Het aantal huishoudens dat een overschot aan groene stroom opslaat op een thuisbatterij groeit de laatste jaren. Ook zonder zonne-energiesysteem zijn een thuisbatterijen interessant. De combinatie van een thuisbatterij en een dynamisch energiecontract faciliteert de handel in stroom.
Het voordeel van een dynamisch energiecontract is dat de stroomprijs ieder uur wijzigt. Op dit punt verschilt het dynamische contract van een regulier contract met een vast of variabel tarief. Koop stroom in op het moment dat de prijs laag in, sla het tijdelijk op in huis en verkoop het in het uur dat de stroomprijs hoger ligt. Het helpt je de investering in een thuisbatterij relatief snel terug te verdienen. Belangrijk is het onderhoud aan een thuisaccu, om hier zo lang mogelijk gebruik van te kunnen blijven maken.
Waarop moet je letten bij thuisbatterijen onderhoud? Wat komt hierbij kijken? Kun je thuisbatterijen onderhoud zelf uitvoeren, of heb je er de hulp van een professional voor nodig? In dit artikel lees je er alles over.
Noodzakelijk thuisbatterijen onderhoud afhankelijk van type accu
Thuisbatterijen worden in verschillende varianten aangeboden. Het meest voorkomend is een lithium-ion thuisaccu. Je zou echter ook voor een loodzuur- of zoutwater batterij kunnen kiezen. Ieder van deze soorten biedt z’n eigen voor- en nadelen, al wordt de loodzuur thuisbatterij nauwelijks gekozen.
Ze hebben weliswaar een grote opslagcapaciteit, maar zijn log en zwaar. De lithium-ion batterijen bieden een vergelijkbaar vermogen en zijn aanzienlijk lichter. Het meest brandveilig en milieuvriendelijk zijn de zoutwater thuisbatterijen.
Kijkend naar het benodigde thuisbatterijen onderhoud geldt dat een zoutwater thuisbatterij maar weinig onderhoud nodig heeft. Ook de lithium-ion thuisaccu kent vaak geen specifieke onderhoudsvoorschriften. Later in dit artikel vertellen we je hier meer over. Overigens geldt hierbij wel dat het periodiek onderhoud verstandig kan zijn.
Een specialist kijkt hierbij of de verschillende componenten van de thuisbatterij op de juiste wijze zijn afgesteld. Je kunt hier een onderhoudscontract voor afsluiten.
Meeste onderhoud nodig bij loodzuur thuisbatterijen
De loodzuur thuisaccu heeft het meest onderhoud nodig. Je kunt dit over het algemeen niet zelf uitvoeren; een professional dient het loodzuur thuisbatterijen onderhoud voor je uit te voeren. Het kan een extra reden zijn om bewust te kiezen voor een lithium-ion of zoutwater thuisaccu.
Neem je thuisbatterij periodiek af met een vochtige doek
Zoals reeds aangehaald werd hebben de lithium-ion en zoutwater thuisbatterijen maar weinig onderhoud nodig. Het is normaliter voldoende om de behuizing van deze batterijen met een licht vochtige doek af te nemen. Op deze manier kun je vuil en bijvoorbeeld stof van het apparaat wegnemen, wat de levensduur van de thuisbatterij verlengt.
Vervuiling kan tussen de onderdelen van een thuisbatterij ophopen, als gevolg waarvan deze sneller zullen slijten. Haal de onderdelen van een thuisbatterij in geen geval zelf los, tenzij anders is voorgeschreven in de onderhoudsvoorschriften van een thuisaccu. Het kan gevaarlijk zijn om componenten los te schroeven of anderszins te verwijderen.
Thuisbatterijen onderhoud op basis van data
Veel moderne thuisbatterijen worden door fabrikanten geleverd met een bijpassende app (Battery Management System) voor je telefoon of tablet. Aan de hand van deze app kun je volgen wat de status is van de thuisaccu, zie je in welke mate deze opgeladen is, enzovoorts.
Ook maakt deze data het mogelijk om voor jezelf te bepalen wanneer de thuisbatterij onderhoud nodig heeft. Merk je bijvoorbeeld dat de opslagcapaciteit snel terugloopt, of dat het op- en ontladen van de batterij trager verloopt? Het zijn signalen om de thuisaccu na te laten kijken door een professional. Doe dat ook wanneer de thuisbatterij bijvoorbeeld een vreemd geluid maakt.
Wacht bij een defect of bij minder goede prestaties niet te lang met het uitvoeren van reparaties. Het voorkomt dat onderdelen van je thuisbatterij onnodig snel slijten, waardoor de schade mogelijk verergert. Slijtage kan zich vertalen naar een sterk vermogensverlies.
Iets wat je logischerwijs wilt voorkomen. In algemene zin geldt dat het vermogen en de opslagcapaciteit van een thuisbatterij door de jaren heen zullen dalen. Vergelijk het met de teruglopende accucapaciteit van de batterij in je telefoon en laptop.
Advies over thuisbatterijen onderhoud
Ben je benieuwd naar het onderhoud dat aan jouw thuisbatterij moet worden uitgevoerd om de levensduur ervan te verlengen? Of wil je weten welke stappen je zelf kunt zetten in het onderhouden van thuisbatterijen?
Laat je hierover adviseren door een specialist van Recharged. Ook bij problemen met een thuisaccu kun je rekenen op de expertise en ervaring van onze vakmensen. Ze helpen je de thuisbatterij zo snel mogelijk als vanouds te laten functioneren.