Wat kost een airco aanleggen?

Inhoudsopgave

Met een steeds warmere Nederlandse zomer neemt de vraag naar airco’s toe. Een airco verzekert huishoudens van een prettig, aangenaam binnenklimaat in huis. Zeker in de nacht heb je daar profijt van. Een te hoge temperatuur in de slaapkamer maakt het lastig om in slaap te komen, waardoor je nachtrust beperkt is. Je start de volgende dag met weinig energie, een slecht humeur en een verminderde weerstand. Niet alleen in de zomer heb je baat bij een airco in huis. Moderne airco’s kunnen ruimtes zowel koelen als verwarmen. Zo heb je in de winter de mogelijkheid om de temperatuur in je werk-, woon- of bijvoorbeeld slaapkamer elektrisch te verhogen. Je gasverbruik neemt hiermee af, waardoor je bespaart op de energiekosten. Wat kost een airco aanleggen? Met welke factoren dien je hierbij rekening te houden? In dit artikel vind je het antwoord op deze vragen.

Gemiddelde kosten van een airco aanleggen

Wat kost airco aanleggen
Wat kost een airco plaatsen

Er zijn tal van factoren die het antwoord op de vraag, wat kost een airco plaatsen, beïnvloeden. Gemiddeld genomen kost de montage van vaste airconditioning in huis tussen de 300 en 2.800 euro. Dat deze waarden zover uit elkaar liggen, heeft onder meer te maken met de diversiteit aan soorten airco’s die je kunt laten plaatsen. Kies je bijvoorbeeld voor een single split-unit airco? Ga je voor een model met meerdere units? Enzovoorts. Voor de montage van een mobiele airco betaal je niets. Deze kun je direct gebruiken na de aankoop hiervan. Houd er rekening mee dat een mobiele airco aanmerkelijk minder zuinig is. Dat komt onder meer door de afvoer naar buiten toe, welke door een raam of deur gelegd wordt. Dit betekent dat er vrijwel altijd warme lucht de ruimte in zal stomen, wat het rendement van je airco negatief beïnvloedt.

Kosten van de montage en aanschaf per type airco

Onderstaande tabel laat zien wat de gemiddelde kosten zijn van zowel de investering in, als het plaatsen van een airco binnen je woning.

Type airco Prijs incl. aanschaf Gem. capaciteit (in kWh)
Single split-unit airco 1.250 – 2.250 EU 2.1 kWh
Multi split-unit airco 2.000 – 2.950 EU 2.1 kWh / unit
Airco zonder buitenunit 1.350 – 2.350 EU 2.6 kWh
Mobiele airco* 350 – 750 EU 0.9 kWh

* Bij een mobiele airco betaal je uitsluitend voor de aanschaf.

Montagekosten bij plaatsen airco

Ben je specifiek benieuwd naar de montagekosten van een airco? Kijk in dat geval eens naar onderstaande tabel.

Type airco Prijs incl. aanschaf Gem. capaciteit (in kWh)
Single split-unit airco 350 – 450 EU 2.1 kWh
Multi split-unit airco 600 – 700 EU 2.1 kWh / unit
Airco zonder buitenunit 400 – 500 EU 2.6 kWh
Mobiele airco 0 EU 0.9 kWh

Laat de airconditioning altijd door een ervaren installateur in huis aansluiten. Je wilt er zeker van zijn dat de kans op lekkages van bijvoorbeeld de gebruikte koelvloeistof in het systeem minimaal is. In sommige gevallen kun je bij de partij die de airco in huis installeert direct een onderhoudscontract afsluiten. Goed onderhoud aan een airco is belangrijk om het systeem energiezuinig en naar behoren te laten werken. Daarbij komt het de levensduur van je airco ten goede.

Berekening van de benodigde capaciteit

Zoals eerder aangehaald werd, zijn de kosten van een airco aanleggen afhankelijk van verschillende factoren. De capaciteit van het systeem is daar een belangrijk voorbeeld van. Een airco moet krachtig genoeg zijn om de verschillende ruimtes in huis koel te krijgen in de zomermaanden.

Je berekent de benodigde capaciteit aan de hand van de volgende formule: inhoud (in m3) van een ruimte x vermenigvuldigingsfactor = capaciteit in kWh.

De vermenigvuldigingsfactor die je in deze formule gebruikt duidt de staat van de isolatie van ruimtes in huis aan. Heb je een goed geïsoleerde woning? Gebruik in dat geval vermenigvuldigingsfactor 30. Bij een gemiddelde isolatie is dat 40 en bij een slechte isolatie 50. Het toont dat de airco in een slecht geïsoleerde ruimte een aanmerkelijk hogere capaciteit moet hebben, dan de airco in een compacte, goed geïsoleerde kamer.

Aanvullende kosten bij een airco plaatsen

Bovenstaande factoren bieden je input om antwoord te kunnen geven op de vraag, wat kost een airco aanleggen? Houd er rekening mee dat de kosten verder oplopen, als je het systeem uitbreidt met extra’s. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om het systeem aan te sluiten op het draadloze netwerk in huis. Of denk aan de mogelijkheid om de airco van een tweede afstandsbediening te voorzien. Ook de vormgeving van je airco speelt mee: een design airco kost al snel een paar honderd euro extra. Laat een adviseur van Recharged een uitgebreide berekening voor je maken.

Aircosysteem nodig? Vraag een offerte aan

Eigen airco aanvragen

Heb je interesse in een eigen airconditioner? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Duurzaam koelen

Wij plaatsen diverse merken airco’s op locatie. Verbeter binnenkort jouw binnenklimaat en ervaar het comfort van een eigen airconditioner.

Airco laten plaatsen
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van aircosystemen. Onze aircospecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste airconditioner die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen airco bij jou op locatie. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vandaag nog jouw airco installatie aan.