Zonnepanelen op een houten overkapping

Inhoudsopgave

Niet alleen het dak van een woning leent zich doorgaans goed voor het monteren van zonnepanelen. Overweeg ook het gebruik van zonnepanelen op een houten overkapping in je tuin. Een slim gebruik van de beschikbare ruimte! Met deze zonnepanelen kun je de opbrengst aan groene stroom verhogen. Daarbij vormt de houten overkapping een goed alternatief, als je op het dak van je woning last hebt van schaduwvorming. Op een houten overkapping wordt vaak al snel plek geboden aan zes tot acht zonnepanelen.

Dit artikel vertelt je meer over de factoren waarmee je hierbij rekening dient te houden. Denk bijvoorbeeld aan het type zonnepaneel dat je kunt gebruiken, het draagvermogen van een houten overkapping, enzovoorts. Heb jij zonnecollectoren op een houten overkapping al eens overwogen?

Hoger rendement met zonnepanelen op houten overkapping

Zonnepanelen op houten overkapping
Voordelen zonnepanelen op houten overkapping

De keuze voor zonnepanelen op houten overkappingen is om verschillende redenen interessant. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om het rendement van het gehele zonne-energiesysteem van jouw huishouden te verhogen. Een overkapping wordt vaak relatief vrij geplaatst, waardoor je minder snel last hebt van schaduwvorming door omliggende bebouwing of bomen.

Daar komt bij dat houten overkappingen vaak een relatief plat dak hebben; de hellingshoek is veel minder groot dan bij daken van woningen. Het maakt dat de hellingshoek een minder grote impact heeft op het rendementsverlies van zonnepanelen. Bij een volledig plat houten dak kun je de zonnepanelen in de meest optimale hoek ten opzichte van de zon monteren. Populair hierbij is een oost-west opstelling. Door de zonnepanelen enigszins vlak op de houten overkapping te monteren, kan het daarbij esthetisch gezien een slimmere keuze zijn dan zonnepanelen op het dak van je woning.

Verschillende soorten zonnepanelen voor overkappingen

Bij de keuze voor een zonne-energiesysteem op een houten overkapping heb je verschillende mogelijkheden. Is het oppervlak van de overkapping beperkt? In dat geval kunnen zonnepanelen met stekker het overwegen waard zijn. Deze zonnepanelen zijn eenvoudig te monteren, mede doordat een aanpassing aan de meterkast niet vereist is. Je steekt de zonnepanelen direct in het stopcontact. Opgewekte groene stroom wordt op deze manier aan het stroomnet geleverd.

Nadeel van een zonnepaneel met stekker is het beperkte rendement ten opzichte van zonnepanelen in een groter zonne-energiesysteem. Daarbij kun je er normaliter maar twee van deze zonnecollectoren op een groep in de meterkast aansluiten.

Zonne-energiesysteem met string- of micro-omvormer

Doordat de meeste overkappingen veel meer ruimte bieden dan voor slechts twee plug & play zonnepanelen, kiezen huishoudens veelal voor een compleet zonne-energiesysteem. Het levert hen het hoogste rendement op. Je hebt bij het samenstellen hiervan keuze uit systemen met een string- en micro-omvormer. Het is onder meer afhankelijk van de schaduwvorming op de houten overkapping, welke van beide opties het meest geschikt is. Heb je veel last van omliggende bebouwing en bomen? Kies in dat geval voor micro-omvormers. In andere gevallen kan een string-omvormer volstaan.

Een string-omvormer is over het algemeen goedkoper dan micro-omvormers. Al moet hierbij worden opgemerkt dat een micro-omvormer doorgaans langer meegaat. Het maakt dat je op een langere termijn niet veel goedkoper uit zal zijn met een string-omvormer. Met een micro-omvormer profiteer je van het feit dat het rendementsverlies van een van de zonnecollectoren geen nadelig effect heeft op het rendement van andere zonnepanelen uit het systeem. Bij een string-omvormer is dat wel het geval.

Houd rekening met het draagvermogen van overkappingen

Belangrijk bij de montage van zonnepanelen op een houten overkapping is het draagvermogen van deze constructie. Gemiddeld weegt een zonnepaneel zo’n 20 à 25 kilogram. Dat gewicht wordt aangevuld met extra ballast, vaak van opnieuw 20 kilogram. Deze extra ballast is noodzakelijk om er zeker van te zijn dat de zonnepanelen ook bij een harde wind stabiel op het dak blijven liggen. Het maakt dat er per paneel zo’n 40 à 45 kilogram aan gewicht op de constructie van je overkapping rust. Zoek vooraf uit welk gewicht de houten overkapping in jouw tuin kan dragen.

Tip: er zijn mogelijkheden om een houten overkapping direct met zonnepanelen te combineren. De zonnepanelen vormen in dit geval het dak van je overkapping. Het is een alternatief voor het op een bestaand dak monteren van zonnepanelen.

Advies over gebruik zonnepanelen op houten overkapping

Ben je benieuwd welke mogelijkheden jij hebt bij de keuze voor zonnepanelen op een houten overkapping in de tuin? Laat je hierover adviseren door een specialist van Recharged. Onze specialisten berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je huidige stroomverbruik te kunnen compenseren, bieden advies over de verschillende omvormers en geven een inschatting van de terugverdientijd van het systeem.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.