Zonnepanelen op een gevel

Inhoudsopgave

Welke mogelijkheden zijn er, wanneer de ruimte voor een zonne-energiesysteem op het dak van je woning beperkt is? Een van je opties is de keuze voor zonnepanelen op een gevel. De keuze voor zonnepanelen op een gevel is onder meer interessant voor grote appartementencomplexen, bedrijfspanden, loodsen, enzovoorts. Niet alleen bij een beperkte ruimte op het dak zijn zonnepanelen op de gevel interessant. Denk ook aan de situatie waarin je geconfronteerd wordt met een hoge mate van schaduwvorming op het dak. De keuze voor zonnepanelen tegen de gevel van je woning maakt in dit geval dat je alsnog voldoende zonnestroom op kunt wekken om je verbruik te compenseren.

Zonnepanelen op een gevel worden ook wel verticale zonnepanelen genoemd. Hoe werkt de installatie van zo’n zonne-energiesysteem? Waarmee dien je hierbij rekening te houden? In dit artikel lees je er meer over.

Zonnepanelen op de gevel vormen samen een zonnegevel

Zonnepanelen op gevel
Montage zonnepanelen op gevel

Verticale zonnepanelen, zonnecollectoren op een gevel, een zonnegevel, het zijn termen die door elkaar worden gebruikt.

Het idee hierachter is het monteren van zonnepanelen aan een speciaal montagesysteem, dat aan de gevel van een woning, flat of bedrijfspand bevestigd zit. De zonnepanelen worden vervolgens op dezelfde wijze aangesloten op de meterkast.

Op dit punt verschillen de zonnepanelen op een gevel van de zonnepanelen aan bijvoorbeeld een balkon. In dat laatste geval gaat het vaak maar om twee, hooguit drie zonnepanelen.

De meterkast hoeft niet te worden aangepast voor het gebruik daarvan; je steekt deze met een klassieke 3-polige Schuko-stekker in het stopcontact. Bij een groter verticaal zonne-energiesysteem is dat geen optie.

Risico op schaduwvorming bij een zonnegevel

Een van de risico’s van een zonnegevel is dat de schaduw van omliggende gebouwen mogelijk al vroeg op de dag op een deel van de zonnepanelen valt.

Om te voorkomen dat dit een grote invloed heeft op het rendement van de zonnegevel, is het raadzaam zonnepanelen te combineren met een micro-omvormer. De micro-omvormer voorkomt dat schaduwvorming op het ene zonnepaneel invloed heeft op de opbrengst van een ander paneel.

Het alternatief voor een micro-omvormer is een string-omvormer. Bij dit type omvormer zal schaduwvorming op een zonnepaneel de opbrengst van het systeem als geheel negatief beïnvloeden.

Esthetische impact van zonnepanelen op de gevel

Logischerwijs heeft het gebruik van zonnepanelen op een gevel een grote impact op de esthetiek van een pand. Bij zo’n zonnegevel wordt vaak gekozen voor poly- of Amorf-zonnepanelen. Deze zonnecollectoren levert Recharged in verschillende kleuren.

Daarbij kan ook de rand van deze zonnepanelen gekleurd worden, waardoor ze minder opvallen.

Een derde esthetisch aspect is de matte afwerking van deze zonnecollectoren. Het maakt het mogelijk om ze qua stijl enigszins aan te laten sluiten bij de uitstraling van een gebouw en deze zo min mogelijk op te laten vallen.

Voordelen van een zonnegevel

Het voornaamste voordeel van een zonnegevel is dat dit het ideale alternatief vormt voor daken waarop de installatie van een zonne-energiesysteem niet mogelijk is.

Met een zonnegevel ben je alsnog in staat om zelf groene stroom op te wekken. Daarbij kan je de zonnepanelen aan de ideale zijde van een bouwwerk monteren. Het resulteert in een optimaal rendement van de zonnepanelen aan de gevel.

Houd er hierbij rekening mee, dat de keuze voor een zonnegevel gepaard gaat met een rendementsverlies ten opzichte van zonnecollectoren op het dak. In veel gevallen schijnt de zon minder lang op de zonnepanelen aan een gevel.

Zonnegevel relatief snel terug te verdienen

Net als voor een zonne-energiesysteem op het dak van een woning of bedrijfspand geldt ook voor een zonnegevel dat je deze relatief snel terugverdient. Over het algemeen ligt de terugverdientijd van een gemiddeld zonne-energiesysteem op een gevel tussen de acht en tien jaar.

Zeker in de huidige tijd is de investering in een zonnegevel interessant. Je profiteert momenteel nog van de geldende salderingsregeling. Het levert een financieel voordeel op bij het salderen van een overschot aan groene stroom. Daarbij ligt de gemiddelde prijs van zonnepanelen relatief laag; het aanbod nam de afgelopen jaren sterk toe.

Advies over de investering in zonnepanelen aan de gevel

Wil jij groene stroom opwekken, maar is het dak daar niet geschikt voor? Vraag vrijblijvend advies van een specialist bij Recharged, over jouw mogelijkheden bij de montage van zonnepanelen aan de gevel. Onze adviseur vertelt je niet alleen of en hoeveel zonnepanelen je aan de gevel kan laten bevestigen.

Ook kan deze je meer informatie geven over de verwachte opbrengst hiervan. Dit is bepalend voor het vaststellen van een reële terugverdientijd voor het zonne-energiesysteem.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.