Thuisbatterij binnen of buiten installeren

Inhoudsopgave

Voor huishoudens met een zonne-energiesysteem is het installeren van een thuisbatterij steeds interessanter. Een groeiend aantal energieleveranciers brengt terugleverkosten in rekening. Daarbij is de nieuwe coalitie voornemens de bestaande salderingsregeling in één keer af te schaffen. Het verkopen van een overschot aan zelf opgewekte groene stroom levert hierdoor nauwelijks of helemaal geen financieel voordeel meer op straks. Ook huishoudens zonder zonnepanelen kunnen profiteren van een thuisaccu. Een thuisbatterij biedt de mogelijkheid om, in combinatie met een dynamisch energiecontract, te handelen in stroom. Bij de investering in zo’n systeem speelt al snel de vraag: moet ik een thuisbatterij binnen of buiten installeren? Welke ruimte neemt het systeem straks in? Enzovoorts. Dit artikel vertelt je er meer over.

Thuisbatterij binnen of buiten de woning monteren

Thuisbatterij binnen of buiten installeren
Uitleg thuisbatterij binnen of buiten installeren

Hoewel het bij sommige thuisbatterijen mogelijk is om deze zowel binnen als buiten te installeren, krijgt het eerste veelal de voorkeur. Buiten wordt de thuisbatterij blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden, waartegen lang niet alle modellen bestand zijn. Om optimaal van het systeem te kunnen profiteren, monteert men een thuisaccu daarom bij voorkeur in een verwarmde ruimte. Daar komt bij dat dit de levensduur van een thuisaccu bevordert; het systeem slijt minder snel.

Overigens betekent dit niet per definitie dat een thuisbatterij in de hal of bijvoorbeeld op zolder geïnstalleerd moet worden. Je kunt deze ook in een verwarmde, goed geïsoleerde schuur, garage of kelder laten monteren. Een belangrijk aspect hierbij is de toegankelijkheid van het systeem. Je wilt bij de thuisbatterij kunnen komen, op het moment dat er onderhoud moet worden uitgevoerd.

Noodzaak van montage in de buurt van zonne-energiesysteem

Combineer je een zonne-energiesysteem met een thuisbatterij om een overschot aan zelf opgewekte stroom op te kunnen slaan? Dit betekent niet dat de thuisbatterij in de buurt van de omvormer van de zonnepanelen geïnstalleerd hoeft te worden. Hangt deze omvormer op zolder? In dat geval zou je de thuisbatterij ook in de garage kunnen plaatsen. De afstand tussen de omvormer van het zonne-energiesysteem en de thuisbatterij speelt wel een rol, wanneer je een thuisbatterij DC (in plaats van AC) wilt laden. De meeste thuisaccu’s werken echter op basis van AC-laden.

Aandachtspunten bij thuisbatterijen binnen installeren

Wanneer je in huis op zoek gaat naar een geschikte ruimte voor de thuisbatterij, zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan de geluidsproductie van het systeem. Het geluid van een thuisbatterij valt te vergelijken met dat van een koelkast. Montage van de thuisaccu in de woonkamer of nabij de slaapkamer is daarom af te raden.

Kijk ook naar de aanwezigheid van een verbinding met het netwerk in huis. Om de thuisbatterij op afstand, bijvoorbeeld in een app, uit te kunnen lezen is een verbinding met het netwerk essentieel. Dit kan op verschillende manieren: via het draadloze netwerk in huis, via een ethernetkabel of via een geïntegreerde simkaart. De exacte mogelijkheden verschillen per systeem. Kies je voor een verbinding met het draadloze netwerk in huis, dan is het belangrijk om uit te zoeken of het bereik ervan voldoende is op de plek waar je de thuisbatterij laat monteren.

Zorg voor een ruime en droge ruimte in huis

Niet alleen is het verstandig om de thuisbatterij in een verwarmde ruimte te plaatsen. Zorg er daarnaast voor dat je hier voldoende ruimte hebt voor het apparaat. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de thuisbatterij op termijn uit te breiden met een extra module. Evenals dat dit de kans op schade aan het systeem verkleint. In een krappe ruimte stoot je al snel, per ongeluk tegen de thuisaccu aan. Dit kan het systeem onnodig beschadigen.

Een derde element om rekening mee te houden: de luchtvochtigheid in de ruimte. Kies voor een ruimte waar de luchtvochtigheid laag is. Vocht kan de levensduur en werking van een thuisbatterij negatief beïnvloeden.

Montage van een thuisbatterij buitenshuis

Mocht je een thuisaccu buiten je woning laten installeren, dan is het zaak om deze voldoende beschutting te bieden. Niet alleen tegen verschillende vormen van neerslag, maar ook tegen direct zonlicht en bijvoorbeeld temperaturen onder nul. Belangrijk bij het monteren van een thuisbatterij buiten de woning is dat deze niet op de grond mag staan; hang het model op aan de muur of plaats deze op een verhoging.

Tip: vraag een adviseur altijd om advies over het gebruik van een thuisaccu buitenshuis. Zoals eerder aangehaald werd, is niet ieder model geschikt voor montage in de tuin of op het terras. Je kunt dit gedeeltelijk zelf aflezen aan de IP-waarde van het systeem.

Thuisaccu nodig? Vraag een offerte aan

Eigen thuisbatterij aanvragen

Heb je interesse in een eigen thuisbatterij? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Zelf energie opslaan

Wij plaatsen diverse merken thuisbatterijen op locatie. Profiteer binnenkort van het zelf opslaan van energie en inzetten op de gunstigste momenten.

Thuisaccu installatie
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van thuisbatterijen. Onze thuisaccu specialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste thuisbatterij die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen thuisaccu bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige batterij installatie.

Vraag vandaag nog jouw thuisbatterij installatie aan.