Gemeente Het Hogeland, gelegen in het noorden van Nederland, heeft Tomorrow Energy recent een vergunning verstrekt voor de realisatie van een megabatterij. Deze batterij krijgt een vermogen van 180 MW en kan straks circa 360 MWh opslaan. Dit is veel meer dan bij vergelijkbare projecten geleverd werd tot nu toe. Een grote stap in de verduurzaming van de regio en daarbuiten. Het project wordt gerealiseerd in de Eemshaven, nabij Delfzijl, en draagt de naam Holland Battery 1. In dit artikel lees je meer over dit project en de groeiende populariteit van megabatterijen in algemene zin.
Project Holland Battery 1 in de Eemshaven
Het is niet voor niets dat het project Holland Battery 1 juist in de Eemshaven gerealiseerd wordt. Men ziet de Eemshaven als dé energiehub van Nederland, daar het voor circa een derde van de nationale energievoorziening zorgt. De megabatterij wordt in de Eemshaven direct aangesloten op het TenneT-station, dat hier eerder al gerealiseerd is. Vanuit dit station loopt er onder meer een recent aangelegde hoogspanningssnelweg naar de stad Groningen. Deze werd halverwege 2023 in gebruik genomen en heeft een lengte van zo’n veertig kilometer.
Voor nu is de verwachting dat het project in 2027 zal worden opgeleverd. De opslagcapaciteit van deze megabatterij maakt dat het project een grote rol zal gaan spelen in de energietransitie binnen de regio.
Ook RWE bouwt aan een megabatterij in de Eemshaven
Tomorrow Energy is niet de enige partij die binnenkort start met de realisatie van een megabatterij in het gebied. Begin februari werd bekend dat ook RWE de Eemshaven heeft aangewezen als plek voor de bouw van zo’n batterij. Deze batterij is met een accucapaciteit van 41 MWh echter aanmerkelijk kleiner dan de variant van Tomorrow Energy. Ook het vermogen hiervan blijft achter bij de megabatterij van Tomorrow Energy: 35 MW. Het is voor het eerst dat RWE start met een dergelijk energieopslagproject op basis van batterijen.
De batterij van RWE bestaat uit maar liefst 110 lithium-ionbatterijrekken, die in totaal zo’n 3.000 vierkante meter aan oppervlak in beslag nemen. De verwachting is dat deze batterij twee jaar eerder dan het model van Tomorrow Energy opgeleverd wordt, in 2025.
Megabatterijen belangrijk voor overeind houden stroomnet
Niet zonder reden wordt er de afgelopen jaren steeds meer geïnvesteerd in deze megabatterijen. Ze moeten het stroomnet ook na 2030 overeind houden. De batterij helpen de grote pieken en dalen in de opbrengst van groene energiebronnen, zoals de wind en zon, enigszins constant te houden. Door voldoende stroom op te slaan bij hoge pieken, kunnen de diepere dalen gecompenseerd worden. Zo wordt een constante stroom van groene energie gegarandeerd.
Op het moment dat de kolencentrales verdwijnen, zijn er weinig alternatieven om tekorten aan elektriciteit op te kunnen vangen. Dit betekent dat de continuïteit van het stroomnet niet gewaarborgd is, wanneer er na 2030 onvoldoende batterijcapaciteit is. De lithium-ionbatterijen die gebruikt worden voor de megabatterijen kunnen snel en veel elektriciteit leveren op momenten dat de aanvoer vanaf groene energiebronnen beperkt is. Eerder publiceerde De Volkskrant een artikel waarin het aangeeft dat er na 2030 circa negen gigawatt aan accucapaciteit nodig is.
Ook huishoudens kiezen vaker voor een thuisbatterij
Naast de investeringen in megabatterijen op nationaal niveau, wordt er ook op kleinere schaal gewerkt aan een vergroting van de beschikbare accucapaciteit in Nederland. Zo zijn er steeds meer huishoudens die kiezen voor een thuisbatterij. Zij spelen hiermee onder meer in op de mogelijke aanpassing van de salderingsregeling de komende jaren. Evenals dat zij met een thuisbatterij niet geconfronteerd worden met de heffing die steeds meer energieleveranciers in rekening brengen bij huishoudens die een overschot aan groene stroom salderen.
Investeren in combinatie thuisbatterij en dynamisch energiecontract
Overigens is het niet alleen voor huishoudens met een zonne-energiesysteem interessant om te investeren in zo’n thuisbatterij. Ook zonder zonnepanelen kun je hier baat bij hebben. Kijk eens naar de combinatie van een thuisbatterij met een dynamisch energiecontract. Dit maakt het mogelijk om te handelen met stroom. Je koopt de stroom goedkoop in op de uren dat de prijs laag ligt, om de stroom weer te verkopen of te verbruiken bij een hoge stroomprijs. Het maakt dat een thuisbatterij relatief snel kan worden terugverdiend. Ook omdat je een deel van de betaalde btw op de thuisbatterij terug kunt vragen via de fiscus. De fiscus ziet je bij de handel in stroom als een btw-ondernemer. Het biedt je de mogelijkheid gebruik te maken van de KOR, de kleineondernemersregeling. Op de website van de Belastingdienst lees je hier meer over.