Er zijn verschillende onderzoeken gedaan, waaruit blijkt dat de vraag naar thuisbatterijen groeit in Nederland. Wat zijn thuisbatterij ervaringen die je van gebruikers hoort? Wat maakt een investering in een thuisbatterij interessant, of juist niet? Blijkt de investering de moeite waard te zijn geweest voor huishoudens, of vallen de apparaten na plaatsing tegen? In dit artikel zetten we de belangrijkste thuisbatterij ervaringen van huishoudens op een rijtje.
Overigens zijn het niet alleen particulieren die steeds vaker een investering in een batterij overwegen. Ook gemeenten en de Rijksoverheid investeren in opslagcapaciteit. Op piekmomenten in de opbrengst van groene energiebronnen is het verbruik vaak relatief laag. Andersom geldt hetzelfde: op piekmomenten in de vraag, vaak aan het eind van de dag, is de opbrengst van duurzame energiebronnen beperkt. Door het overschot aan groene stroom op te slaan op grote accu’s wordt het risico op problemen met de stroomvoorziening verkleind.
Verschillende redenen om te investeren in een thuisbatterij
Huishoudens hebben verschillende redenen om te investeren in een thuisaccu, zo blijkt uit de verschillende thuisbatterij ervaringen. Het ene gezin investeert in opslagcapaciteit om overschotten uit het eigen zonne-energiesysteem op te kunnen slaan. Voordeel hiervan is dat je minder stroom van het net afneemt en daarmee geld bespaart. Daarnaast is het ook ecologisch gezien een interessante keuze. Je draagt met een thuisbatterij bij aan een duurzame wereld.
Thuisbatterij kopen om te handelen in energie
Uit de ervaringen met thuisbatterijen blijkt dat er nog een tweede reden kan zijn. Dat is de mogelijkheid om met een thuisaccu te handelen in energie. Let wel, dit is uitsluitend mogelijk bij een combinatie met een dynamisch energiecontract. Bij deze contracten wisselt de stroomprijs ieder uur. Je koopt de stroom in bij een lage prijs en verkoopt dit op het moment dat de prijs stijgt. Alternatief is het in huis verbruiken van de goedkope stroom op piekmomenten in de prijs. Het levert een financieel voordeel op, ook zonder zonnepanelen.
Meest gekozen vermogen 5 of 10 kWh
De meeste consumenten kiezen tegenwoordig voor een thuisbatterij met een vermogen van 5 of 10 kWh. Veel systemen zijn modulair opgebouwd, wat het mogelijk maakt om het systeem uit te breiden bij een uitbreiding van het zonne-energiesysteem in woningen. Ook speelt hierin mee welke elektrische apparaten je in huis gebruikt. Heb je bijvoorbeeld al een (hybride) warmtepomp en een inductie kookplaat? Kies in dat geval voor een thuisbatterij met een capaciteit van 10 kWh. In andere gevallen volstaan modellen van 5 kWh.
Thuisbatterij ervaringen die online worden gedeeld laten zien dat de thuisbatterij niet gebruikt wordt om in de winter groene stroom te hebben. De capaciteit is niet voldoende om energie voor meerdere dagen op te kunnen slaan.
Terugverdientijd van thuisbatterij langer dan van zonnepanelen
Een belangrijke conclusie die uit de ervaringen met een thuisaccu getrokken kan worden is het gegeven dat de terugverdientijd van deze systemen relatief lang is. Veel langer dan bij zonnepanelen het geval is. Dat zal de komende jaren mogelijk veranderen, bij een aanpassing aan de salderingsregeling. Wanneer het salderen van overschotten aan groene stroom niet meer mogelijk is, loont het om dit op te slaan. Zo hoef je de zonnepanelen niet uit te schakelen op zonnige dagen.
Overigens zijn er steeds meer energieleveranciers, inmiddels negen op de tien, die extra kosten in rekening brengen bij huishoudens met zonnepanelen. Dat kan op verschillende manieren. Populair zijn de terugleverheffing en bijvoorbeeld het niet kunnen afsluiten van langlopende energiecontracten door deze huishoudens. Ook deze extra kosten maken een thuisbatterij al interessanter.
Mogelijkheid tot het terugvragen van de btw op thuisbatterijen
Niet alle gebruikers van een thuisbatterij geven aan geconfronteerd te worden met een lange terugverdientijd. Je versnelt het door een deel van de btw terug te vragen. Dat is mogelijk voor huishoudens die de thuisaccu combineren met een dynamisch energiecontract. De Belastingdienst ziet je in dit geval als btw-ondernemer. Let er hierbij op dat je niet alle btw terug kunt vragen.
Tips op basis van de gedeelde thuisbatterij ervaringen
Op basis van de gedeelde thuisbatterij ervaringen kun je een aantal conclusies trekken. Deze zijn samengevat in onderstaande tips.
- Kijk of je een thuisbatterij kunt combineren met een dynamisch energiecontract. Het maakt handel in energie mogelijk en resulteert in een kortere terugverdientijd.
- Zorg dat je de thuisbatterij volledig oplaadt bij een lage stroomprijs. Zo heb je goedkope stroom tot je beschikking als de stroomprijs aan het eind van de dag stijgt.
- Kies voor een thuisbatterij met een capaciteit van 5 of 10 kWh. Dit is voldoende voor de meeste huishoudens.
- Sla zoveel mogelijk van het overschot aan opgewekte groene stroom op. Zo voorkom je dat je onnodig veel aan heffingen betaalt aan je energieleverancier.