Het aansluiten van een thuisbatterij wordt steeds interessanter, nu de salderingsregeling wordt aangepast en de gemiddelde capaciteit van deze batterijen toeneemt. Er zijn verschillende aanbieders van thuisbatterijen. Onder meer de Powerwall van Tesla is een bekend product, evenals de thuisbatterijen van merken als SolarWatt, Huawei en LG. Wat is het nut van het aansluiten van een thuisbatterij en welke voordelen biedt het je als huishouden? In dit artikel lees je er meer over.
Werking van een thuisbatterij in woningen
Op het moment dat de zonnepanelen op het dak meer stroom opwekken dan er verbruikt wordt, ontstaat er een overschot. Normaliter wordt het overschot aan groene stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, waarvoor de consument financieel gecompenseerd wordt. Aan het eind van het jaar trekt de energieleverancier de geleverde stroom af van het verbruik van een huishouden. Men noemt dit het salderen van groene stroom.
Met een thuisbatterij wordt het overschot niet langer teruggeleverd aan het stroomnet. Een omvormer leidt de stroom naar de thuisbatterij in de woning. Andersom, wanneer er een tekort aan opgewekte groene stroom ontstaat, wordt de benodigde elektriciteit eerst van de thuisbatterij gehaald. Is de thuisbatterij leeg? In dat geval verbruikt het huishouden stroom via het centrale elektriciteitsnet.
Eigen verbruik van zonnestroom beperkt
Cijfers laten zien dat huishoudens overdag gemiddeld slechts zo’n 30 procent van de opgewekte zonnestroom gebruiken. Dit betekent dat het merendeel van de zonnestroom wordt teruggeleverd aan het stroomnet. Kies je voor het aansluiten van een thuisbatterij in huis, dan neemt dat percentage toe tot zo’n 60 à 70 procent.
Vereisten bij het aansluiten van een thuisbatterij
Bij het aansluiten van een thuisbatterij heb je een bidirectionele omvormer nodig; er wordt stroom aan de thuisbatterij geleverd en vervolgens weer weggevoerd. Dit is een andere omvormer dan de component die vaak direct achter de zonnepanelen geplaatst wordt. Dat laatste product zorgt voor het omzetten van de gelijkstroom (DC) afkomstig van de zonnepanelen, naar een bruikbare wisselstroom (AC).
Om de thuisbatterij aan te kunnen sluiten zal de bestaande installatie in huis moeten worden aangepast. Zodanig dat de bidirectionele omvormer aan het systeem wordt toegevoegd. Dit kan op twee manieren: de bestaande omvormer achter de zonnepanelen wordt vervangen voor een bidirectioneel model, of er wordt een hybride omvormer aan het bestaande systeem toegevoegd. Een adviseur kan je meer vertellen over de keuze die hierbij het meest interessant is binnen jouw woning.
Veel van de thuisbatterijen zijn modulair op te bouwen. Dit betekent dat je kunt beginnen met een capaciteit van bijvoorbeeld 10 tot 15 kWh, om dit vervolgens uit te breiden naar 25 tot 30 kWh. De verwachting is dat de capaciteit van thuisbatterijen in de komende jaren steeds verder toe zal nemen.
Het aansluiten van een thuisbatterij gebeurt door een professionele installateur. Zo weet je zeker dat deze op de juiste wijze gemonteerd wordt. Aangeraden wordt om een koele en droge ruimte te gebruiken voor het aansluiten van de thuisaccu. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kelder of garage, mits goed geïsoleerd en vrij van vocht.
Aansluiten thuisbatterij combineren met zonnepanelen
Combineer je het aansluiten van een thuisbatterij met het laten leggen van zonnepanelen op het dak van je woning? In dat geval kan logischerwijs direct voor de bidirectionele omvormer worden gekozen.
Verschillende soorten thuisbatterijen
Wanneer je voor het aansluiten van een thuisaccu kiest, heb je de keuze uit verschillende soorten batterijen. De lithium-ion thuisbatterij wordt het meest gebruikt in Nederland. Ook de loodzuurbatterijen komen relatief vaak voor. Deze loodzuurbatterijen zijn goedkoper dan de lithium-ion accu’s.
Ze hebben echter een aantal belangrijke nadelen. Zo laden ze langzaam op en kunnen ze tot maximaal 50 procent ontladen. Ook de levensduur ligt lager dan bij een lithium-ion thuisbatterij en zijn ze schadelijker voor het milieu.
Daarnaast zijn er diverse groottes – ook wel capaciteit geheten – waarin thuisbatterijen beschikbaar zijn. Denk onder meer aan:
Nut van het installeren van een thuisbatterij
Het monteren van een thuisbatterij is om verschillende redenen interessant. Eerder op deze pagina werd al genoemd dat de salderingsregeling zal veranderen in de komende jaren. Waar het nu nog mogelijk is om 100 procent van de opgewekte groene zonnestroom te salderen, zal dit richting 2031 stapsgewijs worden afgebouwd naar 0 procent. De eerste daling in dit percentage staat gepland voor 2025. Vanaf dat moment is het opslaan van een overschot aan groene zonnestroom aantrekkelijk. Het maakt dat je minder stroom hoeft af te nemen van het elektriciteitsnet, waarmee je profiteert van een financieel voordeel.
Daarnaast heb je met een thuisbatterij altijd een noodstroomvoorziening, mits deze opgeladen is. In het geval van stroomuitval kun je terugvallen op de thuisbatterij.