Zelf groene energie opwekken hoeft niet per definitie te betekenen dat je het dak van je woning vol moet leggen met zonnepanelen. Een alternatief is het monteren van zonnepanelen op een tuinhuis.
Logischerwijs kunnen deze zonnepanelen ook als aanvulling dienen op de zonnecollectoren die je eerder al op het dak legde. Met welke aspecten dien je rekening te houden, wanneer je zonnecollectoren op een tuinhuis legt? Is het dak van mijn tuinhuis geschikt voor een zonne-energiesysteem? In dit artikel vind je het antwoord op deze vragen.
Belangrijke factoren bij zonnepanelen op tuinhuis monteren
In beginsel staat het je vrij om zonnepanelen op het tuinhuis te gebruiken. Je hoeft er geen vergunning voor aan te vragen! Houd er bij een plat dak wel rekening mee, dat de zonnepanelen hier maximaal een meter bovenuit mogen steken.
In het geval van een schuin dak plaats je de zonnecollectoren direct op de dakbedekking. Er zijn mogelijkheden om de zonnepanelen direct de dakbedekking van je tuinhuis te laten vormen. Een adviseur kan je daar meer over vertellen.
Aangezien veel tuinhuizen een plat dak hebben, is het mogelijk hierop een oost-west opstelling te gebruiken. Het voordeel hiervan is dat je de hele dag profiteert van zelf opgewekte groene stroom.
Bij een schuin dak heb je die mogelijkheid niet altijd; de dakzijden kunnen op het noorden en zuiden gericht zijn. De hellingshoek van het bijbehorende montagesysteem kan bij een oost-west opstelling zo worden aangepast, dat de zonnecollectoren in de meest optimale stand staan ten opzichte van de zon.
Gebruik van een micro-omvormer bij zonnepanelen op een tuinhuis
De zonnepanelen die je op een tuinhuis legt kun je combineren met een micro- en string-omvormer. Een omvormer zorgt voor het omzetten van de gelijkstroom van zonnepanelen naar wisselstroom voor de elektrische apparatuur in huis. Vaak wordt een tuinhuis omgeven door hoge bomen en bijvoorbeeld huizen van omwonenden. Het maakt dat de kans op schaduwvorming gedurende de dag relatief groot is.
Met het gebruik van micro-omvormers heb je hier zo min mogelijk last van. Schaduwvorming op het ene paneel heeft met een micro-omvormer geen effect op de opbrengst van een ander paneel. Zou je de zonnepanelen op een tuinhuis combineren met een string-omvormer, dan is er wel sprake van dat effect.
Berekening van de opbrengst van een zonne-energiesysteem
Het is afhankelijk van de afmetingen van het dak van je tuinhuis, hoeveel zonnepanelen je hierop kunt laten plaatsen. Tegenwoordig leveren zonnepanelen gemiddeld genomen een vermogen van 400 à 450 Wp, uitgaande van optimale omstandigheden. In de praktijk blijkt dat de daadwerkelijke opbrengst op zo’n 85 tot 90% van de maximale opbrengst ligt. Concreet betekent dit dat een zonnepaneel met een vermogen van 450 Wp een opbrengst heeft van 385 tot 400 Wp.
Een gemiddeld zonnepaneel heeft een afmeting van 1756 bij 1134 millimeter. Er zijn ook kleinere zonnepanelen verkrijgbaar. Laat een adviseur berekenen hoeveel zonnepanelen je op het dak van jouw tuinhuis kwijt kunt.
Let op het draagvermogen van het tuinhuis
Bij deze berekening speelt het draagvermogen van het dak van je tuinhuis een grote rol. Een zonnepaneel weegt gemiddeld al circa 20 tot 25 kilogram. Vaak wordt het gewicht aangevuld met extra ballast, om te voorkomen dat de zonnepanelen los kunnen komen bij een hevige storm. Het maakt dat het gemiddelde gewicht van een zonnepaneel met extra ballast al snel uitkomt op zo’n 30 à 40 kilogram. Niet alle tuinhuizen beschikken over een dak dat ontworpen is om deze ballast te kunnen dragen.
Voor- en nadelen van zonnepanelen op een tuinhuis
De keuze voor het gebruik van zonnepanelen op een tuinhuis biedt verschillende voor- en nadelen. Zo is de montage van zonnecollectoren op een tuinhuis goedkoper; een monteur kan hier makkelijker bij komen. Dat laatste is ook een voordeel bij het reinigen van de zonnepanelen. Het maakt dat de opbrengst op jaarbasis mogelijk hoger ligt. Je kunt bijvoorbeeld zelf een laagje sneeuw van de zonnepanelen verwijderen in de winter. De goede bereikbaarheid van de zonnepanelen maakt het daarbij makkelijker om ze te repareren in het geval van een defect.
Nadeel van zonnepanelen op een tuinhuis kan de beperkte ruimte zijn. De opbrengst van deze zonnepanelen weegt zo mogelijk niet op tegen het gebruik van zonnepanelen op het dak van je woning. Ook esthetisch kan de keuze voor zonnepanelen op een tuinhuis minder fraai zijn. Niet iedereen vindt zonnecollectoren een mooie toevoeging aan het dak.
Meer weten over het gebruik van zonnepanelen op een tuinhuis? Of wil je direct laten berekenen wat zo’n zonne-energiesysteem jou oplevert? Een adviseur van Recharged berekent het graag voor je.