Levensduur van een warmtepomp

Inhoudsopgave

Het aantal woningen met een hybride of volledig elektrische warmtepomp groeit. De verwachting is dat die groei de komende jaren versnelt, daar het vanaf 1 januari 2026 verplicht is om een defecte cv-ketel te vervangen voor tenminste een hybride warmtepomp.

De warmtepomp moet vervolgens de hoofdbron vormen van de verwarming in huis. Er zijn een aantal uitzonderingen op deze regel. Zo hoeven appartementen hier nog niet aan te voldoen, evenals dat woningen die aangesloten zijn op een warmtenet geen (hybride) warmtepomp hoeven te laten plaatsen vanaf 1 januari 2026.

Hoe verhoudt de levensduur van een warmtepomp zich ten opzichte van die van een traditionele cv-ketel? Of nog beter: hoe lang gaat een warmtepomp mee na installatie? In dit artikel lees je er meer over.

Levensduur warmtepomp vergelijkbaar met die van cv-ketel

Hoe lang gaat warmtepomp mee
Hoe lang gaat een warmtepomp mee?

In de basis geldt dat de levensduur van een warmtepomp overeenkomt met die van een traditionele cv-ketel. Dit betekent concreet dat de levensduur van een warmtepomp rond de 12 jaar ligt, mits het apparaat periodiek wordt onderhouden.

Het meest kwetsbare onderdeel van een warmtepomp is de compressor. Dit is tevens een van de duurste onderdelen in het systeem. De levensduur van een warmtepomp van 12 jaar is slechts een richtlijn; er zijn ook warmtepompen die 15 tot wel 20 jaar mee zullen gaan.

De exacte levensduur is afhankelijk van het type warmtepomp en de omstandigheden waarin deze gebruikt wordt.

Verschil tussen modulerende- en aan/uit-warmtepompen

Onderscheid wordt onder meer gemaakt tussen een modulerende- en een aan/uit-warmtepomp. Het verschil zit hierbij in de belasting van de compressor van het systeem. Van beide systemen zorgt een modulerende warmtepomp voor de minst zware belasting van de compressor.

Dit komt de levensduur van het systeem ten goede. Bij een aan/uit-warmtepomp is het aantal starts en stops van de compressor groter. Dit zorgt voor een snellere slijtage van het onderdeel. Een adviseur kan je meer vertellen over de verschillen in levensduur van beide soorten warmtepompen.

Onderhoud verlengt levensduur van een warmtepomp

Door regelmatig onderhoud aan een warmtepomp uit te laten voeren, kun je de levensduur van het systeem verlengen. Een deel van het onderhoud voer je zelf uit. Denk bijvoorbeeld aan het tijdig bijvullen van de warmtepomp.

Op iedere warmtepomp zit een barometer die aangeeft wat de actuele druk op de leidingen is. Vaak is op de barometer een groen vlak weergegeven. Dreigt de waterdruk buiten dit groene vlak te komen? Zorg in dat geval dat het systeem wordt bijgevuld met een vulslang. In de instructies die je bij de warmtepomp ontvangt lees je hoe je het systeem bijvult.

Ga zorgvuldig te werk, om te voorkomen dat er veel lucht in de leidingen terecht komt. Dit heeft een negatief effect op het rendement van de warmtepomp.

Onderhoud warmtepomp door installateur laten uitvoeren

Het is verstandig om naast het periodiek bijvullen van de warmtepomp te kiezen voor een onderhoudscontract bij een installateur. Deze zal eens per jaar langskomen om het systeem te controleren. Over het algemeen bevat een warmtepomp geen onderdelen die door slecht onderhoud snel zullen slijten. Het maakt dat een warmtepomp in beginsel minder onderhoud vereist dan een traditionele cv-ketel.

Doordat verschillende modellen warmtepompen een buitenunit hebben kan de ventilator in deze units vervuild raken. De ventilator trekt bijvoorbeeld bladeren, kleine takjes en soortgelijk vuil aan. Een installateur kan de buitenunit inspecteren en waar nodig reinigen.

Voor een onderhoudscontract voor een hybride- of volledig elektrische warmtepomp betaal je tussen de 150 en 200 euro op jaarbasis. Hierbij wordt de warmtepomp eens per jaar nagelopen, betaal je geen voorrijkosten en profiteer je van een 24/7 storingsdienst.

Het is prettig om op zo’n dienst terug te kunnen vallen op het moment dat je plotseling geen warm water meer hebt, of wanneer de verwarming zelf uitvalt in huis. Mochten er onderdelen vervangen moeten worden bij het onderhoud aan een warmtepomp, dan vallen deze kosten vaak buiten die van het servicecontract.

Langere levensduur warmtepomp door professionele installatie

Laat een nieuwe warmtepomp altijd door een professional plaatsen. Kies voor een organisatie met een ruime ervaring in de levering en montage van warmtepompen. Door de warmtepomp op vakkundige wijze te laten installeren verleng je de levensduur hiervan.

Dat heeft onder meer te maken met de afstelling van het systeem en het aantal starts en stops waarmee die afstelling gepaard gaat. Eerder las je al dat een groot aantal van deze starts en stops de levensduur van een warmtepomp negatief beïnvloedt.

Het systeem zal eerder vervangen moeten worden. Daarbij voorkomt een slechte afstelling dat de warmtepomp de woning in de winterperiode onvoldoende verwarmt.

Warmtepomp nodig? Vraag een offerte aan

Eigen warmtepomp aanvragen

Heb je interesse in een eigen warmtepomp? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Duurzaam verwarmen

Wij plaatsen diverse merken warmtepompen op locatie. Bespaar binnenkort energiekosten en ervaar het comfort van een warmtepomp.

Warmtepompen installatie
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van warmtepompen. Onze verwarmingsspecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste warmtepomp die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen warmtepomp bij jou op locatie. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vandaag nog jouw warmtepomp installatie aan.