Terugverdientijd van een thuisbatterij

Inhoudsopgave

Gemiddeld verbruikt een huishouden zo’n dertig procent van de zelf opgewekte groene zonnestroom. Het resterende deel wordt aan het stroomnet geleverd. Men noemt dit ook wel salderen, wat tot voor kort een groot financieel voordeel opleverde voor huishoudens. De groene stroom die je aan het stroomnet leverde, werd afgetrokken van de grijze stroom die je via de energieleverancier afnam op momenten dat de zonnepanelen onvoldoende energie opwekten.

Daar komt verandering in per 2025, als deze salderingsregeling geleidelijk aan wordt afgebouwd. In 2031 is het salderen van stroom helemaal niet meer mogelijk. Het maakt de investering in een thuisbatterij steeds interessanter. Zo kun je het overschot aan groene stroom zelf opslaan en later alsnog gebruiken. Een vraag die hierbij al snel opspeelt: wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij? Op deze pagina lees je er meer over.

Voornaamste voordelen van een thuisbatterij

Terugverdientijd van een thuisbatterij
Uitleg terugverdientijd van een thuisbatterij

Alvorens te kijken naar de terugverdientijd van een thuisbatterij is het interessant om een aantal belangrijke voordelen op een rijtje te zetten. Het voornaamste voordeel hiervan is de mogelijkheid om een groter deel van de opgewekte groene stroom zelf te gebruiken.

Je bent hierdoor minder afhankelijk van het stroomnet en neemt minder stroom af bij de energieleverancier. Per saldo ben je hierdoor goedkoper uit aan het eind van het jaar. Dat financiële voordeel neemt toe, naarmate de salderingsregeling verder wordt afgebouwd.

Veel van de thuisbatterijen die momenteel worden aangeboden zijn modulair opgebouwd. Dit maakt het mogelijk om de capaciteit van een thuisbatterij uit te breiden, naarmate de salderingsregeling verder wordt afgebouwd of het aantal zonnecollectoren op het dak toeneemt. Gemiddeld heeft een thuisbatterij tegenwoordig een capaciteit van zo’n 5 kWh tot 10 kWh.

🔋⚡ Nieuw: Sessy thuisbatterij met installatie!

Gemiddelde terugverdientijd van een thuisbatterij

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de terugverdientijd van een thuisbatterij. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de wijze waarop deze accu gebruikt wordt. Je kunt hieraan verdienen door de thuisbatterij te combineren met een dynamisch energiecontract.

Hierbij zorg je dat de batterij wordt opgeladen op het moment dat de stroomprijs het laagst is. Vervolgens laat je de batterij weer ontladen als de energieprijs sterk stijgt. Het heeft invloed op de terugverdientijd van deze component in je zonne-energiesysteem in huis.

De meeste huishoudens schaffen een thuisbatterij aan om hierop het overschot aan groene stroom op te slaan. Houd er rekening mee dat de opbrengst van de zonnepanelen zeker aan het eind van het voorjaar en in de zomermaanden veel hoger ligt, dan dat de meeste thuisbatterijen op kunnen slaan. Daar komt bij dat je in deze fase van het jaar relatief weinig stroom verbruikt; het verwarmen van de woning is niet nodig en je leeft voornamelijk buiten.

Gemiddeld genomen ligt de terugverdientijd van een thuisbatterij tussen de 8 en 12 jaar. Dat is fors hoger dan de terugverdientijd van bijvoorbeeld zonnepanelen: rond de 7 jaar. Ook de terugverdientijd van een hybride warmtepomp ligt aanmerkelijk lager dan die van een thuisbatterij: tussen de 5 en 10 jaar. Bij de afbouw van de salderingsregeling en de groei in de capaciteit van een thuisbatterij zal de terugverdientijd hiervan afnemen.

Terugverdientijd van thuisbatterij relatief lang

Bovenstaande reden maakt dat de terugverdientijd van een thuisbatterij momenteel relatief lang is. Ook omdat de opbrengst van zonnepanelen in de winter juist te weinig zal zijn om de thuisbatterij volledig op te kunnen laden. Het maakt dat je in dit seizoen al snel stroom van het elektriciteitsnet nodig hebt.

Het probleem dat een thuisbatterij niet optimaal benut kan worden in de lente en zomer speelt minder snel, wanneer het aantal zonnepanelen op het dak van je woning beperkt is. Evenals dat grotere gezinnen, waar het verbruik logischerwijs hoger ligt, hier minder snel mee te maken krijgen.

🔋⚡ Nieuw: Sessy thuisbatterij met installatie!

Accu elektrische auto alternatief voor thuisbatterij

Naast de mogelijkheid om te investeren in een thuisbatterij, kan ook de investering in een laadpaal het overwegen waard zijn. Dat geldt voor huishoudens met een elektrische auto, of het voornemen om een elektrische auto aan te schaffen.

Er zijn steeds meer modellen elektrische auto’s die V2H-technologie ondersteunen. Dit staat voor Vehicle-to-Home, ook wel bidirectioneel laden genoemd. Het stelt huishoudens in staat om de accu van hun elektrische auto te gebruiken als een thuisbatterij. Investeren in een losse thuisbatterij is daardoor niet meer nodig; de accu van een auto biedt een veel grotere capaciteit dan de huidige thuisbatterijen doen.

Op het moment van schrijven zijn er vrijwel geen bidirectionele laadoplossingen in Nederland verkrijgbaar. Naar verwachting lanceert Wallbox over enige tijd de Quasar 2 in Nederland. Wanneer dit precies gebeurt, is nog onduidelijk. Ook de aanwezigheid van Dynamic Load Balancing (DLB-technologie) is een vereiste om de accu van je elektrische auto als thuisbatterij te kunnen gebruiken.

Thuisaccu nodig? Vraag een offerte aan

Eigen thuisbatterij aanvragen

Heb je interesse in een eigen thuisbatterij? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Zelf energie opslaan

Wij plaatsen diverse merken thuisbatterijen op locatie. Profiteer binnenkort van het zelf opslaan van energie en inzetten op de gunstigste momenten.

Thuisaccu installatie
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van thuisbatterijen. Onze thuisaccu specialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste thuisbatterij die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen thuisaccu bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige batterij installatie.

Vraag vandaag nog jouw thuisbatterij installatie aan.