Zonnepanelen op kassen

Inhoudsopgave

In Nederland verstoken kassen circa negen procent van het aardgas, zo blijkt uit een eerdere publicatie van de Wageningen Universiteit. Het merendeel van het aardgas wordt logischerwijs verbruikt in de wintermaanden. Op dat moment is het gas nodig om de kassen voldoende te kunnen verwarmen, zodanig dat de diverse groenten en fruit hier onder optimale omstandigheden kunnen groeien. Niet alleen voor het verwarmen van kassen is energie nodig.

Denk ook aan de verlichting van de kassen. Steeds vaker kiezen bedrijven bewust voor led-verlichting. Dit is duurzamer en goedkoper! Interessant is het gebruik van zonnepanelen op kassen, om zo een deel van de benodigde energie zelf op te wekken. Het is echter niet zonder meer mogelijk om zonnepanelen op kassen te monteren. Hierbij moet met verschillende factoren rekening worden gehouden. Dit artikel vertelt je er meer over.

Zonnepanelen op kassen om zelf stroom op te wekken

Zonnepanelen op kassen
Voordelen zonnepanelen op kassen

De afgelopen jaren wordt er steeds meer geëxperimenteerd met kassen die geen gas meer verbruiken. Zowel de verlichting als de verwarming werkt op basis van elektriciteit. Dat doet men bijvoorbeeld door hier een warmtepomp voor in te zetten, vergelijkbaar met steeds meer huishoudens. Men verwacht dat er de komende jaren door steeds meer bedrijven voor deze duurzame oplossing gekozen zal worden.

Ook het gebruik van waterstof als brandstof voor de energievoorziening binnen kassen kan een optie zijn. Bovenal is het voor telers interessant om te kiezen voor groene, hernieuwbare energie. Het gebruik van zonnepanelen op kassen is daar een voorbeeld van. De kassen beslaan een enorm oppervlak, wat het des te interessanter maakt om hier zonnecollectoren op te monteren.

Niet alle kasdaken geschikt voor zonne-energiesystemen

Belangrijk bij het overwegen van de investering in zonnepanelen op kassen is dat niet ieder dak hier geschikt voor is. Bestaande kasdeksystemen sluiten qua formaat niet goed aan op de zonnepanelen van tegenwoordig. Daarbij zijn deze kasdaken in beginsel niet gemaakt voor de montage van een groot zonne-energiesysteem.

Denk aan het beperkte draagvermogen van deze daken, het feit dat kasdaken na montage van zonnecollectoren niet meer weerbestendig zijn, enzovoorts. Het maakt dat het risico op schade aan zowel de zonnecollectoren, als aan het kasdak onnodig groot is. Iets wat de levensduur van een kasdak beperkt en daarmee de kosten op langere termijn onnodig kan verhogen.

Speciale systemen op de markt gekomen

In de afgelopen jaren zijn er speciale zonnepanelen kasdeksystemen op de markt gekomen, die de oplossing bieden voor deze uitdaging. Zo wordt het monteren van zonnepanelen op een kas alsnog mogelijk. Deze speciale systemen zijn vaak opgebouwd met dekroeden in combinatie met een rubberen inleg. Daarbij wordt een ander type glas gebruikt. Een klassiek kasdak is vaak gemaakt van floatglas. Bij een dak voor zonne-energiesystemen kiest men voor dikker glas.

Ook speelt mee dat oudere kasdeksystemen geen vaste roeden bevatten. De roeden kunnen bijvoorbeeld bij een harde wind iets bewegen. De bewegingen van de roeden zouden voor spanning op de zonnepanelen kunnen zorgen, waardoor deze in het ergste geval breken.

Groot deel van de benodigde energie zelf opwekken

Zoals eerder aangehaald werd, is de keuze voor zonnepanelen op kasdaken om verschillende redenen interessant. Voornaamste voorbeeld daarvan is het financiële voordeel van zonnepanelen. Je wekt een groot deel van de benodigde energie zelf op met een zonne-energiesysteem. Stroom die je niet gebruikt kun je salderen. Dit betekent dat je het aan het stroomnet levert en daar een financiële vergoeding voor krijgt.

Daarbij maakt het je minder afhankelijk van het stroomnet. In het bijzonder, wanneer je zonnepanelen op kassen combineert met een batterij. Deze batterijen worden modulair opgebouwd, waardoor je ze qua capaciteit eenvoudig aan laat sluiten op jouw behoeften.

Is er sprake van een stroomstoring in de regio? Het zonne-energiesysteem binnen jouw kassen maakt dat je planten hier niet onder te lijden hebben. De kans op stroomstoringen neemt de laatste jaren toe, doordat het steeds drukker wordt op het stroomnet. Het bestaande laagspanningsnet is hier niet op ingericht.

Advies bij de investering in zonnepanelen op kasdaken

Wanneer je de investering in zonnepanelen op kassen overweegt, is het raadzaam om je hier uitgebreid over te laten adviseren. Je wilt schade aan de kassen voorkomen! Een specialist kan je niet alleen meer vertellen over de geschiktheid van een bestaand kasdak.

Ook vertelt deze je meer over de terugverdientijd van een dergelijke investering en de verwachte opbrengst van de zonnecollectoren op je kassen. Een specialist van Recharged biedt je graag persoonlijk advies op maat aan.

Neem eens contact op, zodat we samen kunnen kijken of zonnepanelen op jouw kassen de investering waard is richting een duurzame, groene toekomst.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.