5 tips bij het kopen van een thuisbatterij

Inhoudsopgave

Combineer een zonne-energiesysteem met een thuisbatterij om overschotten aan zelf opgewekte groene in huis te kunnen bewaren. Zo kun je deze groene stroom op een later moment alsnog gebruiken. Het levert je een financieel voordeel op, daar je minder (grijze) stroom afneemt van de energieleverancier.

Het kopen van een thuisbatterij is daarnaast interessant voor huishoudens met een dynamisch energiecontract. Zij kopen stroom goedkoop in, slaan het op en verbruiken het vervolgens. Alternatief is het weer verkopen van de goedkoop ingekochte stroom. Dit artikel biedt je 5 tips bij het kopen van een thuisbatterij. Waarop moet je hierbij letten? Op welke manier verdien je een thuisbatterij snel weer terug?

Tip 1: bepaal het doel van het kopen van een thuisbatterij

Tips thuisbatterij kopen
Handige tips bij thuisbatterij kopen

Zoals reeds werd aangehaald kun je verschillende doelen hebben bij het kopen van een thuisbatterij. Schaf je een thuisaccu aan om een overschot aan groene stroom uit je zonne-energiesysteem op te kunnen slaan? Of wil je juist kunnen handelen in stroom om zo op de energiekosten te besparen? Enzovoorts. Op basis van het doel van de investering in een thuisaccu bepaal je waaraan deze moet voldoen.

In het eerste geval is het essentieel dat de capaciteit van de thuisbatterij past bij het gemiddelde overschot aan groene stroom. Bij het handelen in stroom wil je ervan verzekerd zijn, dat de thuisbatterij over geavanceerde aansturingsmogelijkheden beschikt. Je wilt dat de thuisbatterij de stroom op het juiste moment voor je in- en verkoopt. Het kopen van een Sessy thuisbatterij biedt die mogelijkheid dankzij haar slimme software.

Let op: het handelen in stroom is uitsluitend mogelijk in combinatie met een dynamisch energiecontract. Heb je een vast of variabel contract bij je energieleverancier? In dat geval is het handelen in stroom niet mogelijk. Bij een dynamisch energiecontract wisselt de stroomprijs ieder uur.

Tip 2: kies de juiste capaciteit voor je thuisbatterij

De capaciteit van een thuisbatterij bepaalt hoeveel kilowattuur (kWh) je op het systeem op kunt slaan. Tegenwoordig heeft een gemiddelde thuisbatterij al snel een capaciteit van 10 tot 15 kWh. Veel van deze systemen zijn modulair opgebouwd.

Dit maakt het mogelijk om de thuisbatterij qua capaciteit aan te laten sluiten bij jouw behoeften. Houd er rekening mee dat de capaciteit van een thuisbatterij afneemt naarmate het systeem ouder wordt. Vergelijk het met de accu van je mobiele telefoon, laptop of bijvoorbeeld elektrische auto.

Een adviseur berekent voor je welke accucapaciteit benodigd is voor het opslaan van het overschot aan groene stroom uit jouw zonne-energiesysteem.

Tip 3: houd rekening met een wisselende levensduur

Thuisbatterijen worden in verschillende varianten aangeboden. De oudste modellen maken gebruik van loodzuur batterijen. Deze batterijen hebben een beperkte levensduur, vaak maximaal 8 tot 10 jaar. Het populairst zijn de lithium-ion thuisaccu’s.

Deze batterijen kennen een gemiddelde levensduur tussen de 15 en 20 jaar. Momenteel wordt gewerkt aan thuisbatterijen op basis van natrium. Een oplossing die nog duurzamer is dan de lithium-ion batterij. De verwachting is dat het nog enkele jaren duurt, voordat deze natrium batterijen breed op de markt zullen worden aangeboden.

Een slimme manier om de duurzaamheid van thuisbatterijen te vergelijken, is het beoordelen van de laadcycli. De goedkopere thuisaccu’s kennen een maximum van zo’n 1000 cycli, terwijl kwalitatief betere varianten al snel 5.000 tot 7.500 cycli mee zullen gaan.

Tip 4: let op het vermogen van de omvormer

Bij de investering in een thuisbatterij schaf je een losse omvormer aan. Deze omvormer is bepalend voor het vermogen van de thuisbatterij. Dat vermogen bepaalt met welke snelheid een thuisbatterij opgeladen en weer ontladen wordt. Zeker bij een hoge opbrengst, bijvoorbeeld rond het middaguur op een warme lentedag, is dit belangrijk.

Zorg dat het vermogen van je thuisbatterij aansluit op het vermogen van het zonne-energiesysteem. Is dat niet het geval, dan zal een deel van het overschot aan groene stroom van je zonnepanelen alsnog aan het stroomnet geleverd worden of verloren gaan. Dat is zonde!

Tip 5: win advies in bij een specialist op het gebied van thuisbatterijen

Het kan best ingewikkeld zijn om tot een weloverwogen keuze te komen bij de investering in een thuisbatterij. Laat je hierover adviseren door een specialist van Recharged. Op basis van het doel van de investering in een thuisaccu en je gemiddelde overschot aan zelf opgewekte groene stroom, legt deze de mogelijkheden aan je voor.

Niet altijd zal een thuisbatterij de beste investering zijn. Mogelijk heb je een elektrische auto met V2H-ondersteuning. In dat geval kan de investering in een laadpaal op eigen terrein een passend alternatief zijn. Een adviseur van Recharged vertelt je waarmee je rekening dient te houden.

Thuisaccu nodig? Vraag een offerte aan

Eigen thuisbatterij aanvragen

Heb je interesse in een eigen thuisbatterij? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Zelf energie opslaan

Wij plaatsen diverse merken thuisbatterijen op locatie. Profiteer binnenkort van het zelf opslaan van energie en inzetten op de gunstigste momenten.

Thuisaccu installatie
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van thuisbatterijen. Onze thuisaccu specialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste thuisbatterij die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen thuisaccu bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige batterij installatie.

Vraag vandaag nog jouw thuisbatterij installatie aan.