Waar consumenten een overschot aan groene stroom voorheen terugleverden aan het stroomnet, is dat in de huidige tijd steeds minder aantrekkelijk. In de afgelopen periode introduceerden verschillende energieleveranciers een terugleverheffing. Deze heffing betalen huishoudens die op piekmomenten zelf opgewekte groene stroom salderen. Het maakt dat woningbezitters op dergelijke momenten betalen voor de stroom die zij leveren aan het stroomnet. Om dit te voorkomen bieden leveranciers van omvormers de mogelijkheid om deze op afstand uit te (laten) schakelen. Dat kan de consument zelf doen, maar ook geautomatiseerd laten doen. Op deze manier wordt een consument niet de dupe van een negatieve stroomprijs.
Zonnepanelen uitschakelen bij een piek in de opbrengst of een dal in de vraag is niet de enige optie die men heeft. Een goed alternatief is de investering in een thuisbatterij. Zo hoeft er geen stroom te worden teruggeleverd, maar kan het huishouden het overschot aan groene stroom op een later moment alsnog zelf gebruiken.
Groeiend aantal zonne-energiesystemen kan een probleem vormen
In de afgelopen jaren is het aantal zonne-energiesystemen in Nederland explosief gestegen, met een piek in het najaar van 2022. Destijds stegen de energieprijzen hard als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Het toegenomen aantal zonnepanelen maakt dat de opbrengst hiervan steeds groter wordt op piekmomenten. Daar waar de piek in de vraag naar stroom vaak op een later moment op de dag valt; in de namiddag of avond. Het maakt dat het stroomnet uit evenwicht raakt, wat een probleem vormt.
De kosten die voortkomen uit het terugbrengen van het evenwicht op het stroomnet worden door energieleveranciers doorberekend aan de consument. Je ziet het onder meer terug in het negatieve energietarief dat steeds vaker voorkomt. Het zijn huishoudens met een dynamisch energiecontract die daar de gevolgen van ondervinden. Naast de negatieve stroomprijs is ook de eerder genoemde terugleverheffing een maatregel die genomen wordt door sommige energieleveranciers.
Tijdelijk uitschakelen van zonnepanelen vormt de oplossing
Om als huishouden niet tegen onverwacht hoge kosten aan te lopen op zonnige dagen, vormt het uitschakelen van de zonnepanelen de oplossing. Concreet betekent dit het uitschakelen van de omvormer. De omvormer zorgt voor het omzetten van de door de zonnecollectoren opgewekte energie naar bruikbare stroom voor je elektrische apparaten.
Recent introduceerde een Nederlandse partij de mogelijkheid om de omvormer geautomatiseerd uit te schakelen op het moment dat de stroomprijs negatief is. Nadeel is dat je klant moet zijn bij dit bedrijf om gebruik te kunnen maken van deze optie. Daar waar je al een energiecontract hebt bij een andere leverancier.
Omvormers op afstand bedienbaar met een app
Er zijn daarbij verschillende omvormers die geleverd worden met een app. Door het systeem te verbinden met het netwerk in huis, heb je zelf de mogelijkheid om het systeem op afstand uit te schakelen.
Je zal immers niet altijd thuis zijn als de stroomprijs negatief is, of de opbrengst van je systeem plots sterk stijgt door het mooie weer. Houd er rekening mee dat lang niet alle producenten van omvormers zo’n app bieden. Het is een aspect om rekening mee te houden bij de aankoop van een zonne-energiesysteem.
Alternatief is het opslaan van groene stroom in een thuisbatterij
Met de extra kosten voor huishoudens die stroom salderen, is de investering in een thuisbatterij steeds interessanter. De thuisbatterij biedt je de mogelijkheid om het overschot aan groene stroom thuis op te slaan.
Het gros van deze systemen is modulair en kent een capaciteit van 5, 10 of zelfs 15 kWh. Kijk naar het vermogen (uitgedrukt in wattpiek) van het zonne-energiesysteem om te bepalen welke capaciteit jouw huishouden nodig heeft.
De capaciteit van de thuisbatterij zou zo’n 1,0 tot 1,5 keer zo groot moeten zijn als het totale vermogen van je zonne-energiesysteem. Zo weet je zeker dat je altijd voldoende capaciteit hebt om een overschot aan groene stroom op te kunnen slaan.
Mogelijkheid tot terugvragen btw bij aankoop thuisbatterij
Hoewel er momenteel geen subsidie beschikbaar is voor thuisbatterijen, kun je deze toch voordelig aanschaffen. Dat doe je door de thuisaccu te combineren met een dynamisch energiecontract. Met deze combinatie ziet de fiscus je als btw-ondernemer. Via de kleineondernemersregeling (KOR) heb je vervolgens de mogelijkheid om een deel van de btw op het systeem terug te vragen. Het levert een aantrekkelijke besparing op en komt de terugverdientijd van het systeem ten goede.
Tip: de genoemde combinatie maakt het daarnaast mogelijk om in de herfst en winter te handelen in stroom. Koop je stroom in bij een laag tarief, om dit te gebruiken op het moment dat de stroomprijs hoger ligt.