Energiepieken oplossen met zakelijke energieopslag

Inhoudsopgave

Een verduurzaming van zowel bedrijven als particuliere huishoudens vergroot het risico op energiepieken. Zoals de naam al doet vermoeden, spreekt men van een energiepiek bij een plotselinge stijging in de vraag naar stroom of het aanbod daarvan. Het elektriciteitsnet in Nederland is in zijn huidige vorm niet bestand tegen deze energiepieken. Dat net werd ingericht voor een eenrichtingsverkeer, in plaats van voor het huidige tweerichtingsverkeer. Iets wat leidt tot onderbrekingen in de stroomvoorziening of bijvoorbeeld de aanvoer van stroom met een lagere spanning. De gevolgen ervan kunnen groot zijn voor organisaties. Energiepieken oplossen met een zakelijke energieopslag is een van de mogelijkheden die men heeft om de impact van deze pieken te beperken. Dit artikel vertelt je hier meer over.

Ontstaan van energiepieken door verduurzaming

Energiepieken oplossen met zakelijke energieopslag
Werking energiepieken oplossen met zakelijke energieopslag

Het probleem met energiepieken is tweeledig: ze ontstaan zowel aan de vraag-, als de aanbodzijde bij de verduurzaming van bedrijven. Enerzijds zetten bedrijven de afgelopen jaren steeds vaker in op de elektrificatie van hun wagenpark en machinerie. Het maakt dat de vraag naar stroom toeneemt. Een uitbreiding van de aansluiting op het elektriciteitsnet kan noodzakelijk zijn, als de bestaande capaciteit van de bestaande stroomaansluiting niet voldoet. Waar voorheen benzine en diesel gebruikt werden, rijdt men nu grotendeels op basis van (zonne)stroom.

Anderzijds is er sprake van een duidelijke groei in de opwekking van groene stroom. Het aantal bedrijfs- en winkelpanden met een eigen zonne-energiesysteem groeit fors. Kijk hierbij ook eens naar de toepassing van zonnecarports boven parkeerterreinen. Je ziet ze steeds meer! Het helpt organisaties een groot deel van de benodigde stroom voor het opladen van het elektrische wagenpark zelf te genereren. Niet alleen een hele duurzame keuze, maar ook een voordelige. De energiekosten nemen met een eigen zonne-energiesysteem sterk af.

Zelf energiepieken oplossen met zakelijke energieopslag

Zelf energiepieken oplossen met een zakelijke energieopslag is een van de mogelijkheden om de impact van deze pieken te minimaliseren. Een overschot in de opwekking van groene zonnestroom lever je met deze zakelijke energieopslag niet langer terug aan het net. Je slaat de groene stroom intern op. Zodra de vraag naar stroom groter is dan de opwekking van het zonne-energiesysteem, ontlaadt de zakelijke batterij.

Ook zonder zonne-energiesysteem een interessante keuze

Niet alleen energiepieken oplossen met een zakelijke energieopslag en eigen zonne-energiesysteem is interessant. Je kunt de zakelijke batterij ook zonder zo’n zonne-energiesysteem inzetten. Op de momenten dat de capaciteit van je stroomaansluiting niet volledig benut wordt, laad je de zakelijke accu op. Neem de vraag naar stroom toe? In dat geval ontlaad je de batterij, wat een overschrijding van de capaciteit van je stroomaansluiting voorkomt.

Nog interessanter is de combinatie van een zakelijke accu met een dynamisch energiecontract bij je energieleverancier. Het dynamische contract maakt het mogelijk om stroom in te kopen op de momenten dat de stroomprijs relatief laag ligt. Dat zijn veelal de momenten waarop de vraag beperkt is en het aanbod groot. In plaats van de ingekochte stroom direct te verbruiken, bewaar je dit op je zakelijke batterij. Zo heb je de mogelijkheid om bij een piek in de energievraag goedkope energie te verbruiken om deze piek te neutraliseren.

Energiepieken oplossen met slim energiemanagement

Niet alleen energiepieken oplossen met zakelijke energieopslag is interessant. Het voorbeeld dat hierboven genoemd werd, is een vorm van slim energiemanagement. Je laadt een accu op bij een lage stroomprijs, een moment waarop geen sprake is van energiepieken. Zodra deze energiepieken zich voordoen, neutraliseer je ze door de vooraf ingekochte stroom te verbruiken.

Een andere vorm van slim energiemanagement is de implementatie van een smart grid. Bij een smart grid, feitelijk een slim intern energienet, wacht je bijvoorbeeld met het opladen van elektrische auto’s tot de vraag vanuit de productielijn afneemt. Staat de machinerie korte tijd stil? In dat geval benut je de capaciteit van je stroomaansluiting om de elektrische auto’s op te laden. Het voorkomt dat de vraag naar stroom rond 9.00 uur zeer groot is en om 12.00 uur, bij de lunch, juist heel laag. Bij deze moderne technologie zit je niet zelf aan de knoppen; het verloopt geheel geautomatiseerd. Voor particuliere huishoudens wordt een vergelijkbare oplossing geboden met dynamic load balancing (DLB).

Advies over energiepieken oplossen als organisatie

Benieuwd welke voordelen energiepieken oplossen met zakelijke energieopslag jouw organisatie biedt? Wil je meer weten over de toepassingen van een smart grid binnen je bedrijfs- of winkelpand? Laat je hierover adviseren door een specialist. Door energiepieken te neutraliseren voorkom je niet alleen dat je zelf te maken krijgt met onderbrekingen in de stroomvoorzieningen. Je helpt ook het elektriciteitsnet zo goed mogelijk te ontlasten.

Thuisaccu nodig? Vraag een offerte aan

Eigen thuisbatterij aanvragen

Heb je interesse in een eigen thuisbatterij? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Zelf energie opslaan

Wij plaatsen diverse merken thuisbatterijen op locatie. Profiteer binnenkort van het zelf opslaan van energie en inzetten op de gunstigste momenten.

Thuisaccu installatie
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van thuisbatterijen. Onze thuisaccu specialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste thuisbatterij die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen thuisaccu bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige batterij installatie.

Vraag vandaag nog jouw thuisbatterij installatie aan.