De Prosu Groep presenteerde in 2023 haar bevindingen uit een rondvraag onder zo’n 2.800 agrarische bedrijven in Nederland. Een van de meest opmerkelijke uitkomsten: inmiddels beschikt al zo’n 46% van de agrariërs over zonnepanelen op het dak. De keuze voor zonnepanelen op een boerenschuur is om verschillende redenen interessant. Denk aan het grote oppervlak, de vaak beperkte bebouwing rondom deze schuren en de mogelijkheid om de opgewekte groene stroom direct te verbruiken voor agrarische installaties.
Agrariërs waarvan het hoogste percentage zonnepanelen op een boerenschuur heeft, zijn de kalvermesterijen. Deze agrariërs hebben in 61% van de gevallen een zonne-energiesysteem. Zij worden op de voet gevolgd door de pluimveehouderijen, met een percentage van 57%. Overigens kiezen niet alle agrarische bedrijven voor zonnepanelen op een boerenschuur. Ook de installatie van zonnepanelen op de grond, vaak in de landerijen, komt voor. Dit gebeurt in een paar procent van de gevallen.
Verduurzaming met zonnepanelen op boerenschuur
Door te kiezen voor de installatie van zonnepanelen op een boerderij dragen agrariërs bij aan de energietransitie. Ook boerenbedrijven zullen de komende jaren moeten verduurzamen om de klimaatdoelen op nationaal niveau te halen. Het aansluiten van een zonne-energiesysteem binnen boerenbedrijven is specialistisch werk. Kies altijd voor de hulp van een erkende, gecertificeerde partij op dit gebied. De moeilijkheid zit onder meer in de relatief zware belasting van de zonnepanelen. In die zin, dat ze veel vaker worden blootgesteld aan stof, zand en bijvoorbeeld vocht dan de zonne-energiesystemen van particuliere woningen.
Het grote dakoppervlak van boerenschuren maakt dat de opbrengst van een agrarisch zonne-energiesysteem groot is. Gebruik de opgewekte energie zoveel mogelijk voor het voeden van de agrarische machines. Gemiddeld gaan moderne zonnepanelen zo’n twintig tot dertig jaar mee. Een investering in een groene toekomst van het agrarisch bedrijf.
Elektrificeren van de Nederlandse landbouw
Momenteel wordt het gros van deze agrarische machinerie gevoed met diesel. De verwachting is dat dit in de komende jaren verandert. Net als in verschillende andere sectoren, zal ook in de agrarische sector elektrificeren steeds normaler worden. Denk bijvoorbeeld aan de al bestaande toepassing van het elektrisch beregenen van landerijen. Of kijk eens naar de Multi Tool Tractor, een hybride model dat in de komende jaren mogelijk volledig elektrisch zal worden. Ook het Lasting Fields-concept is interessant. Hierbij wordt een groot deel van het werk uitgevoerd door zelfstandig werkende machines op elektriciteit.
Belasting van de dakconstructie van een boerenschuur
Bij de keuze voor zonnepanelen op een boerenschuur zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Een van deze factoren is de belastbaarheid van de dakconstructie. Welk gewicht kan het dak straks dragen, wanneer je dit voorziet van een groot aantal zonnepanelen? Deze zonnepanelen hebben standaard een gewicht van zo’n 20 à 25 kilogram. In sommige gevallen moet dit gewicht worden aangevuld met extra ballast, om te voorkomen dat de zonnepanelen bij een storm los kunnen komen van het dak. Het maakt dat een groot draagvermogen van de dakconstructie vereist is.
Houd rekening met schaduwvorming
Een andere belangrijke factor is het risico op schaduwvorming. Dit heeft invloed op het type omvormer, waarmee je de zonnecollectoren op de boerenschuur het beste kunt combineren. Is het risico op schaduwvorming groot? Kies in dat geval voor micro-omvormers. Het voordeel van micro-omvormers bij zonnepanelen op een boerenschuur is het gegeven dat schaduwvorming op een enkel paneel geen impact heeft op de opbrengst van andere zonnepanelen. Kies je voor een string-omvormer? In dat geval is van dat laatste wel sprake. Het betekent dat het teruglopen van het rendement van een of enkele zonnepanelen, de opbrengst van het gehele systeem sterk verlaagt.
SDE++-subsidie voor aanschaf zonnepanelen
Maak de aanschaf van zakelijke zonnepanelen financieel aantrekkelijker, door gebruik te maken van de SDE++ subsidieregeling. De dubbele plus staat hierbij voor de aanpassingen die eerder aan deze subsidieregeling zijn doorgevoerd. Verwar deze SDE++ subsidieregeling niet met de ISDE-regeling voor particulieren. Dat betreft een investeringssubsidie, die op een andere manier werkt en niet van toepassing is op de investering in zonnepanelen.
De SDE++ subsidieregeling is een exploitatiesubsidie. Dit betekent concreet dat je subsidie krijgt over het aantal kWh aan groene stroom dat je opwekt of juist reduceert. Een adviseur kan je hier meer over vertellen.
Advies over zonnepanelen op boerenschuur
Overweeg jij op korte termijn zonnepanelen op een boerenschuur te laten leggen? Of ben je bijvoorbeeld eerst benieuwd naar wat de gemiddelde terugverdientijd hiervan is? Neem contact op met een adviseur van Recharged. Deze kan je vrijwillig meer informatie geven over agrarische zonne-energiesystemen en daarbij berekenen wat de opbrengst en terugverdientijd hiervan is voor jouw agrarisch bedrijf.