Zonnepanelen op een garagedak

Inhoudsopgave

Overweeg bij een investering in een zonne-energiesysteem niet alleen de montage van zonnepanelen op het dak van je woning. Mogelijk is ook de installatie van zonnepanelen op een garagedak interessant. Veel garages hebben een plat dak, wat maakt dat je de zonnecollectoren in de meest optimale hoek ten opzichte van de zon kunt plaatsen. De opbrengst van deze zonnepanelen is hierdoor in sommige gevallen groter dan de opbrengst van die op het dak van je woning. Bij de keuze voor zonnepanelen op het dak van je garage zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. In dit artikel lees je er meer over.

Geschiktheid dak garage voor zonnepanelen

Zonnepanelen op garagedak
Voordelen zonnepanelen op garagedak

Een van de eerste aspecten om uit te zoeken bij het monteren van zonnepanelen op een garagedak is het draagvermogen hiervan. Zonnepanelen hebben een gemiddeld gewicht van zo’n twintig kilogram. Dat is vaak niet het gewicht waarmee je kunt rekenen. In veel gevallen voegt men extra ballast toe aan de zonnepanelen. Dit voorkomt dat de zonnepanelen tijdens een hevige storm van het dak kunnen waaien. Met deze extra ballast ligt het gewicht van een enkel zonnepaneel al snel tussen de dertig en veertig kilogram.

Aantal zonnepanelen op een garagedak

Kijk daarnaast naar het aantal zonnepanelen wat je op het garagedak kunt laten installeren. Gemiddeld hebben de zonnepanelen een oppervlakte van 1,75 vierkante meter (1,75 bij 1,00 meter). Houd er rekening mee dat er voldoende ruimte moet zitten tussen de dakrand en de zonnecollectoren. Hiervoor geldt dat deze afstand minstens gelijk moet zijn aan de hoogte van de panelen. Op basis hiervan kun je een inschatting maken van het aantal zonnecollectoren dat je op het dak kunt laten installeren.

Bij de installatie van de zonnepanelen op een plat dak kiest men vaak voor een zuid- of oost/west-opstelling. De keuze die hierin gemaakt wordt, is bepalend voor het aantal zonnepanelen dat er op het dak past. Bij een oost/west-opstelling kun je normaliter meer zonnepanelen kwijt op het garagedak. Een adviseur adviseert je over het type opstelling dat het beste past bij jouw situatie.

Keuze uit verschillende soorten omvormers

Een zonne-energiesysteem bestaat naast de zonnepanelen zelf, uit tenminste één omvormer. Je hebt hierbij keuze uit een string- en micro-omvormer. Heb je op het dak van je garage last van schaduwvorming? Kies in dat geval voor een micro-omvormer. Het voordeel van een micro-omvormer is onder meer dat schaduwvorming op één van de panelen in het zonne-energiesysteem geen impact heeft op de opbrengst van andere panelen uit datzelfde systeem. Zou je een string-omvormer gebruiken, dan is dat wel het geval.

Ook gaat een micro-omvormer over het algemeen langer mee dan een string-omvormer. Het nadeel van een micro-omvormer is dat deze in de aanschaf duurder is.

Staat van de dakbedekking

Niet onbelangrijk bij het installeren van zonnepanelen op een plat dak is de staat van de dakbedekking. De dakbedekking moet in een goede staat verkeren om hier zonnepanelen op te kunnen leggen. Mede ook doordat zonnepanelen vaak al snel twintig à vijfentwintig jaar meegaan. Een bitumen- of kunststof dakbedekking op een plat dak gaat vaak zo’n dertig à vijfendertig jaar mee. Je kunt de levensduur verlengen door grind op de dakbedekking aan te brengen.

Is de huidige dakbedekking op je garage versleten? Kies in dat geval allereerst voor het vervangen hiervan. Het zou vervelend zijn, wanneer je het zonne-energiesysteem op termijn van het dak moet verwijderen voor het vervangen van de dakbedekking. Het zorgt voor onnodig hoge kosten en vergroot de kans op schade aan de zonnepanelen op het garagedak.

Mogelijk vergunning nodig voor installatie zonnecollectoren

In veel gevallen kun je de zonnepanelen zonder vergunning op het dak van je garage monteren. Er zijn echter gemeenten die je verplichten een vergunning aan te vragen voor de montage van zonnepanelen. Dat geldt met name bij woningen waarvan de garage grenst aan de openbare ruimte. Ook kan er sprake zijn van een beschermd stads- of dorpspand, als gevolg waarvan de vergunning verplicht is.

Voor zonnepanelen op een garagedak geldt in algemene zin dat deze niet meer dan een meter uit mogen steken ten opzichte van de dakbedekking.

Advies bij installatie zonnepanelen op dak garage

Overweeg jij de investering in zonnepanelen op het garagedak, om voortaan zelf groene stroom op te kunnen wekken? Een specialist van Recharged berekent aan hoeveel zonnepanelen jouw dak plek biedt. Op basis daarvan kan onze adviseur een beeld geven van de verwachte opbrengst van de zonnepanelen. Ook zal deze meer informatie geven over een reële terugverdientijd van het zonne-energiesysteem. Het biedt je inzicht in de rentabiliteit van deze investering.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.