Hoe gebruik je een airco in huis?

Inhoudsopgave

Verzeker je met een airco van een aangenaam binnenklimaat in huis, het hele jaar door. Een airco wordt tegenwoordig lang niet alleen meer gebruikt voor het koelen van ruimtes. Je kunt een moderne (vaste) airco ook gebruiken voor het verwarmen van een kamer. Zeker in combinatie met een zonne-energiesysteem op het dak van je woning biedt dit voordelen. Bij mobiele airco’s is het verwarmen van ruimtes niet altijd mogelijk of rendabel. In dit artikel lees je meer over hoe een airco te gebruiken in huis. Waarop moet je hierbij letten? Op welke manier optimaliseer je het rendement van een airco? Enzovoorts.

Recente onderzoeken van TNO en Milieu Centraal laten zien dat de vraag naar airco’s de afgelopen vijf jaar fors gestegen is. Circa de helft van de huishoudens met airconditioning in huis kiest voor een vaste airco. Dat geldt met name voor mensen met een nieuwbouwwoning. In appartementen en bijvoorbeeld particuliere huurwoningen wordt vaker gekozen voor een mobiele airco. Met de steeds warmere Nederlandse zomers verwacht men dat deze trend zich de komende jaren door zal zetten.

Efficiënt gebruik van een airco in huis

Hoe airco gebruiken in huis
Tips hoe airco te gebruiken in huis

Zeker mobiele airco’s hebben een relatief hoog energieverbruik. Bij een vaste airco ligt dat verbruik iets lager. Ter illustratie: een single split-unit airco verbruikt gemiddeld zo’n 80 kWh, terwijl een mobiele airco al snel 110 kWh verbruikt. Om het verbruik enigszins te reduceren is het bij het gebruik van de airco belangrijk om de juiste temperatuur in te stellen. Men is al snel geneigd om de temperatuur erg laag in te snellen, met het idee een ruimte sneller te koelen. Dat is onverstandig! Niet alleen zijn grote temperatuurverschillen slecht voor je gezondheid. Ook leidt de keuze voor een zeer lage temperatuur tot een hoog energieverbruik.

Het helpt vaak al als je de temperatuur slechts een paar graden lager instelt dan de buitentemperatuur. Houd een maximum aan van zes graden verschil. Door de airco te gebruiken in combinatie met zonnepanelen op het dak, wordt een groot deel van de benodigde stroom opgewekt. Het maakt je minder afhankelijk van het stroomnet bij het koelen van ruimtes in huis.

Sluit ramen en deuren in de zomerperiode

Voorkom dat er voortdurend warme lucht van buiten de woning in stroomt. Dit doe je door ramen en deuren gesloten te houden. Het is een van de redenen dat een mobiele airco meer stroom verbruikt dan een single split-unit airco. Bij een mobiele airco hangt immers altijd een afvoer naar buiten, waardoor het raam noodgedwongen geopend moet worden. Het gebruik van een speciale afdichtset helpt je de stroom aan warme lucht te reduceren.

Tip: kijk nog eens kritisch naar de huidige isolatie in huis. Zijn de naden en kieren rond je ramen gedicht? Heb je last van tocht onder je deuren? Er zijn simpele strips verkrijgbaar bij de bouwmarkt, die je helpen dit op te lossen.

Zorg voor het juiste onderhoud aan een airco

De vraag, hoe gebruik je een airco in huis, heeft niet alleen betrekking op de ingestelde temperatuur. Besteed daarnaast voldoende aandacht aan het onderhouden van een airco in huis. Goed onderhoud heeft een positieve impact op het rendement van het systeem. Daar komt bij dat onderhoud de levensduur van je airco verlengt. Vaak is het voldoende om de airco af te nemen met een vochtige doek, zodat onderdelen zich niet vullen met stof en andere vuildeeltjes. Ze zorgen voor een onnodig snelle slijtage aan deze onderdelen. Het bijvullen van een airco moet je altijd door een specialist laten doen. Het is bij wet verboden dit zelf op te pakken.

Monitor het verbruik van de airco in huis

Het wordt aangeraden om de airconditioning in huis, zeker bij vaste modellen, eens per jaar te laten onderhouden. Je kunt bij verschillende partijen een onderhoudscontract afsluiten. Naast het onderhoud aan je airco helpt het je om het verbruik van het systeem te monitoren. Merk je plotseling een snelle stijging in het energieverbruik? In dat geval kan dit een teken zijn, dat het systeem moet worden onderhouden. Ook vreemde geluiden rond je airco kunnen een reden zijn om voor een onderhoudsbeurt te kiezen.

Advies over hoe een airco te gebruiken in huis

Wil je meer weten over het gebruik van een airco in huis? Een adviseur van Recharged kan je er meer over vertellen. Niet alleen wanneer je al een airco in huis hebt, maar ook wanneer je deze overweegt te laten monteren. Kies bij de montage van een nieuwe airco bijvoorbeeld voor het isoleren van de leidingen waarbinnen het koudemiddel stroomt. Het helpt je het energieverbruik van het systeem te reduceren.

Aircosysteem nodig? Vraag een offerte aan

Eigen airco aanvragen

Heb je interesse in een eigen airconditioner? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Duurzaam koelen

Wij plaatsen diverse merken airco’s op locatie. Verbeter binnenkort jouw binnenklimaat en ervaar het comfort van een eigen airconditioner.

Airco laten plaatsen
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van aircosystemen. Onze aircospecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste airconditioner die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen airco bij jou op locatie. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vandaag nog jouw airco installatie aan.