Thuisbatterij van 10 kWh

Inhoudsopgave

Sla met een thuisbatterij van 10 kWh een deel van je met de zonnepanelen op het dak opgewekte groene stroom in huis op. Je kunt deze energie op een later moment alsnog gebruiken. De investering in een dergelijke accu wordt steeds interessanter, nu er plannen zijn om de bestaande salderingsregeling af te bouwen. Het afbouwen van deze regeling maakt het voor huishoudens minder rendabel om een overschot aan groene stroom terug te leveren aan het stroomnet.

De teruglevering van opgewekte groene stroom levert minder op, dan het verbruik van via het stroomnet afgenomen stroom in de avond of bijvoorbeeld op een druilerige herfstdag kost. In dit artikel lees je meer over de werking van een thuisbatterij van 10 kWh, de investering die het vergt en de situaties waarin het gebruik hiervan interessant is. Heb jij de aanschaf van zo’n thuisaccu al eens overwogen?

🔋⚡ Nieuw: Sessy thuisbatterij met installatie!

Werking van een thuisbatterij van 10 kWh

Thuisbatterij van 10 kwh
Hoe werkt een thuisbatterij van 10 kwh

Gemiddeld verbruiken huishoudens zo’n dertig procent van de groene stroom die zij door het jaar heen opwekken. Met name in de zomermaanden valt de piek in het verbruik van energie op een ander moment op de dag, dan de piek in de opbrengst van de zonnepanelen op het dak.

Het overschot wat als gevolg hiervan ontstaat wordt aan het elektriciteitsnet geleverd. Met de investering in een thuisbatterij van 10 kWh zorgt de regelaar achter je zonnepanelen voor het doorvoeren van het overschot aan groene stroom naar deze batterij.

Op het moment dat het energieverbruik hoger ligt dan de opbrengst aan groene stroom, bijvoorbeeld op een zomeravond, dan wordt allereerst de opgeslagen stroom op de thuisaccu verbruikt.

Zo neemt je verbruik van stroom van het elektriciteitsnet af. De kosten die je hiermee bespaart helpen je de investering in de thuisbatterij terug te verdienen.

Factoren om rekening mee te houden

Zoals eerder genoemd ligt het verbruik van de opgewekte groene stroom rond de dertig procent in een normale situatie. Met de investering in een thuisaccu neemt dat percentage toe tot zo’n zeventig à tachtig procent, afhankelijk van het aantal zonnepanelen en de exacte capaciteit van de thuisbatterij.

Het toont aan dat niet alle opgewekte groene stroom op de batterij zal worden opgeslagen. Hier is de capaciteit nog niet groot genoeg voor.

Andersom zal je in de wintermaanden, wanneer het aantal zonuren beperkt is, nog steeds stroom van het elektriciteitsnet afnemen. De thuisbatterij van 10 kWh is te groot, om deze volledig op te kunnen laden op een winterse dag.

Investering interessant door wijziging salderingsregeling

Momenteel is de vergoeding die je krijgt voor het overschot aan opgewekte groene stroom, het aantal kWh dat je aan het elektriciteitsnet levert, relatief hoog. Dit maakte het tot voor kort minder interessant om in een thuisbatterij te investering; de terugverdientijd was te hoog.

Nu de salderingsregeling verandert, wordt deze investering interessanter. De verwachting is dat de vraag naar thuisaccu’s de komende jaren snel toeneemt. Door nu al in een thuisbatterij van 10 kWh te investeren ben je de drukte voor.

🔋⚡ Nieuw: Sessy thuisbatterij met installatie!

Veranderingen in de salderingsregeling

De Rijksoverheid heeft een plan uitgewerkt, dat ertoe leidt dat de salderingsregeling stap voor stap zal worden afgebouwd. In 2024 kan een huishouden nog 100% van diens opgewekte groene stroom salderen. Dat percentage ligt in 2025 en 2026 op 64%, in 2027 op 55% en in 2028 al op 46%. Het doel is om de salderingsregeling in 2031 volledig te hebben afgebouwd; je kunt op dat moment niets meer salderen.

Het wetsvoorstel schrijft voor dat eigenaren van zonnepanelen een vergoeding zullen krijgen voor de groene energie die zij niet kunnen salderen. De verwachting is dat dit tot 2027 tenminste 80% van het leveringstarief zal zijn, afgesproken met de energieleverancier. Dat percentage zal vervolgens eens per twee jaar herzien worden.

Kosten van een thuisbatterij van 10 kWh

Thuisbatterijen worden door steeds meer producenten verkocht. Onder meer de Powerwall van Tesla is een bekend model thuisaccu. Ook verschillende andere automerken hebben inmiddels een thuisbatterij op de markt gebracht. Wist je dat sommige elektrische auto’s ook als een thuisaccu kunnen dienen?

De accu van het voertuig moet in dit geval de technologie ondersteunen, die het mogelijk maakt om stroom in twee richtingen te laten lopen. Naast de automerken bieden onder meer Huawei, LG, Enphase en SolarWatt de thuisbatterijen aan.

De kosten voor een gemiddeld model thuisbatterij van 10 kWh liggen tussen de 7.500 en 10.000 euro. Houd er rekening mee dat hier de kosten voor de montage van de thuisaccu nog bovenop komen. Een adviseur vertelt je meer over de exact benodigde investering om groene stroom thuis op te kunnen slaan.

🔋⚡ Nieuw: Sessy thuisbatterij met installatie!

Thuisaccu nodig? Vraag een offerte aan

Eigen thuisbatterij aanvragen

Heb je interesse in een eigen thuisbatterij? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Zelf energie opslaan

Wij plaatsen diverse merken thuisbatterijen op locatie. Profiteer binnenkort van het zelf opslaan van energie en inzetten op de gunstigste momenten.

Thuisaccu installatie
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van thuisbatterijen. Onze thuisaccu specialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste thuisbatterij die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen thuisaccu bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige batterij installatie.

Vraag vandaag nog jouw thuisbatterij installatie aan.