Beste laadpaal voor thuis met zonnepanelen

Inhoudsopgave

Voor huishoudens met zonnepanelen op het dak van hun woning is een investering in een eigen laadpaal interessant, mits zij een elektrische auto gebruiken. Het stelt hen in staat om het voertuig nagenoeg gratis op te laden. Daarbij bieden veel moderne elektrische auto’s tegenwoordig de Vehicle-to-Home-technologie aan. Dit maakt het mogelijk om de accu van een elektrische auto als thuisbatterij te gebruiken. Je slaat hierop het overschot aan zelf opgewekte groene stroom op. Het is een slimme investering met de voorgenomen aanpassing aan de huidige salderingsregeling in het achterhoofd. Wat is de beste laadpaal voor thuis met zonnepanelen? Waarop moet je letten bij het vergelijken van deze laadpalen? Op deze pagina lees je hier alles over.

Hoewel je bij de investering in een nieuwe of tweedehands elektrische auto gebruik kunt maken van een subsidieregeling, wordt er momenteel geen subsidie aangeboden voor de investering in een laadpaal.

Maak gebruik van een slimme laadpaal aan huis

Beste laadpaal voor thuis met zonnepanelen
Keuze voor beste laadpaal voor thuis met zonnepanelen

Bij de investering in de beste laadpaal voor thuis met zonnepanelen zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Kies voor een slimme laadpaal die de accu van de auto in eerste instantie oplaadt met de groene stroom opgewekt door de zonnecollectoren op het dak. Wanneer deze zonnepanelen geen of te weinig groene stroom opwekken, grijpt de laadpaal terug naar het stroomnet. Dit zou de laadpaal moeten doen op het moment dat stroom het goedkoopst is: in de nacht. Er zijn verschillende laadpalen die deze technologie, vaak omschreven als Dynamic Load Balancing (DLB), inmiddels ondersteunen.

Door voor een laadpaal te kiezen die deze technologie ondersteunt, maak je het laden van de accu van je elektrische auto fors goedkoper. Veel laadpalen bieden tegenwoordig een overzichtelijk online dashboard aan, waarin je precies kunt zien hoeveel kWh je verbruikt hebt bij het opladen van het voertuig.

Laadpaal moet bidirectioneel laden mogelijk maken

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden is de ondersteuning van het bidirectioneel laden door de laadpaal. Dit maakt het namelijk niet alleen mogelijk om stroom van de woning naar de accu van je elektrische auto te laten lopen, maar ook andersom. Het is het Vehicle-to-Home-principe (V2H) wat eerder op deze pagina al werd aangehaald. Het wordt overigens ook wel Vehicle-to-Grid genoemd. Deze technologie maakt dat je een elektrische auto als thuisbatterij kunt gebruiken. Het overschot aan groene stroom wordt overdag op de accu van je auto geladen, om dit in de avond weer van de accu af te halen voor het gebruik van je vaatwasser, televisie en verlichting.

Let op: het gebruik van deze moderne technologie op een laadpaal is uitsluitend mogelijk, wanneer je elektrische auto dit zelf ook ondersteunt.

Thuisbatterij interessanter met aanpassing aan salderingsregeling

Het gebruik van een thuisbatterij is steeds interessanter, nu de Tweede Kamer positief gestemd heeft op een wetsvoorstel voor de aanpassing van de salderingsregeling. Deze aanpassing maakt dat het salderen van groene stroom straks niet meer mogelijk is. De huidige regeling wordt vanaf 2025 geleidelijk aan afgebouwd, waarbij het percentage te salderen groene stroom in 2031 op nul procent ligt.

Er zijn nu al verschillende energieleveranciers die een heffing in rekening brengen bij huishoudens die een overschot aan groene stroom salderen. Voor huishoudens die bij deze energiemaatschappijen aangesloten zijn is het gebruik van een thuisbatterij nu al interessant.

Kwalitatief goede laadpalen van ervaren producenten

Het aanbod aan laadpalen op de markt is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dit maakt het niet altijd even gemakkelijk om te bepalen welke producenten betrouwbare en kwalitatief goede producten bieden. Twee voorbeelden van ervaren producenten zijn Wallbox en Alfen. Beide producenten bieden een brede diversiteit aan producten, waarbij deze onder meer variëren in laadvermogen en ondersteunde technologieën. Het maakt dat je altijd een laadpaal vindt, die qua specificaties aansluit op jouw wensen en bijvoorbeeld de huidige samenstelling van de meterkast (1-fase of 3-fasen).

Keuze voor laadpaal voor thuis met zonnepanelen

Voordat je definitief voor een investering in de beste laadpaal voor thuis met zonnepanelen kiest, is het verstandig om te berekenen of je voldoende zonnecollectoren op het dak hebt liggen. Bereken wat de zonnepanelen gemiddeld opbrengen en leg dit naast de accucapaciteit van je elektrische auto. Is het zinvol om de accu op te laden met de zelf opgewekte zonnestroom, of is de productie van je zonnecollectoren te beperkt?

Overigens speelt hierbij niet alleen de accucapaciteit mee. Kijk ook naar het verbruik van je elektrische auto. Dit verbruik wordt uitgedrukt in aantal kWh per 100 kilometer. Een adviseur op het gebied van zonnepanelen en laadpalen kan je helpen een dergelijke berekening te maken.

Laadpaal nodig? Gebruik onze keuzehulp

Meest gekozen laadpaal

Heb je een eigen laadpaal nodig? De Wallbox Pulsar Plus is de meest gekozen laadoplossing op dit moment.

Wallbox Pulsar Plus

De Wallbox Pulsar Plus is dé favoriete laadpaal onder particulieren. Gebruiksvriendelijk, innovatief en razendsnel.

Trustpilot beoordeling Recharged BV
Zonder installatie

€ 826

Inclusief btw

Met installatie

Vanaf € 1.599

Inclusief btw

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van laadpalen. Onze laadspecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om laadoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste laadoplossing die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen laadpaal bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige laadpaal installatie.

Vraag vandaag nog jouw laadpaal installatie aan.