Met zonnepanelen op een zinken dak produceer je zelf groene stroom. Steeds meer huishoudens kiezen heel bewust voor een zonne-energiesysteem, daar het hen financiële en ecologische voordelen biedt. Heb jij de keuze voor zonnepanelen op een zinken dak al eens overwogen? Bij de montage van zonnecollectoren op dit type dak zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden. Dit artikel zet de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje. Over het algemeen geldt dat veel zinken daken geschikt zijn voor de installatie van een zonne-energiesysteem. Belangrijk hierbij is wel dat er ander montagemateriaal gebruikt wordt dan bij bijvoorbeeld een dak met dakpannen.
Voordelen van zonnepanelen op een zinken dak
Zoals in de inleiding van dit artikel genoemd werd, bieden zonnepanelen op een zinken dak verschillende voordelen. Door zelf groene energie op te wekken neem je minder (grijze) stroom af bij de energieleverancier. Het kan je een flink financieel voordeel opleveren. Wek je meer groene stroom op dan je verbruikt? In dat geval kun je het overschot salderen. Dit betekent concreet dat je de groene stroom teruglevert aan het stroomnet en daar een vergoeding voor krijgt. Deze vergoeding is de afgelopen jaren steeds lager geworden.
Goed alternatief voor het salderen van een overschot aan groene stroom is het opslaan hiervan op een thuisbatterij. Zo kun je de stroom, opgewekt door de zonnecollectoren op je zinken dak, later op de dag alsnog zelf gebruiken. Tegenwoordig zijn ook sommige elektrische auto’s geschikt voor het opslaan van energie. Je kunt de stroom op de accu van je elektrische auto bij deze modellen in de avond weer terugleveren aan je woning.
Aandachtspunten bij zonne-energiesysteem op een zinken dak
Wanneer je een investering in zonnepanelen op een zinken dak overweegt, zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan het montagemateriaal. Dit wijkt af van de montagematerialen die gebruikt worden bij een dak met dakpannen of bijvoorbeeld een bitumen dakbedekking. Houd er rekening mee dat zonnepanelen in geen geval zelf gemonteerd mogen worden. Je dient het over te laten aan de specialist. Het verzekert je ervan dat de juiste montagematerialen worden gebruikt.
Draagvermogen van een zinken dak
Naast het afwijkende montagemateriaal bij een zinken dak, speelt ook het draagvermogen hiervan mee. Zoek vooraf uit welk gewicht het dak kan dragen. Dat staat in beginsel los van de zinken dakbedekking. Het is afhankelijk van de dakconstructie zelf. Een bouwkundig specialist kan je hier meer over vertellen. Zeker bij een zinken dak op een overkapping, tuinhuis of bijvoorbeeld losstaande garage is dit belangrijk. Deze constructies hebben vaak een minder groot draagvermogen dan die van een woning. Zonnecollectoren zijn relatief zwaar, waardoor een stabiele dakconstructie cruciaal is. Zonder extra ballast weegt een zonnepaneel al snel 20 tot 25 kilogram.
Ruimte voor zonnepanelen op een zinken dak
Wanneer je het draagvermogen van je zinken dak kent, is het zaak om uit te zoeken hoeveel zonnepanelen je hierop kwijt kunt. De meeste zonnepanelen hebben een oppervlakte van zo’n 1,65 vierkante meter. Belangrijk is dat de opbrengst van je zonnecollectoren zo goed mogelijk aansluit bij je verbruik op jaarbasis. Houd er rekening mee dat de opbrengst van zonnepanelen door de jaren heen iets terug zal lopen. Daarbij zal de opbrengst zelden optimaal zijn. Zonnepanelen presteren het best bij een temperatuur tussen de 20 en 22 graden Celsius. Daarvan is slechts een beperkt aantal weken sprake in Nederland. Om deze reden rekent men vaak met 85 tot 90 procent van het maximale vermogen (uitgedrukt in Wattpiek) van een zonnepaneel.
Kies uit verschillende omvormers
Een derde aspect om rekening mee te houden bij het monteren van zonnepanelen op een zinken dak is de omvormer die je gebruikt. Omvormers worden aangeboden als micro- en string omvormers. Heb je te maken met schaduwvorming op het zinken dak? Overweeg in dat geval de micro-omvormer. Bij een micro-omvormer heeft schaduw op individuele panelen geen invloed op het rendement van andere panelen uit het zonne-energiesysteem. In het geval van een string omvormer is dat wel zo. Voordeel van een string omvormer is dat je deze binnen je woning monteert en daardoor makkelijker te bereiken is bij onderhoud. Een micro-omvormer zit aan de zonnepanelen zelf bevestigd.
Advies over zonnepanelen op zinken dakbedekking
Benieuwd of het in jouw situatie interessant is om zonnepanelen op je zinken dakbedekking te laten leggen? Laat je adviseren door een specialist van Recharged. Deze berekent hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je verbruik te kunnen compenseren, wat de benodigde investering voor het zonne-energiesysteem is en hoe snel je deze ongeveer terugverdient.