Als het aan GIGA Storage ligt, wordt in het Belgische Dilsen-Stokkem gewerkt aan de realisatie van Europa’s grootste batterij in de komende jaren. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf, gespecialiseerd in de grootschalige opslag van duurzame energie, kocht hier recent een stuk grond van circa twaalf hectare. Het past bij het plan dat het bedrijf eerder dit jaar al introduceerde. Dat plan moet ertoe leiden dat op deze grond straks een batterijpark komt te staan met een vermogen van 600 megawatt. Het resulteert in een opslagcapaciteit van maar liefst 2.400 megawattuur.
Ter illustratie, met deze opslagcapaciteit kunnen straks dagelijks 330.000 gezinnen van groene energie worden voorzien. Hierbij uitgaande van een gemiddeld energieverbruik. Het park draagt de naam Green Turtle. De vergunningsaanvraag voor het project is inmiddels ingediend. GIGA Storage verwacht nog dit jaar te kunnen starten met de bouw van het batterijpark. Uiteindelijk draagt het park straks bij aan een hoger doel van het bedrijf: het realiseren van 3 gigawatt aan batterijcapaciteit in België.
Batterijpark niet uitsluitend gericht op energievoorziening in België
Hoewel het batterijpark in België wordt gebouwd, heeft het niet uitsluitend impact op de energietransitie in dat land. Als het aan GIGA Storage ligt, draagt het batterijpark straks bij aan de energietransitie in heel Europa. Daarbij is het batterijpark gelegen aan een hoogspanningslijn, die in verbinding staat met het stroomnet van Nederland. De gunstige ligging maakt het mogelijk om ook Nederlandse huishoudens van groene stroom te voorzien, afkomstig van het Belgische batterijpark.
De opslag van groene stroom helpt de stroomvoorziening te garanderen op het moment dat de opbrengst aan wind- en zonne-energie beperkt is. Het heeft niet alleen impact op de energiezekerheid binnen België en Nederland. Ook draagt het bij aan een stabilisatie van de energieprijzen. Deze prijzen stijgen als het aanbod aan hernieuwbare stroom beperkt is. Iets waar huishoudens met een thuisbatterij en een dynamisch energiecontract momenteel van profiteren. Zij kopen stroom in op het moment dat de prijs laag is, om dit te gebruiken als de prijzen toenemen.
Afhankelijkheid van kolen- en gascentrale verminderen
Doel van de bouw van het gigantische batterijpark is het verminderen van de afhankelijkheid van kolen- en gascentrales. Het project in Dilsen-Stokkem is niet het enige waaraan men momenteel werkt. Ook in Noord-Groningen, nabij de Eemshaven, realiseert men meerdere grote batterijparken voor de opslag van groene stroom. Op deze manier hoopt Nederland straks klaar te zijn voor het verbod op het opwekken van stroom op basis van kolen. Dit verbod geldt vanaf 2030. Voor de kolencentrales van de oude generatie geldt zelfs dat het gebruik van kolen voor het opwekken van stroom al vanaf 1 januari 2025 niet meer toegestaan is.
GIGA Storage bouwt ook een batterij in Amsterdam
Naast het project in België werkt GIGA Storage momenteel ook aan de realisatie van een batterij in Amsterdam. Deze batterij heeft straks een capaciteit van 47 megawattuur. In lijn met de benaming van het batterijpark in België, draagt deze batterij in Amsterdam de naam GIGA Giraffe.
Een derde project waaraan GIGA Storage werkt is de plaatsing van twaalf Tesla Megapacks, die tezamen een opslagcapaciteit bieden van een kleine vier megawattuur. In vergelijking met GIGA Giraffe en Green Turtle is dit slechts een klein project. De verwachting is dat er de komende jaren meer batterijparken ontwikkeld worden. Niet alleen door GIGA Storage, maar ook door verschillende andere projectontwikkelaars.
Huishoudens kiezen vaker voor een thuisbatterij
Niet alleen bedrijven dragen met deze gigantische batterijen bij aan de energietransitie in Europa. Ook particuliere huishoudens investeren steeds vaker in een thuisbatterij. Zoals eerder in dit artikel genoemd werd, biedt dit verschillende voordelen. Enerzijds is het een hele duurzame keuze. Anderzijds is het ook financieel aantrekkelijk om een thuisaccu te laten monteren in combinatie met een zonne-energiesysteem op het dak. Het biedt huishoudens de mogelijkheid om overschotten aan groene stroom thuis op te slaan, om dit te verbruiken op het moment dat de stroomprijs hoog is. Het maakt de afhankelijkheid van het stroomnet minder groot.
Die beperkte afhankelijkheid komt van pas als het risico op stroomstoringen in de wijk toeneemt. Verschillende Nederlandse steden kregen er deze winter al mee te maken. De verwachting is dat het risico op stroomstoringen groeit. Er zijn meerdere thuisbatterijen die ook bij een stroomstoring energie leveren aan de elektrische apparatuur in huis. Op basis van je gemiddelde verbruik en de opbrengst van je zonnepanelen kun je berekenen welke capaciteit de accu zou moeten hebben.
Laat je door een specialist van Recharged adviseren over het type thuisbatterij dat het beste past bij jouw situatie.