Is een thuisbatterij interessant met een vast energiecontract?

Inhoudsopgave

Steeds meer Nederlandse huishoudens overwegen de investering in een thuisbatterij. Met een thuisbatterij heb je onder meer de mogelijkheid om te handelen in stroom. Dat geldt voor huishoudens die een thuisbatterij combineren met een dynamisch energiecontract. Is ook de combinatie van een thuisbatterij en vast energiecontract interessant? Waarmee dien je rekening te houden, als je voor deze combinatie kiest in plaats van voor die met een dynamisch energiecontract? Dit artikel zet de belangrijkste voor- en nadelen van een thuisbatterij met een vast energiecontract voor je op een rijtje.

Thuisbatterij en vast energiecontract combineren

Thuisbatterij en vast energiecontract
Voordelen thuisbatterij en vast energiecontract

Het korte antwoord op de vraag of de combinatie van een thuisbatterij en vast energiecontract interessant is: ja, dat is het! Dat geldt met name voor huishoudens die de thuisbatterij combineren met een zonne-energiesysteem. Het overschot aan groene stroom kan gedurende de dag op de thuisbatterij worden opgeslagen. Je ontlaadt de batterij in de avond, wanneer de opbrengst van de zonnepanelen nul is.

Zeker in het voorjaar en de zomer geldt dat de piek in de opbrengst van je zonnepanelen op een ander moment van de dag valt, dan de piek in je verbruik. Bij een zonne-energiesysteem is het wenselijk om beide pieken zo goed mogelijk samen te laten vallen. Het salderen van groene stroom is daarmee niet nodig. Wanneer dit nauwelijks mogelijk is, zoals op een zomerdag met temperaturen tussen de 20 en 25 graden Celsius, biedt de thuisbatterij uitkomst.

Salderingsregeling komende jaren mogelijk aangepast

Hoewel recent tegen een wetsvoorstel voor de aanpassing van de huidige salderingsregeling werd gestemd door de Eerste Kamer, lijkt die aanpassing er op termijn alsnog te komen. Daar komt bij dat steeds meer energieleveranciers terugleveringskosten in rekening brengen bij de consument met een speciale heffing. Het geldt onder meer voor klanten van Vandebron, Budget Energie, Energie VanOns en Vrijopnaam. Verwacht wordt dat ook andere energiemaatschappijen na het afwijzen van het wetsvoorstel voor zo’n heffing zullen kiezen.

Dit betekent dat het financiële voordeel dat huishoudens met een zonne-energiesysteem hadden, wegvalt. Het maakt de investering in een thuisbatterij des te interessanter. In plaats van het salderen van stroom om daar vervolgens een heffing over te betalen, sla je de stroom zelf op. Het maakt je minder afhankelijk van het stroomnet.

Nadelen van een thuisbatterij en vast energiecontract

Biedt de combinatie van een thuisbatterij en vast energiecontract uitsluitend voordelen? Nee, er kleven ook nadelen aan. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je een financiële tegemoetkoming misloopt bij deze combinatie. Zou je voor een thuisbatterij met een dynamisch energiecontract kiezen, dan kun je een deel van de betaalde btw terugvragen aan de fiscus. Dat is het gevolg van het feit dat de Belastingdienst je bij deze combinatie ziet als handelaar in stroom. Je kunt de stroom goedkoop inkopen, opslaan op de accu en vervolgens tegen een hogere prijs verkopen. Bij de combinatie van een thuisbatterij en vast energiecontract is dat niet mogelijk. De stroomprijzen veranderen immers niet gedurende de looptijd van het contract. In het geval van een dynamisch energiecontract gebeurt dat ieder uur.

Rekenvoorbeeld bij teruggave btw via fiscus

Stel dat je een thuisbatterij koopt van 10 kWh met een waarde van 7.500 euro incl. btw. Dit betekent concreet dat je circa 1.300 euro aan btw betaald hebt. Van dit bedrag moet je een zogenaamd forfaitair bedrag aftrekken. Dat bedrag is vastgesteld op 15 euro, vermenigvuldigd met de capaciteit van je thuisbatterij in kWh. In dit voorbeeld gaat er zodoende 150 euro af van de betaalde 1.300 euro. Het maakt dat je in totaal profiteert van 1.150 euro korting op de aankoop van een thuisbatterij.

Kies je voor de combinatie van een thuisbatterij en vast energiecontract, dan loop je deze eenmalige financiële meevaller mis. Het kan van invloed zijn op de terugverdientijd van een thuisbatterij.

Laadpaal in plaats van thuisbatterij

Heb je een elektrische auto die V2H-technologie ondersteunt? Laat je in dat geval ook eens informeren over de mogelijkheid om deze als thuisbatterij te gebruiken. Je investeert in dit geval in een laadpaal in plaats van een thuisbatterij met vast energiecontract.

Advies over thuisbatterij en vast energiecontract

Ben je benieuwd of de investering in een thuisbatterij interessant is met een vast energiecontract bij het aantal zonnepanelen dat je momenteel hebt? Of wil je weten wat de combinatie van een thuisbatterij met een zonne-energiesysteem jou financieel oplevert? Neem contact op met een adviseur van Recharged om je hierover te laten informeren. De adviseur berekent niet alleen de kosten van een thuisbatterij voor je, maar ook de terugverdientijd hiervan. Daarbij kan deze advies geven over de benodigde capaciteit van de thuisbatterij. Dat laatste hangt af van je verbruik en de gemiddelde opbrengst van het zonne-energiesysteem in huis.

Thuisaccu nodig? Vraag een offerte aan

Eigen thuisbatterij aanvragen

Heb je interesse in een eigen thuisbatterij? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Zelf energie opslaan

Wij plaatsen diverse merken thuisbatterijen op locatie. Profiteer binnenkort van het zelf opslaan van energie en inzetten op de gunstigste momenten.

Thuisaccu installatie
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van thuisbatterijen. Onze thuisaccu specialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste thuisbatterij die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen thuisaccu bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige batterij installatie.

Vraag vandaag nog jouw thuisbatterij installatie aan.