Hoe lang gaat een airco mee?

Inhoudsopgave

Het aantal Nederlandse huishoudens dat de afgelopen jaren in een airco investeerde groeide fors. Dat doen zij niet alleen om in de warme zomermaanden verzekerd te zijn van een fijn binnenklimaat; ook in de winterperiode heb je profijt van een airco. Het apparaat wordt in deze periode gebruikt voor het verwarmen van ruimtes. Dit is veelal goedkoper dan het inschakelen van de cv-ketel, mede als gevolg van de recente hoge gasprijzen.

Daarbij is een ruimte vaak sneller warm met een airco. Het is zelfs mogelijk om de lucht te zuiveren in huis. Pollen en vervelende geurtjes worden uit de lucht weggenomen, wat het binnenklimaat ten goede komt. Hoe lang gaat een airco mee? Het is een vraag die regelmatig gesteld wordt door consumenten die de investering in deze apparaten overwegen. Dit artikel biedt je er het antwoord op!

Levensduur van een moderne airco in huis

Hoe lang gaat een airco mee
Uitleg hoe lang gaat een airco mee

Het antwoord op de vraag, hoe lang gaat een airco mee, is van verschillende factoren afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan de mate waarin je het apparaat gebruikt, de omstandigheden waarin je deze inschakelt en het type airco dat je aanschaft. Zo wordt onderscheid gemaakt tussen een mobiele airco, een single split-unit airco en een multi-split airco. Gebruik je deze alleen op warme zomerdagen, of schakel je de airco ook in de winter in om ruimtes te verwarmen? Het heeft invloed op de levensduur ervan.

Over het algemeen heeft een airco een gemiddelde levensduur van tien tot vijftien jaar. Er zijn modellen die zelfs langer dan twintig jaar mee zullen gaan.

Impact omstandigheden op levensduur airconditioning

Zoals reeds aangehaald vormen de omstandigheden waarin je een airco gebruikt, een van de factoren die de levensduur hiervan bepalen. De onderdelen van een airco zullen sneller slijten wanneer de temperaturen hoog zijn. Ook een hoge luchtvochtigheid heeft een negatieve impact op de levensduur van een airco in huis. Dat is niet gek, daar het systeem harder moet werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Zit je op een warme zomerdag voornamelijk buiten? Laat de airco in dat geval uitgeschakeld en schakel deze pas weer in, op het moment dat het buiten afkoelt. Zo wordt de airco minder zwaar belast, wat de levensduur hiervan ten goede komt. Daarbij bespaar je op het energieverbruik.

De mate waarin de onderdelen van de airco belast worden, hangt weer samen met het aantal dagen waarop je deze in het jaar gebruikt. Een airco die uitsluitend op warme zomerdagen gebruikt wordt, zal langer meegaan dan een model dat ook in de winter vrijwel dagelijks ingeschakeld is.

Verschillen in levensduur per type airco

Feitelijk is de vraag, hoe lang gaat een airco mee, niet eenduidig te beantwoorden. Het verschil tussen de levensduur van een mobiele airco en een vast model is groot. Zo gaat een gemiddelde mobiele airco vijf tot tien jaar mee. Na deze periode zal het model in veel gevallen vervangen moeten worden. Bij een vaste airco, de single split-unit en de multi-unit modellen, rekent men met een gemiddelde levensduur van tenminste vijftien jaar.

Hoewel een mobiele airco in de aanschaf goedkoper is, zal een vast model vrijwel altijd rendabeler zijn. Een mobiele airco gaat namelijk niet alleen minder lang mee. Ook verbruiken deze modellen veel meer energie dan de vaste varianten. Andersom biedt een mobiele airco het voordeel dat je deze in verschillende ruimtes kunt gebruiken. De meeste mobiele airco’s zijn tegenwoordig voorzien van wieltjes.

Onderhoud verlengt levensduur airco’s

De levensduur van een airco valt enigszins te beïnvloeden door deze periodiek te onderhouden. Het onderhoud omvat onder meer het reinigen van de filters. Zou je hier te lang mee wachten, dan is de kans op een onnodig snelle slijtage aan de onderdelen van de airco groot. Normaliter wordt een onderhoudsvoorschrift met de airco meegeleverd.

Kijk een airco bij deze signalen na

Begint de airco vreemde geluiden te maken, of doet deze er steeds langer over om ruimtes in huis te koelen? Neemt het energieverbruik in huis fors toe, terwijl je andere apparaten niet meer bent gaan gebruiken? Slaat de airco voortdurend aan en uit? Het zijn signalen dat je de airco zou moeten onderhouden. Je kunt de airco zelf schoonmaken en kijken wat het effect hiervan is. Mocht dit het probleem niet verhelpen, laat de airco dan nakijken door een specialist. Doe dat ook op het moment dat de airco begint te lekken.

Meer weten over hoe lang een airco meegaat? Of ben je benieuwd of de investering in een airco voor jouw huishouden interessant is? Neem in beide gevallen contact op met een adviseur van Recharged.

Aircosysteem nodig? Vraag een offerte aan

Eigen airco aanvragen

Heb je interesse in een eigen airconditioner? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Duurzaam koelen

Wij plaatsen diverse merken airco’s op locatie. Verbeter binnenkort jouw binnenklimaat en ervaar het comfort van een eigen airconditioner.

Airco laten plaatsen
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van aircosystemen. Onze aircospecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste airconditioner die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen airco bij jou op locatie. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vandaag nog jouw airco installatie aan.