Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt een exponentiële groei van het aantal installaties van zonnepanelen naar voren. Steeds meer huishoudens kiezen bewust voor het opwekken van hun eigen groene stroom, om zo minder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet en bij te dragen aan een beter milieu en klimaat.
Niet onbelangrijk hierbij is de besparing die de keuze voor zonnecollectoren op kan leveren aan het eind van het jaar. Een vraag die al snel opspeelt: hoeveel kosten 10 zonnepanelen? Zijn deze 10 zonnepanelen voldoende om mijn energieverbruik te compenseren? In dit artikel lees je er meer over.
Verschillende factoren van invloed op opbrengst zonnepanelen
Een eerste stap bij de investering in zonnepanelen is het berekenen van het aantal kWh dat deze zonnecollectoren jaarlijks op moeten leveren om je verbruik te kunnen compenseren. De daadwerkelijke opbrengst van 10 zonnepanelen is afhankelijk van onder meer het type dak (plat of schuin), de ligging van het dak ten opzichte van de zon en bijvoorbeeld de bebouwing rondom de eigen woning. Andere huizen zouden schaduwvorming kunnen veroorzaken op het dak, als gevolg waarvan de opbrengst van de zonnecollectoren lager uitvalt.
Bij woningen met relatief veel schaduwval op het dak wordt aangeraden om een micro-omvormer bij de zonnepanelen aan te schaffen. Op deze manier verminder je de impact van deze schaduwvorming op de opbrengst van de individuele panelen.
Tip: raadpleeg een adviseur om te laten berekenen hoeveel zonnepanelen jouw huishouden nodig heeft, om het huidige verbruik te kunnen compenseren. Laat de adviseur hierbij rekening houden met mogelijke toekomstige investeringen in een kookplaat op basis van inductie en bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp.
Vereisten voor de aansluiting van zonnepanelen
Naast een berekening van het aantal benodigde zonnepanelen om je verbruik te kunnen compenseren, is ook een check van de meterkast noodzakelijk om de kosten te kunnen berekenen. Hoe oud is je meterkast? Wordt binnen de meterkast gebruik gemaakt van een 1-fase aansluiting, of van een 3-fasen aansluiting?
In het eerste geval, vaak bij de oudere meterkasten, kan worden aangeraden om de bestaande aansluiting te vervangen voordat de zonnepanelen worden aangesloten. Dit heeft impact op de kosten.
Keuze uit verschillende soorten zonnepanelen
Een derde factor, enigszins samenhangend met de eerste, is het merk zonnepaneel dat je laat plaatsen. Je hebt hierbij keuze uit een TW Solar paneel met een piekvermogen van 400 Wp. Alternatief zijn de Jinko Solar zonnepanelen met een iets hoger piekvermogen: 435 Wp.
Bij het eerste model profiteer je van 15 jaar productgarantie en 25 jaar vermogensgarantie, tegen een prijs van 70 euro per paneel. In het tweede geval wordt je een productgarantie van 25 jaar en een vermogensgarantie van 30 jaar geboden, tegen een aanschafwaarde van 85 euro per paneel.
Model | Vermogen | Opbrengst | Kosten 10 zonnepanelen |
TW Solar zonnepaneel | 400 Wp | 3.400 kWh | 700,- EU / excl. montage |
Jinko Solar zonnepaneel | 435 Wp | 3.700 kWh | 850,- EU / excl. montage |
Omvormer bij de zonnepanelen aanschaffen
Het antwoord op de vraag hoeveel 10 zonnepanelen kosten is niet alleen afhankelijk van de prijs van het type zonnepaneel dat je aanschaft. De zonnepanelen worden gecombineerd met een micro- of string-omvormer om de spanning op de panelen om te kunnen zetten naar bruikbare energie voor de elektrische apparaten in huis.
Eerder in dit artikel las je al dat het bij een dak met relatief veel schaduwvorming raadzaam is om een micro-omvormer te gebruiken. Deze modellen zijn iets duurder dan een string-omvormer, maar bieden enkele belangrijke voordelen. Zo is de impact van schaduwvorming op de opbrengst van de zonnecollectoren minder groot. Evenals dat je de mogelijkheid hebt om de opbrengst per paneel te analyseren.
Heb je geen behoefte aan het bekijken van de opbrengst per paneel en weinig last van schaduwvorming op het dak? Kies in dat geval voor een string-omvormer. Het levert je een besparing op. Let op, de levensduur van een string-omvormer is aanmerkelijk minder lang dan die van een micro-omvormer. Het eerste model gaat circa 12 mee, tegenover 25 jaar bij de tweede. Het maakt dat je over de volledige levensduur van het zonne-energiesysteem mogelijk alsnog duurder uit zal zijn.
Kosten compleet zonne-energiesysteem
Kijk je naar de kosten van 10 zonnepanelen inclusief montage en een bijpassende omvormer, dan kom je uit op een prijs tussen de 4.500 en 6.500 euro. Een adviseur berekent niet alleen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om jouw energieverbruik te compenseren. Ook berekent deze direct wat het kost.
Tip: maak zelf alvast eens gebruik van de zonnepanelen keuzehulp van Recharged. Het geeft je een beeld van de kosten van 10 zonnepanelen op jouw dak.