Zonnepanelen op een groendak

Inhoudsopgave

Ten opzichte van een klassiek pannendak of bijvoorbeeld een plat dak met een bitumen dakbedekking biedt een groendak verschillende voordelen. Het is zowel een economisch als ecologisch verantwoorde keuze. Zo gaat het dak langer mee, wanneer deze voorzien wordt van een groen sedumdak. Daar komt bij dat het groen regenwater vasthoudt. Op warme dagen verdampt een deel van het vocht, waardoor de woning koeler blijft.

Daarnaast heeft de opslag van regenwater door een groendak een positief effect op de belasting van het riool. De kans op het blank staan van de tuin of volledige straat in de wijk neemt hiermee af. Kun je zonnepanelen op een groendak laten monteren, om je woning verder te verduurzamen? Waarop moet je letten, wanneer een groen sedumdak van een zonne-energiesysteem wilt voorzien? In dit artikel lees je er meer over.

Opslag van regenwater positief voor zonnepanelen

Zonnepanelen op groendak
Voordelen zonnepanelen op groendak

Wist je dat het opslaan van regenwater door een groen sedumdak een positief effect heeft op de werking van zonnepanelen? Het verdampen van het opgeslagen water maakt niet alleen dat de temperatuur in huis lager ligt op warme zomerdagen.

Ook op het dak is de temperatuur iets lager, wanneer het regenwater verdampt. Hoge temperaturen maken dat zonnepanelen minder goed functioneren. Zo’n 21 graden Celsius is de meest optimale temperatuur. Zonnepanelen op een groendak hebben soms een hoger rendement, doordat deze als gevolg van de verdamping van opgeslagen regenwater langer optimaal presteren in de zomer.

Het exacte rendement is logischerwijs van meer factoren afhankelijk, dan slechts van de mogelijkheid tot het laten verdampen van regenwater.

Groene dakbedekking heeft een zuiverende werking

Onderzoek van de American Solar Energy Society laat zien dat zonnepanelen op groendaken meer voordelen bieden. Niet alleen ligt de temperatuur op deze daken net iets lager dan bij een klassieke bitumen dakbedekking. Ook heeft het groen op het dak een zuiverende, filterende werking.

Verontreiniging van de zonnepanelen op een groendak wordt hiermee tegengegaan. Zie je dat het rendement van de zonnecollectoren terugloopt? In dat geval kan dit een signaal zijn dat de zonnepanelen alsnog gereinigd moeten worden.

Laat dat bij voorkeur aan een specialist over. Het eerder aangehaalde onderzoek laat zien dat het rendement van zonnepanelen op een groendak met circa zestien procent verhoogd kan worden. Andere onderzoeken laten vergelijkbare percentages zien voor het gebruik van zonnecollectoren op een groen sedumdak.

Slijtage aan zonnepanelen op groendak minder groot

Dat de temperatuur op een groen sedumdak in de zomermaanden lager ligt dan op daken met een bitumen dakbedekking biedt nog meer voordelen. Denk bijvoorbeeld ook aan het feit dat de zonnepanelen langer mee zullen gaan.

Een hoge temperatuur, bij een bitumen dakbedekking kan deze oplopen tot circa 60 graden Celsius, zorgt voor een relatief snelle slijtage aan de zonnecollectoren. Door de temperatuur zo laag mogelijk te houden, verleng je de levensduur en het rendement van je zonnepanelen.

Niet alleen de zonnepanelen gaan langer mee bij een lagere temperatuur. Ook het dak zelf heeft baat bij een lage omgevingstemperatuur. Om die reden is de keuze voor een groen sedumdak niet alleen vanuit ecologisch, maar ook vanuit economisch oogpunt interessant.

Gemiddelde levensduur zonnepanelen 20 tot 25 jaar

Gemiddeld genomen gaan moderne zonnepanelen tussen de 20 en 25 jaar mee. In de huidige tijd verdien je de investering in een zonne-energiesysteem in zeven à acht jaar terug. Na deze periode maak je uitsluitend nog winst met de zonnecollectoren.

Houd er wel rekening mee, dat het rendement van zonnepanelen terugloopt door de tijd heen. De combinatie van een hoge levensduur en korte terugverdientijd maakt zonnepanelen op een groendak tot een zeer interessante aankoop.

Schaduwvorming als gevolg van zonnepanelen

Een van de vragen die men vaak stelt: kunnen er planten op mijn dak groeien, als de zonnepanelen voor schaduwvorming zorgen? Het antwoord is ja! Er zijn verschillende soorten mossen en grassen die goed gedijen in een schaduwrijke omgeving.

Daarnaast geldt in algemene zin dat de schaduwvorming op een groendak een positieve bijdrage kan leveren aan de biodiversiteit. Het vormt zodoende geen probleem om de verschillende planten onder de zonnepanelen op een groendak door te laten lopen.

Fijn aan een plat groendak is de mogelijkheid om de zonnepanelen in de meest optimale hoek ten opzichte van de zon te plaatsen.

Advies over zonnecollectoren op groendaken

Benieuwd of de keuze voor zonnepanelen op een groendak ook voor jou interessant is? Wil je weten hoeveel zonnepanelen je op het dak moet laten monteren om je huidige stroomverbruik te kunnen compenseren? Een adviseur van Recharged voorziet je graag van persoonlijk advies.

Neem eens contact op, zodat we samen kunnen kijken welk financieel voordeel de keuze voor zonnecollectoren op een groendak jouw huishouden oplevert.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.