Wat kost een airco plaatsen?

Inhoudsopgave

Profiteer op warme dagen van een aangenaam binnenklimaat met de installatie van een airco in huis. Bij de aanschaf van een airco heb je de keuze uit diverse varianten en modellen. Denk aan het verschil tussen een mobiele airco en bijvoorbeeld een multi split-unit airco. Een vraag die al snel opspeelt: wat kost een airco plaatsen? Waarop moet je letten bij de investering in airconditioning? Hoeveel ruimtes in huis kunnen gekoeld worden met dezelfde binnenunit? Dit artikel beantwoordt deze vragen voor je.

Voordelen van een airco plaatsen in huis

Wat kost een airco plaatsen
Berekening wat kost een airco plaatsen

De keuze voor het laten monteren van een airco in huis biedt verschillende voordelen. Zo profiteer je van een verbeterde nachtrust op zomerdagen. Het koelt op deze dagen vaak onvoldoende af, om de temperatuur je slaap niet negatief te laten beïnvloeden. Met airconditioning in huis koel je de ruimte nog voordat je naar bed gaat.

In de winter biedt een moderne airco de mogelijkheid om ruimtes te verwarmen. Op deze manier kun je de airco als een soort warmtepomp gebruiken. Zeker in combinatie met een zonne-energiesysteem in huis levert dit een forse besparing op. Daarnaast zijn veel moderne apparaten voorzien van een filter. Het maakt het mogelijk om de lucht in huis te zuiveren, wat allergische reacties op stofdeeltjes en bijvoorbeeld pollen helpt te voorkomen.

Gemiddelde kosten van een airco plaatsen

Op de vraag wat kost een airco plaatsen in huis valt op voorhand geen eenduidig antwoord te geven. Er zijn verschillende factoren die hierop van invloed zijn. Neem het verschil tussen een mobiele airco, waarbij je uitsluitend voor de aanschaf betaalt, en een multi split-unit airco met binnenunits in verschillende ruimtes. In het eerste geval betaal je gemiddeld zo’n 500 à 600 euro. Bij een multi split-unit airco liggen de kosten al snel op zo’n 2.750 euro.

Het voordeel van een vaste airco is dat deze een veel gunstiger rendement biedt en een groter koelvermogen heeft. Zo ben je over een langere termijn mogelijk alsnog voordeliger uit. Daar komt bij dat een vaste airco gemiddeld genomen langer meegaat bij periodiek onderhoud aan het systeem.

Onderstaande tabel geeft een beeld van de gemiddelde kosten van een airco plaatsen:

Airco Kosten (incl. montage) Gem. capaciteit (in kWh)
Single split-unit airco 1.250 – 2.250 EU 2.1 kWh
Multi split-unit airco 2.000 – 2.950 EU 2.1 kWh / binnenunit
Airco zonder buitenunit 1.350 – 2.350 EU 2.6 kWh
Mobiele airco 350 – 750 EU 0.9 kWh

Kosten monteren van een airco

Zou je uitsluitend naar de kosten voor het plaatsen van een airco kijken, zonder de aanschaf van het apparaat hierin mee te nemen, dan geeft onderstaande tabel je een goede indicatie. Houd er rekening mee dat de exacte kosten in het geval van een multi split-unit airco sterk afhankelijk zijn van het aantal binnenunits dat je laat monteren. Een ander aspect dat meespeelt is de complexiteit van de woning.

Airco Kosten montage Gem. capaciteit (in kWh)
Single split-unit airco 350 – 450 EU 2.1 kWh
Multi split-unit airco 600 – 700 EU 2.1 kWh / binnenunit
Airco zonder buitenunit 400 – 500 EU 2.6 kWh
Mobiele airco n.v.t. 0.9 kWh

Factoren die kosten beïnvloeden

Eerder in dit artikel werden al verschillende factoren genoemd, die de kosten van het plaatsen van een airco in huis beïnvloeden. Naast het verschil in type airco en bijvoorbeeld het aantal binnenunits dat je laat monteren, speelt het koelvermogen van deze units mee.

Je kunt het koelvermogen van een airco berekenen op basis van deze rekensom: inhoud van een ruimte (uitgedrukt in m3) x vermenigvuldigingsfactor = benodigde capaciteit in kWh. Gebruik onderstaande tabel voor het bepalen van de vermenigvuldigingsfactor voor jouw woning.

Staat van isolatie Vermenigvuldigingsfactor
Slecht 50
Gemiddeld 40
Goed 30

Producent van een airco in huis

Een andere factor om mee te nemen bij het bepalen van de kosten van een airco is de producent ervan. Aangeraden wordt om te kiezen voor betrouwbare producenten als Panasonic, Mitsubishi Electric en Daikin. Deze airco’s bieden een hoog rendement, gaan lang mee en zijn relatief stil.

Zeker bij het gebruik van een binnenunit in de woon- of slaapkamer biedt dat laatste een groot voordeel. Goedkopere modellen airco’s zijn vaak luidruchtiger en bieden een aanmerkelijk lager rendement. Je verbruikt zo maandelijks relatief veel stroom.

Berekening wat kost een airco plaatsen

Benieuwd wat een airco plaatsen jouw huishouden kost? Een adviseur van Recharged geeft je graag persoonlijk advies. Op basis van de inhoud van je ruimte, de specifieke wensen die je hebt voor jouw airconditioning en het type airco dat je overweegt, berekent onze adviseur wat de montage zal kosten.

Aircosysteem nodig? Vraag een offerte aan

Eigen airco aanvragen

Heb je interesse in een eigen airconditioner? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Duurzaam koelen

Wij plaatsen diverse merken airco’s op locatie. Verbeter binnenkort jouw binnenklimaat en ervaar het comfort van een eigen airconditioner.

Airco laten plaatsen
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van aircosystemen. Onze aircospecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste airconditioner die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen airco bij jou op locatie. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vandaag nog jouw airco installatie aan.