Een groeiend aantal huishoudens in Nederland overweegt de aanschaf van een thuisbatterij, of heeft deze recent laten plaatsen. Niet alleen woningbezitters met een zonne-energiesysteem profiteren van de voordelen van een thuisbatterij.
Ook huishoudens die kiezen voor de combinatie van een thuisbatterij met een dynamisch energiecontract zien wat een thuisaccu hun kan bieden. Deze combinatie maakt het handelen in stroom mogelijk, wat een positieve impact heeft op de terugverdientijd van de thuisbatterij en een financieel voordeel oplevert.
Daarbij ziet de fiscus je bij deze combinatie als een btw-ondernemer. Dit maakt dat je (via de KOR) een deel van de btw terug kunt vragen bij de Belastingdienst. Een vraag die al snel opspeelt bij deze investering, is een thuisbatterij veilig? In dit artikel lees je er meer over.
Gebruik van een thuisbatterij in huis is veilig
De vraag of een thuisbatterij veilig is, valt snel te beantwoorden: ja, dat is het. Moderne thuisbatterijen zijn gemaakt op basis van LFP-batterijcellen. Deze cellen worden vervaardigd uit lithium, ijzer en fosfaat. Een combinatie die maakt dat de batterijcellen een brandveilige oplossing vormen.
Daar komt bij dat de batterijen uitgebreid getest en gekeurd worden, alvorens deze bij consumenten thuis worden geïnstalleerd. Overweeg je de investering in een energieopslagsysteem? Een thuisbatterij is volgens de Nederlandse Brandweer veilig wanneer deze gekwalificeerd is volgens de IEC-EN 62619-norm.
Laat een thuisbatterij door een installateur monteren
Om verzekerd te zijn van een veilige oplossing, is het belangrijk een gecertificeerde installateur in te schakelen voor de installatie van de thuisbatterij. Zelf een thuisbatterij installeren is onveilig.
In veel gevallen is een aanpassing aan de meterkast vereist. Dit is een klus die je niet zelf mag doen, tenzij je een gediplomeerd elektricien bent. Zou je dit toch zelf doen, dan loop je het risico op onveilige situaties. Daarbij vergoedt de verzekeraar schade aan de woning bij bijvoorbeeld brand niet in dit geval.
Tip: licht een verzekeringsmaatschappij altijd in, wanneer je een thuisbatterij in je woning gemonteerd hebt. Overigens geldt daarnaast dat je de thuisbatterij aan moet melden bij je netbeheerder. Dit is een verplichting. Het aanmelden van de thuisbatterij doe je via energieleveren.nl.
Zorg voor periodiek onderhoud aan de thuisbatterij
Verklein het risico op een defect aan de thuisbatterij en verleng de levensduur hiervan, door deze periodiek te onderhouden. Het helpt bijvoorbeeld wanneer je deze maandelijks afstoft. Ook het uitzuigen van de ventilatoren met een stofzuiger is aan te raden. Fabrikanten leveren vaak onderhoudsvoorschriften met het systeem mee; houd je hieraan.
Veiligste plek in huis voor een thuisbatterij
Voor de installatie van een thuisbatterij in huis is het belangrijk om een koele en goed geventileerde ruimte te zoeken. Op deze manier kan de warmte ontsnappen. Het maakt dat bijvoorbeeld de schuur of zolder geschikte plekken zijn voor de montage van een energieopslagsysteem. Kijk voor het monteren van de accu naar mogelijke vluchtroutes door je woning. Voorkom dat het systeem op zo’n route hangt. Een adviseur kan je bij de investering in een thuisbatterij meer vertellen over geschikte plekken voor een accu in jouw woning.
Gebruik een thuisbatterij nog veiliger, door in de ruimte waar je deze monteert een rookmelder op te hangen. In het geval dat de thuisbatterij begint te roken word je tijdig gealarmeerd. Daarbij is het raadzaam om een thuisbatterij aan een onbrandbare ondergrond te bevestigen. Denk aan een betonnen wand in de schuur of op zolder.
Moderne thuisbatterijen beschikken over een BMS
De mate waarin een thuisbatterij veilig is, hangt onder meer af van de aanwezigheid van een BMS. BMS staat hierbij voor Batterij Management Systeem. Dit systeem zorgt voor de aansturing van de verschillende accucellen waaruit een thuisbatterij opgebouwd is. Op het moment dat er sprake is van kortsluiting of bijvoorbeeld overladen binnen een van deze cellen, moet het BMS ervoor zorgen dat de batterij zichzelf uitschakelt. Zo voorkom je gevaarlijke situaties.
Ook in het geval van een storing zorgt het BMS voor het uitschakelen van het energieopslagsysteem. Moderne thuisbatterijen zijn standaard van zo’n BMS voorzien. Het verkleint de kans op een brand in de thuisbatterij aanzienlijk.
Tip: een ander voordeel van zo’n BMS is de mogelijkheid om automatisch data uit te wisselen met de leverancier van het systeem. Op deze manier kunnen zij de kwaliteit van de thuisbatterij bewaken.
Advies over de installatie van een thuisbatterij in huis
Heb je nog vragen over de veiligheid van een energieopslagsysteem? Of wil je weten of de installatie van een thuisbatterij in jouw woning veilig is? Een adviseur van Recharged voorziet je graag vrijblijvend van persoonlijk advies. Niet alleen over de veiligheid van een thuisbatterij, maar bijvoorbeeld ook over de benodigde accucapaciteit en de verwachte terugverdientijd van zo’n systeem.