Vraag naar zonnepanelen stijgt na debat over salderingsregeling

Inhoudsopgave

Met de positieve uitkomst van het debat in de Eerste Kamer over een aanpassing aan de huidige salderingsregeling is de vraag naar zonnepanelen toegenomen. Zo blijkt uit een rondvraag van de NOS onder installateurs van zonne-energiesystemen in Nederland.

Langere tijd werd door veel huishoudens aangenomen dat de salderingsregeling de komende jaren zou worden afgebouwd, startend in 2025. Uiteindelijk zou het salderen van groene stroom in 2030 helemaal niet meer mogelijk zijn.

Het tegendeel bleek waar! Dit maakt het voor huishoudens aantrekkelijk om alsnog in zonnepanelen te investeren. Met de salderingsregeling profiteren zij van een relatief korte terugverdientijd. In dit artikel lees je er meer over.

Terughoudendheid in nieuwe investeringen in zonnecollectoren

Grote vraag zonnepanelen na debat over salderingsregeling
Groeiende vraag naar zonnepanelen na debat salderingsregeling

Eind 2023 stemde de Tweede Kamer in met een aanpassing aan de salderingsregeling. Die aanpassing zou het grote financiële voordeel van huishoudens met zonnepanelen ten opzichte van huishoudens zonder zonne-energiesysteem weg moeten nemen.

Het besluit leidde al snel tot een dip in de vraag naar zonnecollectoren. Huishoudens waren bang geconfronteerd te worden met een lange terugverdientijd. Nu de Eerste Kamer recent tegen het voorstel stemde, is die onzekerheid weggenomen.

Overigens meldde onder meer Milieu Centraal eerder al, dat een zonne-energiesysteem ook met de afbouw van de salderingsregeling interessant is voor huishoudens. De gemiddelde terugverdientijd ligt volgens hen op zo’n zes tot acht jaar.

Dat geldt in het bijzonder voor huishoudens met een (hybride) warmtepomp, een kookplaat op inductie of bijvoorbeeld een elektrische auto. Zij besparen veel op de energiekosten door gebruik te maken van zelf opgewekte groene stroom.

Niet alleen besluit Eerste Kamer speelt mee

Overigens maakt niet alleen het besluit van de Eerste Kamer dat de vraag naar zonnepanelen weer groeit. Een ander belangrijk aspect is de relatief lage prijs ervan.

Eind 2022, toen de energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne piekten, explodeerde de vraag naar zonne-energiesystemen. In de loop van 2023 daalde die vraag, terwijl het aanbod aan zonnepanelen toenam. Het maakt dat de gemiddelde prijs van zonnepanelen zeker in het laatste kwartaal van vorig jaar gedaald is. Voor consumenten maakt dat het in het eerste kwartaal van 2024 interessant om zonnepanelen te laten monteren.

Door nu voor de aankoop van een zonne-energiesysteem te kiezen, ben je klaar voor de voorjaars- en zomermaanden. In deze periode is de opbrengst van zonnepanelen het hoogst.

Het helpt je al op korte termijn een deel van de investering terug te verdienen. Ten opzichte van de periode voor de zomer van 2023 is een investering in zonnepanelen momenteel al snel een paar honderd euro goedkoper.

Let op voor de heffing van energieleveranciers

Huishoudens die in een zonne-energiesysteem investeren doen er verstandig aan om hun energiecontract nog eens na te lopen. Er zijn steeds meer energieleveranciers die een heffing in rekening brengen, wanneer je groene stroom teruglevert aan het stroomnet.

Het is afhankelijk van de hoeveelheid kWh die je aan het stroomnet levert, hoeveel je hier straks voor betaalt. Dit loopt uiteen van 0 tot en met 1,50 euro per dag. Het maakt het salderen van groene stroom aanzienlijk minder rendabel. In plaats van dat het je wat oplevert, kost het je geld. Niet alle Nederlandse energieleveranciers werken met zo’n heffing.

Deze terugleverheffing is door verschillende energieleveranciers als voorloper op de aanpassing van de salderingsregeling geïntroduceerd. Nu die laatste aanpassing voorlopig van de baan is, zal het aantal energieleveranciers met zo’n heffing mogelijk snel groeien.

Probeer groene stroom direct te verbruiken

In algemene zin geldt dat huishoudens de opgewekte groene stroom zo goed mogelijk zelf moeten verbruiken. Het stroomnet raakt steeds voller, waardoor het groeiend aantal zonne-energiesystemen voor problemen kan zorgen op termijn.

De piek in de opbrengst van deze systemen valt anders dan de piek in het verbruik van stroom. Immers, veel huishoudens gebruiken met name in de namiddag en avond grote hoeveelheden energie. Daar waar zonnepanelen de hoogste opbrengst hebben rond het middaguur.

Zet de vaatwasser bijvoorbeeld in de middag, in plaats van in de avond aan. Zorg er daarnaast voor dat je elektrische auto overdag, in plaats van ’s nachts, wordt opgeladen. Een alternatief is de combinatie van een zonne-energiesysteem met een thuisbatterij. Ook de vraag naar deze thuisbatterijen groeit.

Advies over de investering in zonnepanelen

Benieuwd wat de terugverdientijd van zonnepanelen is bij de montage hiervan op jouw dak? Wil je meer weten over de werking van de salderingsregeling en het financiële voordeel dat dit jou kan opleveren?

Neem contact op met een adviseur van Recharged. Deze vertelt je er meer over en kan een zonne-energiesysteem op maat voor je samenstellen, passend bij jouw verbruik en voorkeuren.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.