Op welke temperatuur een airco instellen?

Inhoudsopgave

Een groeiend aantal Nederlandse huishoudens kiest voor een airco in huis. De single split- en multi split-unit airco’s, ook wel vaste airco’s genoemd, zijn hierbij het populairst. Een alternatief is een mobiele airco. Nadeel daarvan is dat deze, ondanks zijn lagere prijs, meer energie verbruikt. Daarbij is een mobiele airco vaak niet geschikt voor het verwarmen van ruimtes. Iets wat met een vaste airco steeds vaker wel kan. Met de airconditioning in huis verzeker je jezelf van een aangenaam binnenklimaat. Zeker nu de zomers in Nederland steeds warmer zijn! Een belangrijke vraag die men stelt na de installatie van zo’n systeem: op welke temperatuur moet ik een airco instellen? Dit artikel geeft hier het antwoord op!

Hoog energieverbruik bij een verkeerd gebruik airco

Welke temperatuur airco
Op welke temperatuur airco instellen

Van airco’s is bekend dat ze relatief veel stroom verbruiken. Dat kan verschillende redenen hebben. Sommige huishoudens stellen de temperatuur van een airco al snel veel te laag in. Dit maakt dat de airco hard moet werken om een ruimte gekoeld te krijgen en vervolgens ook te houden. Daarnaast komt het voor dat men een airco gebruikt in ruimtes die slecht geïsoleerd zijn. Of denk aan een mobiele airco, welke standaard een afvoer naar buiten nodig heeft. Het maakt dat er altijd een raam of deur geopend is. Gelukkig zijn er tegenwoordig praktische accessoires verkrijgbaar, waarmee de stroom aan warme lucht van buiten beperkt kan worden.

Een derde reden die maakt dat een airco soms onnodig veel stroom verbruikt: slecht onderhoud aan het systeem. Merk je op dat een airco plotseling veel meer energie verbruikt dan voorheen het geval was? Laat deze in dat geval onderhouden.

Welke temperatuur airco voor laag energieverbruik

Op basis van het voorgaande speelt al snel de vraag op: op welke temperatuur moet ik de airco instellen voor een minimaal energieverbruik? Vaak wordt aangeraden de airco zo lang mogelijk uit te laten staan. Schakel deze pas in, op het moment dat de temperatuur buiten boven de 26 graden Celsius ligt. Tot dat moment kun je een ventilator gebruiken om het binnenklimaat aangenaam te houden. Een ventilator verbruikt veel minder stroom dan een airco. Daarnaast geldt dat je de airco het beste in korte periodes kunt gebruiken. Laat deze bij voorkeur niet de hele dag ingeschakeld.

Temperatuur airco instellen voor de woonkamer

Voor de woonkamer geldt dat je de temperatuur van de airco hier het beste in kunt stellen op 20 of 21 graden. Niet alleen in de zomer, wanneer de airco helpt de ruimte te koelen. Ook in de winter is deze temperatuur aangenaam. Datzelfde geldt overigens voor de keuken en bijvoorbeeld eetkamer.

Ideale aircotemperatuur in de slaapkamer

In een slaapkamer mag het nog wat kouder zijn, om het binnenklimaat zo comfortabel mogelijk te maken. Je slaapt het beste bij een temperatuur tussen de 16 en 18 graden Celsius. Hoewel men een airco zelden in een badkamer gebruikt, geldt daar het tegenovergestelde. In de badkamer mag het nog wat warmer zijn dan in de woonkamer. Kies voor een temperatuur van 22 of 23 graden Celsius.

Te lage temperatuur slecht voor je gezondheid

Het instellen van de juiste temperatuur is niet alleen bepalend voor het stroomverbruik van een airco. Houd ook rekening met de impact hiervan op je gezondheid. Aangeraden wordt om het verschil in binnen- en buitentemperatuur niet verder op te laten lopen dan zes graden Celsius. Is er sprake van een hittegolf met een temperatuur boven de 30 à 32 graden Celsius? Stel je airco in huis in dat geval in op 24 tot 26 graden. Een temperatuur van 20 à 21 graden in huis zou in zo’n situatie niet aangenaam zijn.

Kies voor een constante temperatuur in huis

Tot slot loont het om de temperatuur in huis zo constant mogelijk te houden. Probeer niet steeds te variëren in de instellingen van je airco. Dit kost het systeem onnodig veel energie en komt het binnenklimaat vaak niet ten goede. Heb je het bij een temperatuur van bijvoorbeeld 24 graden nog steeds te warm? Leg in dat geval eens een koud washandje in je nek of schakel naast de airco je ventilator in.

Bij de investering in een airco kan een specialist van Recharged je meer vertellen over het instellen van de temperatuur. Laat hierbij direct informeren over het onderhoud dat aan de airco moet worden uitgevoerd om het energieverbruik te beperken. Goed onderhoud en het op de juiste wijze instellen van de temperatuur van een airco hebben daarnaast een positief effect op de levensduur van het systeem.

Aircosysteem nodig? Vraag een offerte aan

Eigen airco aanvragen

Heb je interesse in een eigen airconditioner? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Duurzaam koelen

Wij plaatsen diverse merken airco’s op locatie. Verbeter binnenkort jouw binnenklimaat en ervaar het comfort van een eigen airconditioner.

Airco laten plaatsen
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van aircosystemen. Onze aircospecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste airconditioner die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen airco bij jou op locatie. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vandaag nog jouw airco installatie aan.