Een groeiend aantal Nederlandse huishoudens combineert zonnepanelen met een kleine thuisbatterij. Het maakt het mogelijk om een overschot aan opgewekte groene stroom in huis op te slaan. Zo kun je dit later op de dag alsnog gebruiken! Veel kleine thuisbatterijen bieden de capaciteit om voldoende stroom op te slaan voor een avond. Naast de mogelijkheid om de thuisbatterij te gebruiken voor het opslaan van een overschot aan groene stroom, is deze investering ook in andere gevallen interessant.
Kies bijvoorbeeld voor het actief handelen in stroom. Dit is mogelijk bij de combinatie van een kleine thuisbatterij en een dynamisch energiecontract. In dit artikel lees je meer over de voordelen en mogelijkheden van kleine thuisbatterijen. Wanneer is deze investering interessant voor huishoudens?
Kleine thuisbatterij kopen bij woning met zonnepanelen
De meeste consumenten die een kleine thuisbatterij kopen overwegen, doen dat als aanvulling op een bestaand zonne-energiesysteem. Het is zowel vanuit een financieel-, als duurzaamheidsoogpunt interessant om een overschot aan groene stroom op te slaan. Je bespaart op de energiekosten, doordat je dit overschot later op de dag alsnog zelf kunt gebruiken. Dit maakt je direct minder afhankelijk van het stroomnet.
Daar komt bij dat verschillende Nederlandse energieleveranciers inmiddels een terugleverheffing in rekening brengen bij huishoudens die hun overschot salderen. Dit betekent dat zij hun overschot terugleveren aan het stroomnet. Deze heffing maakt het salderen financieel minder aantrekkelijk. Je betaalt voor het leveren van groene stroom aan het net. Om te voorkomen dat deze heffing bij je in rekening wordt gebracht, kun je de zonnepanelen tijdelijk uitschakelen. Dat past niet bij een duurzame levensstijl.
Investeren in thuisbatterij zonder zonnepanelen
Zoals in de inleiding van dit artikel beschreven werd, is een kleine thuisbatterij niet alleen interessant voor huishoudens met zonnepanelen. Ook zonder zonnepanelen profiteer je van de voordelen hiervan. Met een dynamisch energiecontract vraag je niet alleen een deel van de btw op kleine thuisbatterijen terug, de fiscus ziet je als btw-ondernemer bij de handel in stroom, maar profiteer je daarnaast van andere financiële voordelen. Koop de stroom in wanneer de prijs laag ligt, om diezelfde stroom weer te verkopen bij een hogere prijs.
Je kunt de goedkope stroom ook opslaan, om dit later op de dag zelf te gebruiken. Het maakt het mogelijk om je auto goedkoop op te laden, om de vaatwasser nagenoeg gratis te laten draaien, enzovoorts.
Tip: vraag een adviseur naar de mogelijkheden om een deel van de btw op een kleine thuisbatterij terug te vragen.
Kleine thuisbatterijen vanaf een paar duizend euro beschikbaar
Kijk eens naar de thuisbatterij van Sessy, leverancier van de bestverkopende slimme thuisbatterij onder Nederlandse consumenten. Deze aanbieder levert een kleine thuisbatterij vanaf een paar duizend euro.
Doordat het model smartontwikkeld is en daarmee over slimme technologie beschikt, helpt deze je zo goedkoop mogelijk uit te zijn. Het apparaat bepaalt bijvoorbeeld voor je wanneer de opgeslagen energie verbruik zou moeten worden om geen dure stroom van het net af te hoeven nemen.
Een ander voordeel van de kleine thuisbatterij van Sessy: je kunt deze met alle PV-omvormers gebruiken. Het maakt hierbij niet uit of je een 1-fase of een 3-fase aansluiting in de meterkast hebt zitten.
Capaciteit van een kleine thuisbatterij
Een kleine thuisbatterij heeft een gemiddelde capaciteit van zo’n 5,0 kWh. Er zijn echter ook modellen beschikbaar met een vermogen van 2,0 of 3,0 kWh. Houd er rekening mee dat de accucapaciteit door de tijd heen terug zal lopen. Vergelijk het met de accu in een telefoon of laptop. Het maakt dat het raadzaam is om voor tenminste 5,0 kWh aan capaciteit te kiezen.
Kleine thuisaccu’s vergelijken op basis van vermogen
Let niet alleen op de capaciteit van een kleine thuisaccu, maar ook op het vermogen ervan. Dit vermogen bepaalt hoe snel een accu kan worden opgeladen, of juist kan worden ontladen. Bij het model van Sessy geldt dat het vermogen op 2,2 kW ligt bij laden en op 1,7 kW bij ontladen. Zeker voor huishoudens met een zonne-energiesysteem is het belangrijk dit mee te nemen in hun keuze.
Levensduur van een kleine thuisbatterij
Een derde aspect is de levensduur van een kleine thuisaccu. De levensduur wordt vaak uitgedrukt in aantal laadcycli en is onder meer afhankelijk van het type batterij dat gebruikt wordt. Kies voor een model met een gegarandeerd aantal laadcycli van tenminste 5.000. Je wilt een oplossing voor de opslag van groene stroom, waar je jaren mee vooruit kunt.
Advies over kleine thuisaccu’s
Wil je meer weten over de voordelen van een kleine thuisbatterij? Benieuwd of een thuisbatterij van een merk als Sessy interessant is voor jouw huishouden? De adviseurs van Recharged vertellen je er graag meer over.