Marktupdate: 4,8 gigawattpiek aan zonnepanelen in Nederland (2023)

Inhoudsopgave

Vorig jaar heeft Nederland ongeveer 4,8 gigawattpiek aan zonnepanelen geplaatst, volgens een rapport van Dutch New Energy Research (DNE Research) in het Nationaal Solar Trendrapport 2024. Dit brengt het totale vermogen van geïnstalleerde zonnepanelen op 24,4 gigawattpiek, wat neerkomt op ongeveer 1,4 kilowattpiek per inwoner.

Met deze prestatie staat Nederland wereldwijd aan de top qua zonnepanelen per inwoner, een feit dat eerder werd benadrukt door professor Martien Visser. Nederland heeft nu Australië ingehaald en is daarmee ‘wereldkampioen’.

Daan Jansen, hoofdonderzoeker bij DNE Research, merkt op dat Nederland als een van de eerste landen te maken krijgt met de uitdagingen van de integratie van zonnestroom in het energiesysteem. De zonne-energiesector betreedt hiermee een nieuwe fase.

Onderzoek gigawattpiek Nederland zonnepanelen 2023
Onderzoeksrapport naar gigawattpiek zonnepanelen in Nederland

Wat betreft consumenten, rapporteerden Nederlandse netbeheerders dat kleinverbruikers vorig jaar minstens 2,8 gigawattpiek zonnepanelen installeerden. DNE Research schat de consumentenverkoop echter op 2,55 gigawattpiek, met een aanzienlijke daling in de tweede helft van het jaar.

DNE Research voorspelt een afname in het residentiële segment van 2,55 gigawattpiek in 2024 naar 1,7 gigawattpiek, voornamelijk door verminderde consumentenvraag en een verzadigende markt, aangezien een derde van alle woningen nu zonnepanelen heeft.

Ook de zakelijke markt ondervindt moeilijkheden door fluctuerende materiaalprijzen en rentestanden, de voorrang voor zonne-energie en een vol stroomnet. In 2023 was deze sector goed voor 2,3 gigawattpiek aan nieuwe zonne-energiecapaciteit. DNE Research verwacht dat deze krimp, zonder extra beleid en innovatie, zal voortduren in de zonne-energiesector voor de komende drie jaar.

Jansen benadrukt dat de groei van de Nederlandse zonne-energiesector de afgelopen jaren niet vanzelfsprekend is. Voor zowel het residentiële als het zakelijke segment zijn slimme projecten en ontwikkelingen nodig die waarde kunnen toevoegen met beperkte netcapaciteit. Innovatieve projecten en passend beleid zijn essentieel om deze momentum te behouden.

DNE Research verwacht dat er in 2026 nog steeds meer dan 3 gigawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd zullen worden, met een laag scenario van 2,2 gigawattpiek en een hoog scenario van bijna 3,9 gigawattpiek.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.