Wie een blik werpt op een dak met zonnepanelen ziet daar in veel gevallen glas-folie panelen liggen. Het zijn de meest voorkomende zonnepanelen van dit moment. Het alternatief voor deze glas-folie panelen is het gebruik van glas-glas panelen.
Op deze pagina lees je meer over de werking van glas-folie zonnecollectoren, de voordelen ervan en het verschil met de glas-glas zonnepanelen. Wat is in welke situatie de beste keuze?
Productie van glas-folie panelen
Bij de productie van glas-folie panelen wordt aan de voorzijde van het paneel gebruik gemaakt van glas. De achterzijde van het paneel is gemaakt van een kunststof folie. Het glas aan de voorzijde van het paneel beschermt deze tegen de verschillende weersinvloeden, tegen losse takjes en steentjes, enzovoorts.
Je hebt bij de investering in glas-folie panelen keuze uit verschillende piekvermogens. Het piekvermogen vertelt je wat het zonnepaneel onder ideale omstandigheden op jaarbasis op zou wekken, uitgedrukt in Wattpiek of Wp.
Logischerwijs wordt dat piekvermogen vrijwel nooit gehaald, daar de zonnepanelen in geen geval in ideale omstandigheden op het dak gemonteerd kunnen worden. De meeste glas-folie zonnepanelen hebben een piekvermogen tussen de 375 en 435 Wp. In de afgelopen jaren is het gemiddelde piekvermogen van deze glas-folie panelen toegenomen.
Voordelen van het gebruik van glas-folie zonnepanelen
Een van de voornaamste redenen om voor glas-folie zonnepanelen te kiezen is de scherpe prijs hiervan. Het rendement van de glas-folie panelen doet nauwelijks onder voor die van glas-glas zonnecollectoren, terwijl ze aanmerkelijk goedkoper zijn. Het geeft de glas-folie panelen een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding. Daarbij gaan de glas-folie zonnepanelen vele jaren mee, zonder dat het rendement hiervan direct al snel terugloopt. Kortom, een investering waar je jaren plezier van hebt bij het opwekken van je eigen groene stroom.
Naast de scherpe prijs van glas-folie panelen, is ook de ruime keuze uit aanbieders een reden om voor dit type zonnepaneel te kiezen. Er zijn tal van fabrikanten die dit type paneel op de markt hebben gebracht in de afgelopen jaren. De keuzevrijheid maakt dat je een glas-folie paneel vindt die zowel qua kwaliteit als prijs en vermogen past bij jouw behoeften.
Enigszins samenvallend met het voorgaande voordeel is het feit dat de toepassing van glas-folie zonnepanelen een bewezen techniek is. De glas-folie zonnecollectoren hebben zich door de jaren heen steeds verder ontwikkeld tot het product wat nu op de markt wordt aangeboden. Deze continue verbeterslagen maken dat de glas-folie panelen van nu een heel rendabele investering zijn voor huishoudens die hun woning willen verduurzamen.
Verschil met glas-glas zonnepanelen
Het verschil tussen glas-folie panelen en glas-glas zonnecollectoren zit in de opbouw van het paneel. Eerder las je al dat glas-folie panelen een achterzijde van een kunststof folie hebben. Bij glas-glas zonnecollectoren wordt, zoals de naam wellicht al verklapt, gebruik gemaakt van een achterzijde van glas. Dat maakt de glas-glas zonnepanelen net iets steviger; de kans op kleine barstjes tussen de losse collectoren van het paneel neemt hiermee af.
Het nadeel van glas-glas panelen is dat deze duurder zijn dan de zonnecollectoren op basis van glas-folie. Over het algemeen geldt dat de prijs van deze glas-glas panelen gemiddeld twintig procent hoger ligt dan die van glas-folie panelen.
Tegenover de hogere prijs staat echter wel een langere levensduur. Ook het rendement van de panelen neemt iets minder snel af bij glas-glas zonnecollectoren. Er is nog te weinig onderzoek gedaan om te kunnen stellen dat dit het grote verschil in prijs compenseert.
Een ander nadeel zit in het feit dat de toepassing van deze constructie relatief nieuw is. Dit betekent dat het aantal fabrikanten van glas-glas zonnepanelen momenteel veel lager ligt dan dat van de glas-folie panelen.
Advies over aantal glas-folie zonnepanelen
Vaak blijkt het lastig te zijn om zelf te bepalen hoeveel glas-folie zonnepanelen je voor jouw woning nodig hebt. Wat is de impact van de bomen rondom je woning? Hoeveel leveren de zonnepanelen op, wanneer deze niet de volledige dag in de zon liggen? Enzovoorts. Raadpleeg een adviseur om een berekening te laten maken van het aantal panelen dat je zou moeten laten monteren, om de gewenste opbrengst aan groene stroom voor jouw woning te kunnen realiseren.
Wil je zelf alvast een inschatting maken van het aantal glas-folie zonnepanelen dat je nodig hebt? Vermenigvuldig in dat geval het verbruik aan kWh op jaarbasis met 1,1. Deel de uitkomst van die som vervolgens door het piekvermogen van de glas-folie zonnepanelen die je overweegt te laten monteren. Het daadwerkelijk benodigde aantal zonnepanelen kan hier iets van afwijken door de eerder genoemde factoren.