Airconditioning onderhoud: aspecten om rekening mee te houden

Inhoudsopgave

Om verzekerd te zijn van een goede werking van de airconditioning in huis, is het belangrijk om periodiek onderhoud uit te laten voeren. Goed airconditioning onderhoud maakt niet alleen dat je door het jaar heen geniet van een comfortabel binnenklimaat. Ook voorkomt het een onnodig snelle slijtage aan de onderdelen van het apparaat. Dat zou de levensduur en duurzaamheid van een airco beperken. Waarop moet je letten bij airconditioning onderhoud? Is het verstandig om het apparaat zelf te onderhouden, of kun je dit het beste overlaten aan de specialist? In dit artikel lees je er meer over.

Laat airco onderhoud over aan de specialist

Airconditioning onderhoud
Uitleg over airconditioning onderhoud

Zelf grondig onderhoud uitvoeren aan een airco in huis is niet toegestaan, het is zelfs bij wet verboden. Dat geldt specifiek voor onder meer het bijvullen van het koudemiddel en het vacumeren van het systeem. Onder het vacumeren van de airconditioning verstaat men het verwijderen van vocht en niet condenseerbare gassen. Je kunt hierbij denken aan gassen als zuurstof en stikstof. Doe je dat niet, dan kan het achtergebleven vocht het koudemiddel verzuren. Dit zorgt voor een minder goede werking van de airconditioning en mogelijk een snellere slijtage van onderdelen. Laat het onderhouden van het systeem over aan een professional, aangesloten bij STEK. STEK staat voor Stichting Emissiepreventie Koudetechniek.

Kosten van professioneel airconditioning onderhoud

Voor eenmalig regulier onderhoud aan de airconditioning in huis ben je circa 130 à 140 euro kwijt. Buiten deze onderhoudsbeurt valt het bijvullen en vacumeren van het systeem; bij een reguliere onderhoudsbeurt kijkt men de airco na en worden kleine reparaties uitgevoerd. Kies voor een grote onderhoudsbeurt, wanneer je de airconditioning ook wilt laten bijvullen en vacumeren. Je betaalt daar gemiddeld rond de 175 euro voor. Over het algemeen geldt dat je beide onderhoudsbeurten jaarlijks af kunt wisselen. Het bijvullen en vacumeren van een airco is gemiddeld eens per twee jaar noodzakelijk.

Let op, dit geldt voor het onderhoud aan een split- of multi split-unit airco. Het onderhouden van een mobiele airco is niet nodig, daar het hier om een gesloten systeem gaat. Is er sprake van een defect aan de mobiele airco? Laat deze dan nakijken door een specialist. Mobiele airco’s zijn vaak minder zuinig in hun verbruik en gaan minder lang mee dan vaste airco’s. Het is om deze redenen dat men vaak aanraadt om voor een single- of multi split-unit airco te kiezen. In de aanschaf zijn deze modellen weliswaar duurder, maar over een langere periode bekeken vaak juist goedkoper.

Naast de keuze voor een eenmalige onderhoudsbeurt zou je ook voor een onderhoudscontract kunnen kiezen. Verschillende partijen bieden deze contracten aan bij de montage van een airco in huis. Voor deze onderhoudscontracten betaal je op jaarbasis tussen de 100 en 150 euro, afhankelijk van de kosten die binnen het contract vallen.

Noodzaak van airconditioning onderhoud in huis

Eerder in dit artikel werden al enkele redenen genoemd die professioneel uitgevoerd airconditioning onderhoud noodzakelijk maken. Zo wil je in de zomer verzekerd zijn van een gekoelde ruimte. Zou je de airco niet onderhouden, dan heeft deze na verloop van tijd meer moeite met het koelen van kamers. Dat merk je aan het binnenklimaat, wat steeds minder comfortabel is. Ook de energiekosten zullen stijgen; het duurt langer voordat de ruimte gekoeld is.

Tip: merk je dat het energieverbruik in de zomer plots sterk stijgt, zonder dat daar een duidelijke reden voor is? Het kan een reden zijn om de airconditioning na te laten kijken. Mogelijk werkt het systeem niet optimaal, waardoor dit onnodig veel energie verbruikt.

Ook helpt het periodieke onderhoud aan de airconditioning de levensduur hiervan te verlengen. Zonder onderhoud slijten onderdelen van het systeem snel, wat maakt dat de airco minder lang meegaat dan vooraf verwacht werd.

Let op: zie je vocht of bijvoorbeeld condens rond de binnenunit van je airco verschijnen? In dat geval is er mogelijk sprake van een lekkage of een verstopte afvoerleiding. Laat zo snel mogelijk een monteur langskomen om het systeem te laten controleren.

Sterk vervuilde airconditioning slecht voor gezondheid

Een derde belangrijke reden om periodiek voor airconditioning onderhoud te kiezen, is de impact van slecht onderhoud op je gezondheid. De airco kan na verloop van tijd ernstig vervuild raken. Het gaat hierbij specifiek om de filters die zich in de airconditioning bevinden. Zou je de airco niet laten schoonmaken, dan heeft dit een negatieve impact op je gezondheid. Je weerstand wordt aangetast, waardoor je sneller ziek wordt. Ook bijvoorbeeld astmatische klachten kunnen verergeren als gevolg van de sterk vervuilde airconditioning.

Aircosysteem nodig? Vraag een offerte aan

Eigen airco aanvragen

Heb je interesse in een eigen airconditioner? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Duurzaam koelen

Wij plaatsen diverse merken airco’s op locatie. Verbeter binnenkort jouw binnenklimaat en ervaar het comfort van een eigen airconditioner.

Airco laten plaatsen
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van aircosystemen. Onze aircospecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste airconditioner die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen airco bij jou op locatie. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vandaag nog jouw airco installatie aan.