Het samenstellen van een zonne-energiesysteem voor jouw woning bestaat uit verschillende stappen. Waar laat je de zonnepanelen straks bijvoorbeeld monteren? Kies je voor zonnepanelen op het dak, of bijvoorbeeld in de tuin? Ook het monteren van zonnepanelen aan de gevel is een mogelijkheid. Hoeveel ruimte biedt de gekozen plek en wat betekent dat concreet voor het aantal zonnecollectoren waaruit je zonne-energiesysteem straks bestaat? Een volgende stap is de keuze tussen micro-omvormers en een string omvormer. Wat zijn de verschillen tussen beide opties? Wanneer zou je voor micro-omvormers, of juist voor een string omvormer moeten kiezen? Dit artikel zet de verschillen voor je op een rijtje.
Keuze micro-omvormers of string omvormer afhankelijk van situatie
Voordat we verder inzoomen op de verschillen tussen micro-omvormers en een string omvormer, is het goed om te weten hoe een omvormer werkt. Een omvormer is een onmisbaar onderdeel in ieder zonne-energiesysteem. Deze component zorgt er namelijk voor dat de gelijkstroom (DC) vanuit je zonnepanelen wordt omgezet naar bruikbare wisselstroom (AC). Zonder deze stap is de opgewekte groene stroom niet te gebruiken in huis.
Tussen micro-omvormers en een string omvormer kiezen is niet eenvoudig. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op hetgeen in jouw situatie de beste keuze is. Denk bijvoorbeeld aan de mate van schaduwvorming op het dak. Ook het aantal zonnepanelen waaruit het zonne-energiesysteem bestaat speelt mee.
Werking van micro-omvormers in een zonne-energiesysteem
Een micro-omvormer wordt op ieder individueel zonnepaneel gemonteerd. Dit betekent dat de omvormers zich niet binnen je woning bevinden. Iets wat bij een string omvormer wel het geval is. Doordat de micro-omvormers per zonnepaneel gemonteerd worden, kun je ook de opbrengst per paneel inzien. Veel leveranciers van deze omvormers werken tegenwoordig met een app. Zo heb je altijd inzage in de actuele opbrengst van je zonne-energiesysteem. Het maakt het mogelijk om je eigen gedrag hierop aan te passen. Zet de vaatwasser wat eerder aan, draai alvast een wasje, hang je elektrische auto aan de laadpaal, enzovoorts.
Het voornaamste voordeel van micro-omvormers is het feit dat ze de opbrengst van je zonne-energiesysteem maximaliseren. Zeker op plekken waar een deel van de zonnecollectoren al snel in de schaduw ligt biedt dit voordelen. Zonder micro-omvormer heeft schaduwvorming op één van de zonnepanelen invloed op de opbrengst van andere zonnecollectoren. Dit maakt dat het rendement van je zonne-energiesysteem al snel niet meer optimaal is.
Niet alleen bij een groot risico op schaduwvorming zijn micro-omvormers een interessante toevoeging aan je systeem. Dat geldt ook voor zonne-energiesystemen waarin de oriëntatie van de zonnepanelen wisselt. Een deel van de zonnepanelen is bijvoorbeeld gericht op het westen, het andere deel op het oosten.
String omvormer als alternatief voor micro-omvormers
Het alternatief voor de micro-omvormers is een string omvormer. Zoals reeds genoemd, installeert men de string omvormer in huis. Het gaat om één omvormer per zonne-energiesysteem en dus niet per individueel paneel. Aan dit type omvormer wordt een string aan zonnepanelen gekoppeld. Net als bij micro-omvormers geldt ook bij een string omvormer dat de opbrengst van het zonne-energiesysteem vaak via een app uit te lezen is.
Een voordeel van de montage in huis is de bereikbaarheid van deze component. Bij een defect aan de omvormer is deze eenvoudig te repareren of vervangen. In het geval van micro-omvormers gaat dat lastiger. Ook is een string omvormer goedkoper in de aanschaf, zeker bij grotere systemen.
Nadelen van een string omvormer in je zonne-energiesysteem
Hoewel een string omvormer goedkoper is in de aanschaf, ben je op termijn mogelijk duurder uit. Men verwacht dat de string omvormer minder lang meegaat dan een micro-omvormer.
Ook kan een string omvormer het rendement van een zonne-energiesysteem negatief beïnvloeden. In die zin dat schaduwvorming op één van de zonnecollectoren de opbrengst van andere panelen beïnvloedt, zelfs wanneer die in de volle zon liggen. Niet alleen bij schaduwvorming ligt de opbrengst lager. Dat geldt bijvoorbeeld ook wanneer het ene zonnepaneel sneller slijt dan het andere. Daarvan is in de eerste jaren nog geen sprake; op de langere termijn merk je dit mogelijk wel.
Conclusie: micro-omvormers of een string omvormer kiezen?
In dit artikel hebben we de verschillen tussen en voor- en nadelen van micro-omvormers en string omvormers toegelicht. Het is afhankelijk van de beoogde samenstelling van het zonne-energiesysteem voor jouw woning, wat hierin de beste keuze is. Welke keuze zou jij op basis hiervan maken? Micro-omvormers bieden belangrijke voordelen ten opzichte van een string omvormer, maar zijn niet per definitie de beste optie. Een adviseur van Recharged kan jouw situatie beoordelen, om op basis daarvan te kijken welke oplossing het meest geschikt is.