Zonnepanelen aansluiten op wasmachine groep

Inhoudsopgave

Wist je dat ruim zeventig procent van de Nederlandse daken geschikt is voor het installeren van een zonne-energiesysteem? Met de montage van zonnepanelen alleen ben je er hierbij nog niet. Veel mensen kiezen voor een systeem met string-omvormer. Deze omvormer zorgt voor het omzetten van de door de panelen opgewekte energie naar bruikbare stroom. Waar micro-omvormers op het zonnepaneel zelf gemonteerd zitten, plaatst men de string-omvormer in huis. In veel gevallen kiest men voor de montage van deze omvormer op zolder, zo dicht mogelijk bij het zonne-energiesysteem op het dak. Een vraag die hierbij vaak gesteld wordt: kun je de zonnepanelen aansluiten op de wasmachine groep? Immers, in veel woningen staat de wasmachine op zolder. Dit artikel geeft je het antwoord op deze vraag.

Zonnepanelen aansluiten op wasmachine groep is mogelijk

Zonnepanelen aansluiten op wasmachine groep
Voordelen zonnepanelen aansluiten op wasmachine groep

De keuze voor zonnepanelen aansluiten op een wasmachine groep is populair. Het gebruik van een bestaande groep vereenvoudigt de installatie van het zonne-energiesysteem. Dat bespaart niet alleen tijd bij de montage, maar is vaak ook goedkoper. Zo hoeft er niet onnodig te worden geboord in vloeren en muren. Evenals dat het trekken van kabels door je woning niet langer nodig is.

Voorwaarden bij het gebruik van de wasmachine groep

Om de wasmachine groep voor je zonnepanelen en omvormer te kunnen gebruiken, moet deze aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet er sprake zijn van een ononderbroken leiding vanaf de wasmachine naar de meterkast. Belangrijk bij het gebruik van de wasmachine groep is daarnaast dat deze wordt omgezet naar een distributiegroep. Ook mag de maximale bedrijfsstroom van het zonne-energiesysteem de 16 Ampère niet overschrijden.

Een vierde voorwaarde waaraan voldaan moet worden: de wasmachine groep moet voorzien zijn van een 30 mA-aardlekbeveiliging. Deze beveiliging dient als extra bescherming voor een veilige, correcte werking van de groep.

Gebruik van een PV-verdeler tussen de wasmachine en meterkast

Bij het aansluiten van zonnepanelen op de wasmachine groep kun je een PV-verdeler gebruiken. Dit is een klein kastje, dat je tussen de wasmachine en de aansluiting van deze groep in de meterkast plaatst. De meest logische plek voor deze PV-verdeler is op de bovenverdieping van je woning. Een PV-verdeler bevat tenminste één stekkerdoos voor je wasmachine, gecombineerd met een groep waarop de string-omvormer aangesloten wordt.

Nadelen van zonnepanelen aansluiten op wasmachine groep

Een van de nadelen van het aansluiten van zonnecollectoren op de wasmachine groep is het feit dat je wasmachine en wasdroger niet langer tegelijkertijd kunt gebruiken. Dat heeft te maken met het vermogen wat een groep in de meterkast levert: maximaal 3.600 Watt. Op het moment dat zowel de omvormer als wasmachine ingeschakeld is, vult dat het vermogen van de groep. Voeg je er nog een wasdroger aan toe, dan zal de stop uit de meterkast springen. Iets wat je logischerwijs wilt voorkomen. Het is vanzelfsprekend geen probleem om het gebruik van de wasmachine en wasdroger af te wisselen. Een alternatief is het aansluiten van de wasdroger op een andere groep in huis.

Toevoegen van extra zonnepanelen is niet altijd mogelijk

Houd ook rekening met het feit dat het soms lastig is om later nog extra zonnepanelen aan het systeem toe te voegen. Mogelijk heb je het maximale vermogen (3.600 Wp) van de groep in de meterkast al bereikt met het huidige zonne-energiesysteem. Een adviseur kan je hier meer over vertellen.

Alternatief voor het aansluiten van de omvormer

Een alternatief voor zonnepanelen aansluiten op een wasmachine groep is het aanleggen van een nieuwe leiding. Deze leiding loopt vanaf de bovenste etage van je woning direct door naar de meterkast. Zo kun je de omvormer rechtstreeks op de meterkast aansluiten, in plaats van via een bestaande groep. Houd er rekening mee dat zo’n leiding volgens de richtlijnen op het gebied van veiligheid moet zijn aangelegd en geen aftakkingen mag bevatten.

Tip: kijk of er loze leidingen in je woning zijn aangelegd richting de bovenverdieping. Het gebruik van zo’n loze leiding bespaart je veel boor- en slijpwerk. Zeker in nieuwbouwwoningen komen loze leidingen veelvuldig voor.

Advies over aansluiten zonne-energiesysteem op wasmachine groep

Benieuwd of het in jouw woning mogelijk is om de wasmachine groep te gebruiken voor het aansluiten van zonnepanelen? Laat een adviseur van Recharged naar de situatie kijken. Deze berekent onder meer hoeveel zonnepanelen je op de bestaande wasmachine groep aan kunt sluiten en legt dat naast het verbruik van je huishouden. Mochten de zonnepanelen onvoldoende opwekken om je verbruik te compenseren, dan kan onze specialist je advies geven over alternatieven voor het aansluiten van het systeem.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.