In de afgelopen paar jaar nam het aantal nieuw geplaatste zonnepanelen in Nederland sterk toe. Gek is dat niet, daar een zonne-energiesysteem zowel vanuit een financieel- als duurzaamheidsoogpunt verschillende voordelen biedt. Door zelf groene stroom op te wekken ben je minder afhankelijk van het stroomnet, dat helpt de CO2-uitstoot te verlagen en maakt dat je profiteert van een lagere energierekening aan het eind van de maand.
Niet onbelangrijk is het gegeven dat een hogere mate van onafhankelijkheid je stroom laat blijven gebruiken in het geval van netcongestie. Netcongestie, vaak omschreven als een file op het elektriciteitsnet, kan leiden tot een tijdelijke onderbreking van de stroomvoorziening in huizen.
Van een dergelijke file is sprake als er veel meer stroom wordt opgewekt, dan men verbruikt. Wanneer je een investering in zonnepanelen overweegt, speelt al snel de vraag: wat zijn goede zonnepanelen? Dit artikel biedt je het antwoord!
Aandachtspunten bij een investering in goede zonnepanelen
Bij een investering in goede zonnecollectoren zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Je wilt eenmaal investeren, om vervolgens jaren te profiteren van zelf opgewekte groene stroom. Dit zonder geconfronteerd te worden met een snel dalend rendement of uitvallende panelen. Dat laatste kan zeker bij in serie geschakelde zonnepanelen grote gevolgen hebben.
Zonnepanelen van verschillende materialen
Zonnepanelen worden van verschillende materialen gemaakt. De materiaalkeuze heeft invloed op de levensduur en het rendement van de zonnecollectoren. Logischerwijs is het daarbij bepalend voor de prijs van het product. Wat zijn goede zonnepanelen, gebaseerd op de gebruikte materialen? Het zijn de glas-glas- en monokristallijne zonnepanelen. Deze bieden je het hoogste rendement, maar zijn tegelijkertijd het duurst. Het voordeel van glas-glas zonnepanelen is dat deze bestand zijn tegen een stootje, wat de levensduur ten goede komt. Alternatief voor glas-glas zonnecollectoren zijn de goedkopere, maar vaak ook iets kwetsbaarder glas-folie zonnepanelen.
Een goedkoper alternatief voor de monokristallijne zonnecollectoren zijn polykristallijne zonnepanelen. Monokristallijne zonnepanelen vergen een arbeidsintensieve productie, daar producenten de kristallen bij het stollingsproces bewerken. In het geval van een polykristallijn zonnepaneel gebeurt dat niet, wat het verschil in prijs en rendement verklaart.
Kijk naar de certificaten en keurmerken van zonnecollectoren
Voordat zonnecollectoren op de markt mogen worden aangeboden, moeten deze verschillende tests en keuringen doorstaan. Kies uitsluitend voor zonnecollectoren die voldoen aan de Europese kwaliteitsnormen. Dat verzekert je van een kloppend vermogen en een veilige werking van de panelen. Je herkent producten die aan deze eisen voldoen, onder meer aan het TÜV-keurmerk.
Zonnepanelen van gewaardeerde producenten
Een volgend aspect om rekening mee te houden is de kwaliteit die een producent van zonnepanelen normaliter levert. De kwaliteit zit hierbij onder meer in de prestaties van zonnecollectoren over een langere periode. Waar zonnecollectoren van B-merken of C-merken (uitgedrukt in Tier 1, Tier 2 en Tier 3) de eerste paar jaar goed presteren, zullen zij relatief snel in rendement dalen. Dit betekent dat de zonnepanelen na verloop van tijd veel minder groene stroom opwekken dan in de eerste paar jaar het geval was.
Betrouwbare, goed aangeschreven producenten van zonnepanelen zijn onder meer Aiko Solar, Jinko Solar en JA Solar. Deze merken vallen allen onder de Tier 1-producenten van zonnecollectoren. Een Tier 1-producent produceert de verschillende onderdelen van haar zonnepanelen in eigen fabriek, wat de kwaliteit van het eindproduct ten goede komt. Een Tier 2- of een Tier 3-producent is afhankelijk van externe partijen voor de levering van onderdelen.
Verschillende vormen van garantie op zonnepanelen
Let bij het vergelijken van verschillende producenten op de garantie die zij bieden. Men maakt hierbij onderscheid tussen een product- en vermogensgarantie. De productgarantie loopt soms op tot wel 30 jaar, terwijl dat weinig zegt over het rendement van een zonnepaneel na die periode. Kijk om die reden ook naar de vermogensgarantie: wat is het rendement na 20 of 25 jaar? Merken als Aiko Solar, Jinko Solar en JA Solar houden allen een vermogensgarantie aan van tenminste 80% na 25 jaar.
Advies over de beste zonnepanelen
Door het ruime aanbod aan zonnecollectoren, zowel qua soorten, qua rendement als qua producent, is het maken van een keuze niet eenvoudig. Daar komt nog bij dat het ene zonnepaneel de beste keuze is voor jouw dak, terwijl een ander type zonnepaneel het beste past bij het dak van een vriend of familielid. Ook geldt dat enkel het beantwoorden van de vraag, wat zijn goede zonnepanelen, onvoldoende is. Het type omvormer dat je gebruikt speelt namelijk eveneens een rol in het rendement van je zonne-energiesysteem over een langere periode. Een adviseur van Recharged helpt je op weg bij het maken van een keuze, door de verschillende opties en hun terugverdientijd aan je voor te leggen.