Welke thuisbatterij heb ik nodig?

Inhoudsopgave

Om een overschot aan groene energie niet te hoeven salderen, kiezen steeds meer huishoudens voor een thuisbatterij. Ook zonder zonne-energiesysteem kan een thuisaccu interessant zijn. Denk aan de combinatie van een thuisbatterij met een dynamisch energiecontract.

Het maakt het mogelijk om te handelen in stroom. Je koopt de stroom in op het moment dat de prijs laag is, om dit vervolgens te verbruiken bij een hogere inkoopprijs. Het levert je al snel een forse besparing op, wat de terugverdientijd van een thuisbatterij ten goede komt. Welke thuisbatterij heb ik nodig bij het doel waarmee ik deze aanschaf? Moet ik voor een thuisaccu met een capaciteit van 5, 10 of zelfs 15 kWh kiezen? Dit artikel biedt het antwoord op deze vragen.

Welke thuisbatterij nodig bij een zonne-energiesysteem

Welke thuisbatterij heb ik nodig
Welke thuisbatterij moet ik kiezen?

Veel huishoudens combineren de investering in een thuisaccu met een (bestaand) zonne-energiesysteem. De vraag, welke thuisbatterij heb ik nodig, valt in dit geval te beantwoorden door te kijken naar de opbrengst van de zonnepanelen. Je kunt de benodigde capaciteit van het systeem bepalen door het vermogen van het zonne-energiesysteem (uitgedrukte in kilowattpiek) te vermenigvuldigen met 1,0 of 1,5 kWh.

Ter illustratie: een huishouden heeft twaalf zonnepanelen op het dak liggen, met een vermogen van 450 wattpiek per paneel. Totaal levert dit daarmee een vermogen op van 5,4 kWp. Om nu de benodigde capaciteit van de thuisbatterij te kunnen berekenen, vermenigvuldig je dit vermogen met 1,5 kWh: 5,4 x 1,5 = 8,1 kWh.

Daar de exacte factor tussen de 1,0 en 1,5 kWh ligt, is het raadzaam een thuisbatterij te kiezen met een capaciteit tussen de 5,4 en 8,1 kWh.

Verschillende factoren hebben invloed op daadwerkelijke opbrengst

Het bovenstaande voorbeeld rekent met het optimale vermogen van zonnepanelen. In de praktijk blijkt dat dit vermogen zelden tot nooit gehaald wordt. Het is om deze reden dat adviseurs veelal uitgaan van circa 90 procent van het maximum. In het rekenvoorbeeld zou dat betekenen dat de zonnepanelen geen 450 wattpiek, maar circa 405 wattpiek opleveren per paneel. Dit is het gevolg van temperaturen ver onder of juist boven de ideale temperatuur van 20 à 21 graden Celsius, van schaduwvorming op het dak, het type omvormer dat gebruikt wordt, enzovoorts.

Kijk ook naar het vermogen van een thuisbatterij

Op de vraag welke thuisbatterij je nodig hebt, geef je niet alleen antwoord door te kijken naar de opbrengst van je zonne-energiesysteem. Het is daarnaast belangrijk om rekening te houden met het vermogen hiervan.

Op piekmomenten moet de thuisaccu de opbrengst van je zonnepanelen kunnen verwerken. Is het vermogen van de thuisbatterij te laag? In dat geval zal een groot deel van de opgewekte groene stroom alsnog naar het stroomnet wegvloeien.

Vermogen thuisbatterij bij dynamisch energiecontract

Ook bij de combinatie van een thuisbatterij met een dynamisch energiecontract is deze factor belangrijk. Het vermogen moet groot genoeg zijn om de thuisaccu bij een lage inkoopprijs volledig op te kunnen laden. Wanneer een thuisbatterij daar als gevolg van het beperkte vermogen meerdere uren over zou doen, is het rendement mogelijk lager. De prijs kan een uur later immers alweer gestegen zijn.

Thuisbatterij kiezen in combinatie met dynamisch energiecontract

Zoals je in de inleiding van dit artikel las, wordt een thuisbatterij steeds vaker gecombineerd met een dynamisch energiecontract. Lang niet ieder huishouden dat voor deze combinatie kiest, beschikt over een zonne-energiesysteem. Het is afhankelijk van het verbruik in huis, welke thuisbatterij je nodig hebt in deze casus. De capaciteit moet groot genoeg zijn om voldoende energie op te kunnen slaan voor de momenten dat de inkoopprijs hoog is.

De meeste huishoudens kiezen momenteel voor een thuisbatterij met een capaciteit van tenminste 5 kWh. Interessant is het hierbij om een model met een capaciteit van 10 kWh te overwegen. Zo ben je klaar voor de toekomst, waarin je mogelijk alsnog besluit om te investeren in zonnepanelen. Met een accu van 10 kWh heb je zo voldoende opslagcapaciteit om overschotten aan groene stroom in huis op te kunnen slaan.

Advies bij de investering in een thuisbatterij

Het kan best lastig zijn om zelf antwoord te geven op de vraag, welke thuisbatterij heb ik nodig? De adviseurs van Recharged helpen je hier graag bij. Op basis van het vermogen van je zonne-energiesysteem, je verbruik op jaarbasis en het type energiecontract dat je hebt, bepaalt een adviseur welke thuisbatterij het meest geschikt is voor jouw huishouden.

Niet alleen adviseert onze specialist je over de meest geschikte thuisbatterij. Ook kan deze je meer vertellen over de verwachte terugverdientijd hiervan. Neem eens contact met ons op!

Thuisaccu nodig? Vraag een offerte aan

Eigen thuisbatterij aanvragen

Heb je interesse in een eigen thuisbatterij? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Zelf energie opslaan

Wij plaatsen diverse merken thuisbatterijen op locatie. Profiteer binnenkort van het zelf opslaan van energie en inzetten op de gunstigste momenten.

Thuisaccu installatie
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van thuisbatterijen. Onze thuisaccu specialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste thuisbatterij die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen thuisaccu bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige batterij installatie.

Vraag vandaag nog jouw thuisbatterij installatie aan.