Kleine 35 miljoen euro aan ISDE-subsidie uitgekeerd in februari

Inhoudsopgave

Recente cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) laten zien dat de Nederlandse overheid in de februari van dit jaar een kleine 35 miljoen euro aan ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing) uitkeerde. De subsidie wordt gebruikt voor onder meer de installatie van warmtepompen en zonneboilers binnen woningen. Een investering in zonnepanelen kan niet (gedeeltelijk) bekostigd worden met deze subsidie. Voor zonnepanelen geldt dat gekozen is voor een btw-tarief van nul procent.

Eerder maakte demissionair minister Jetten bekend dat de subsidiepot in 2024 gevuld zou worden met maar liefst 600 miljoen euro. Het moet huishoudens aanzetten tot het verder verduurzamen van hun woning. Daarbij moest de subsidiepot in het afgelopen jaar meermaals worden aangevuld. Met een startbedrag van 600 miljoen euro lijkt dat in 2024 niet nodig te zijn.

Tip: huishoudens die dit jaar willen investeren in een verduurzaming van hun woning doen er verstandig aan dat in het eerste deel van het jaar te doen. Zo weet je zeker dat er voldoende budget aanwezig is in de ISDE-subsidiepot. Een adviseur kan je meer vertellen over de investeringen die gedeeltelijk gefinancierd kunnen worden met deze ISDE-subsidie.

Andere voorwaarden bij aanvragen van ISDE-subsidie

35 miljoen ISDE subsidie februari 2024
35 miljoen ISDE subsidie uitgekeerd in februari

Mocht je je vorig jaar al eens verdiept hebben in de mogelijkheden die vanuit deze ISDE-subsidie geboden worden, dan is het zaak dat opnieuw te doen. De voorwaarden rond deze investeringssubsidie zijn veranderd. Zo geldt dat huishoudens in 2024 alleen nog subsidie krijgen bij warmtepompen met energielabel A++ of beter. In 2023 kon ook voor een model met energielabel A+ subsidie worden aangevraagd door huishoudens. Overigens moet hierbij worden opgemerkt dat de meeste warmtepompen al over het A++-energielabel beschikken.

Ook geldt dat de subsidie op zonneboilers verlaagd is ten opzichte van vorig jaar. Bij modellen met een apertuuroppervlakte van vijf tot en met tien vierkante meter kunnen huishoudens rekenen op een subsidie van 0,55 euro per kWh. Voorheen lag deze subsidie nog op 1,02 euro per kWh. Ook modellen met een hoger apertuuroppervlakte worden minder gesubsidieerd. Hier is sprake van een wijziging van 0,45 euro per kWh in 2023 naar 0,28 euro per kWh in 2024.

Aanvraag ISDE-subsidies valt vooralsnog tegen

In zekere zin valt het aantal aanvragen aan ISDE-subsidies vooralsnog tegen. Waar het gemiddelde in 2023 op 37,9 miljoen euro per maand lag, ligt het bedrag aan uitgekeerde ISDE-subsidies daar in februari nog onder. Ook het aantal nieuw geplaatste apparaten loopt terug. Vorig jaar werden gemiddeld zo’n 30.000 apparaten gemonteerd ter verduurzaming van woningen. In februari van dit jaar lag dat aantal met 24.905 zo’n 17 procent lager.

Zichtbare groei in vraag naar warmtepompen

Als je verder inzoomt op de cijfers van de RVO, blijkt dat met name de vraag naar warmtepompen sterk stijgt. Waar in de eerste twee maanden van 2023 nog 24,6 miljoen euro aan subsidies werd aangevraagd voor een warmtepomp, was dat in 2024 al 36,3 miljoen euro. Een stijging van maar liefst 48 procent. De vraag naar zonneboiler is met een vergelijkbaar percentage gedaald. Dat valt te verklaren door de sterke daling in de uitgekeerde subsidie per kWh bij zonneboilers. De aangevraagde subsidie voor een verbetering van de isolatie in woningen bleef nagenoeg gelijk (een daling van zo’n 3 procent).

Combinatie warmtepomp en zonnepanelen interessant

De combinatie van een (hybride) warmtepomp en zonnepanelen is zeer interessant voor huishoudens. Het levert een fors hoger rendement op dan het gebruik van een cv-ketel. Ter illustratie: een warmtepomp heeft een COP-waarde van 4,0 tot 6,0, terwijl een cv-ketel een COP-waarde kent van 0,9 tot 1,0. Dat betekent overigens niet dat het rendement van een warmtepomp tot zes keer hoger is dan dat van een cv-ketel. Gemiddeld stelt men dat het rendement van een warmtepomp 4,0 tot 4,5 keer zo hoog is.

Daarbij is het voor veel huishoudens vanaf 2026 verplicht om een cv-ketel bij de vervanging daarvan te vervangen voor een (hybride) warmtepomp. Door dit al eerder te doen, ben je als huishouden de grote vraag naar warmtepompen voor. Daarbij verdien je op deze wijze al een deel van de warmtepomp terug.

Aanpassing salderingsregeling voorlopig van de baan

Eerder dit jaar stemde de Eerste Kamer tegen een voorgenomen aanpassing aan de salderingsregeling. Veel huishoudens stelden de investering in zonnepanelen als gevolg van die naderende aanpassing uit. Het zou impact hebben gehad op de terugverdientijd van zonnepanelen. Nu deze aanpassing voorlopig van de baan is, neemt de vraag naar zonnepanelen weer toe. Gemiddeld verdienen huishoudens ze bij de huidige salderingsregeling in zeven à acht jaar terug.

Warmtepomp nodig? Vraag een offerte aan

Eigen warmtepomp aanvragen

Heb je interesse in een eigen warmtepomp? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Duurzaam verwarmen

Wij plaatsen diverse merken warmtepompen op locatie. Bespaar binnenkort energiekosten en ervaar het comfort van een warmtepomp.

Warmtepompen installatie
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van warmtepompen. Onze verwarmingsspecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste warmtepomp die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen warmtepomp bij jou op locatie. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vandaag nog jouw warmtepomp installatie aan.