Laadpas bij een elektrische auto

Inhoudsopgave

Je hebt een laadpas voor je elektrische auto nodig, wanneer je deze onderweg op wilt kunnen laden bij een publieke laadpaal. Niet alleen publieke laadpalen vragen om je laadpas. Ook bij een laadpaal aan huis kun je kiezen voor een autorisatie mechanisme met een paslezer. Het helpt de kans op misbruik van de laadpaal te verkleinen.

Bij het aanvragen van een laadpas voor je elektrische auto heb je tal van verschillende mogelijkheden. Hoe kies je de beste laadpas? Op welke punten moet je letten als je de verschillende aanbieders vergelijkt? Op deze pagina lees je er meer over.

Mogelijkheden bij laadpas voor elektrische auto

Laadpas elektrische auto
Werking laadpas elektrische auto

Er zijn verschillende aanbieders van laadpassen voor elektrische auto’s. Dit maakt het niet altijd even gemakkelijk om een keuze te maken. Biedt de gevonden aanbieder van laadpassen mij de mogelijkheid om overal in Nederland te laden?

Kan ik de laadpas ook elders in Europa gebruiken als ik bijvoorbeeld op vakantie ga? Enzovoorts. Niet alleen de mogelijkheden in het gebruik van een laadpas voor je elektrische auto verschillen per aanbieder.

Ook zitten er verschillen in de tarieven die gerekend worden. Dit kan betekenen dat je bij de ene partij een fors starttarief betaalt, nog voordat je de accu opgeladen hebt. Bij andere aanbieders is het tarief per kWh aan stroom juist erg hoog.

In de basis maakt men onderscheid tussen een laadpas zonder abonnement en laadpassen met een abonnement. Tijd om de verschillen op een rijtje te zetten.

Laadpassen met een abonnement

Ben je veel onderweg en heb je geen laadpaal aan huis? Kies in dat geval voor een van de laadpassen met abonnement. Je betaalt in dit geval geen starttarief, maar wel een vast bedrag per maand. Het abonnement heeft hierbij geen invloed op hetgeen je per kWh aan stroom betaalt aan de laadstations. De exacte kosten per kWh verschillen per aanbieder van deze laadpassen.

Tip: in algemene zin wordt een laadpas met abonnement aangeraden aan huishoudens die tenminste 18 tot 20 keer per maand laden bij een publieke laadpaal.

Laadpassen zonder abonnement

Een laadpas voor je elektrische auto zonder abonnement is de meest aantrekkelijke optie, wanneer je een auto nauwelijks aan publieke laadpalen oplaadt. Denk aan de situatie waarbij je een laadpaal aan huis hebt en deze gebruikt om de auto ’s nachts op te laden.

Bij een laadpas zonder abonnement betaal je een starttarief, iedere keer als je de auto oplaadt aan een laadpaal met paslezer. Het voordeel van deze passen is echter dat je geen vast bedrag per maand betaalt. De hoogte van het starttarief verschilt per aanbieder van deze laadpassen. Ook de eigenaar van de laadpalen die je gebruikt beïnvloedt hetgeen je per kWh aan stroom betaalt.

Vergelijk laadpassen voor elektrische auto’s

Heb je een keuze kunnen maken tussen een laadpas met of juist zonder abonnement voor het opladen van je elektrische auto? In dat geval is het zaak de verschillende aanbieders van deze laadpassen verder te vergelijken.

Let hierbij op het starttarief dat gerekend wordt bij laadpassen zonder abonnement en kijk naar het tarief dat je per kWh aan stroom betaalt bij een laadpaal in jouw buurt. Het vergelijken van de mogelijkheden bij de aanvraag van een laadpas voor je elektrische auto kan een forse besparing opleveren.

Tip: het staat je vrij om meerdere gratis laadpassen aan te vragen. Het voordeel hiervan is dat je altijd profiteert van prijsafspraken die gemaakt worden tussen de aanbieders van laadpassen en de eigenaren van laadstations.

Gebruik laadpas elektrische auto in het buitenland

Verschillende laadpassen die in Nederland gebruikt worden, zijn ook te gebruiken bij andere Europese laadstations. Vaak vind je op de website van de aanbieder van je laadpas voor een elektrische auto in welke landen deze te gebruiken is. Let er hierbij goed op, of in het buitenland een afwijkend tarief wordt gerekend voor het opladen van de auto. Het voorkomt dat je onnodig veel betaalt.

Het aantal laadstations is in het buitenland minder groot dan in Nederland. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid op pad gaat. Zoek vooraf uit bij welke laadstations je kunt tanken en hoe deze op de route naar je eindbestemming vallen. Het helpt te voorkomen dat je onderweg met een lege accu stil komt te staan.

Europese laadpalen zonder laadpas

Circa de helft van de laadpalen in Europese landen valt te bedienen met een laadpas. De andere helft gebruik je met een specifieke app. Ook komt het voor dat je voor het gebruik van een laadpaal een losse, eenmalige pas aanvraagt bij de receptie van een hotel, vakantiepark of appartementencomplex.

Laadpaal nodig? Gebruik onze keuzehulp

Meest gekozen laadpaal

Heb je een eigen laadpaal nodig? De Wallbox Pulsar Plus is de meest gekozen laadoplossing op dit moment.

Wallbox Pulsar Plus

De Wallbox Pulsar Plus is dé favoriete laadpaal onder particulieren. Gebruiksvriendelijk, innovatief en razendsnel.

Trustpilot beoordeling Recharged BV
Zonder installatie

€ 826

Inclusief btw

Met installatie

Vanaf € 1.599

Inclusief btw

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van laadpalen. Onze laadspecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om laadoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste laadoplossing die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen laadpaal bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige laadpaal installatie.

Vraag vandaag nog jouw laadpaal installatie aan.