Recent kwamen liefst 68.000 aansluitingen in Amsterdam zonder stroom te zitten. Een dag later was het opnieuw raak, ditmaal rond het spoor in Utrecht. Wie denkt dat huishoudens en bedrijven met zonnepanelen in zo’n situatie gewoon stroom kunnen blijven gebruiken heeft het mis. Ook deze woningen worden getroffen. Dat heeft te maken met het feit dat een stroomstoring de omvormer uitschakelt. De omvormer is een cruciaal onderdeel in het zonne-energiesysteem van woningen; het zet de spanning op zonnepanelen om naar bruikbare stroom voor de elektrische apparatuur in huis.
Op deze pagina lees je meer over de wijze waarop dit in de komende jaren mogelijk zal veranderen. Er zijn al thuisbatterijen die met een noodstroomvoorziening kunnen worden uitgevoerd. Huishoudens die voor zo’n thuisbatterij kiezen kunnen, mits deze voldoende opgeladen is, stroom blijven gebruiken bij een grote stroomstoring.
Belang van een noodstroomvoorziening in huizen groeit
De verwachting is dat de dreigende overbelasting van het stroomnet in Nederland er de komende jaren toe zal leiden dat huishoudens vaker te maken krijgen met een stroomstoring in de regio.
Het maakt dat het belang van een noodstroomvoorziening binnen woningen groeit. Op deze manier valt de impact van een stroomstoring te beperken. Daarbij voorkomt zo’n noodstroomvoorziening dat de communicatie tussen een burger en bijvoorbeeld nooddiensten volledig verbroken wordt. Evenals dat het opladen van basisapparaten, zoals een zaklamp, telefoon en radio mogelijk blijft.
Zonnepanelen momenteel uitgeschakeld bij stroomstoring
Zoals eerder in dit artikel al werd aangehaald, worden zonnecollectoren op dit moment automatisch uitgeschakeld in het geval van een stroomstoring. Dat heeft niet alleen te maken met de werking van de omvormer.
Ook vanuit veiligheidsoogpunt is dit noodzakelijk. Op het moment dat de zonnepanelen zouden blijven werken, wordt er mogelijk energie teruggeleid naar het stroomnet. Wanneer op datzelfde moment aan het stroomnet gewerkt wordt door een storingsdienst, levert dat gevaarlijke situaties op.
Gebruik van noodomvormers in een zonne-energiesysteem
Binnen de zonne-energiesystemen van woningen zou gebruik kunnen worden gemaakt van een noodomvormer. Dit is een speciaal type omvormer, die het mogelijk maakt een kleinere belasting te leveren.
Zo zullen de warmtepomp en bijvoorbeeld elektrische kookplaat uitgeschakeld blijven, maar is het wel mogelijk om een telefoon of zaklamp op te laden. Bij zo’n noodomvormer wordt een vermogen van 1,5 tot circa 3,0 kW geleverd.
Het is zelfs mogelijk om bij deze belasting een koelkast ingeschakeld te houden. Zo blijven huishoudens de beschikking houden over voeding en communicatiemiddelen.
Combinatie van zonnepanelen met een thuisbatterij
Naast de mogelijkheid om de bestaande omvormer te vervangen voor een noodomvormer, zou je ook voor de combinatie van zonnepanelen met een thuisbatterij kunnen kiezen. Deze combinatie vergt een grotere investering, daar een thuisbatterij al snel enkele duizenden euro’s kost. De exacte investering is afhankelijk van de capaciteit van de thuisbatterij. Veel van deze systemen worden modulair opgebouwd. Dit maakt het relatief makkelijk om het systeem op een later moment verder uit te breiden.
Zo’n thuisbatterij is overigens niet alleen interessant om in het geval van een stroomstoring elektriciteit te kunnen blijven gebruiken in huis. De verwachting is dat de salderingsregeling wordt aangepast. Dit betekent dat het salderen van een overschot aan groene stroom niet langer mogelijk is. De bestaande regeling bouwt men geleidelijk af; pas vanaf 2031 is salderen helemaal niet meer mogelijk. Door het overschot aan groene stroom op te slaan op een thuisbatterij, kun je deze groene stroom blijven gebruiken.
Gebruik van een elektrische auto als thuisbatterij
Maak je al gebruik van een elektrische auto, of ben je voornemens deze in de komende periode aan te schaffen? In dat geval is de investering in een thuisbatterij mogelijk overbodig. Je kunt de accu van je elektrische auto namelijk als een thuisbatterij gebruiken. Let op, dit kan alleen wanneer de auto Vehicle-to-Home (V2H) technologie ondersteunt; het bidirectioneel laden.
Bij bidirectioneel laden loopt er niet alleen stroom van de woning naar de accu van de elektrische auto, maar ook andersom. Dit maakt het mogelijk om de accu van je auto te ontladen om elektrische apparaten in huis te kunnen gebruiken in het geval van een stroomstoring. Naast de ondersteuning van deze V2H-technologie, dien je logischerwijs in het bezit te zijn van een laadpaal bij je woning.
Het voordeel van het gebruik van de accu van je elektrische auto als thuisbatterij zit in het feit dat deze veel groter is dan de meeste andersoortige thuisbatterijen. Daarbij hoef je niet twee keer te investeren in een opslagmedium voor groene stroom als je al een elektrische auto hebt.