De thuisbatterij wint aan populariteit onder Nederlandse huishoudens. Onderzoeksresultaten die eind vorig jaar gepubliceerd werden laten zien dat circa één op de vijf huishoudens de aanschaf van een thuisaccu overweegt. Het opslaan van een overschot aan zonne-energie op een thuisbatterij biedt verschillende voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je niet geconfronteerd wordt met de heffing, die steeds meer energieleveranciers in rekening brengen bij huishoudens die een overschot aan groene stroom terugleveren. Een van de vragen die al snel opspeelt bij de investering in een thuisbatterij: hoelang kun je zonne-energie opslaan op een thuisbatterij? Of, hoelang gaat een thuisaccu gemiddeld mee? In dit artikel lees je er meer over.
Overschot aan zonne-energie dezelfde dag al verbruiken
Veel huishoudens schaffen een thuisbatterij aan om het overschot aan zelf opgewekte zonne-energie op te kunnen slaan. Dit betekent dat zij de accu overdag vullen met groene stroom, met het idee deze stroom in de avond te verbruiken. Immers, de piek in de opbrengst van je zonne-energiesysteem valt aan het begin van de middag. Daar waar de piek in je verbruik vaak pas in de avonduren ligt. Het is het moment waarop je kookt, de vaatwasser inschakelt en bijvoorbeeld de accu van je elektrische auto oplaadt.
Op dit moment is de capaciteit van veel thuisbatterijen onvoldoende, om hierop voldoende groene stroom voor meerdere dagen op te kunnen slaan. Veel van deze systemen zijn modulair opgebouwd, wat maakt dat dit in de komende jaren mogelijk verandert. De gemiddelde capaciteit van een thuisbatterij ligt op dit moment tussen de 5 en 10 kWh.
Thuisbatterij in de toekomst als back-up bij stroomuitval
Momenteel profiteren Nederlandse huishoudens van een stabiel stroomnet. Dat komt onder meer door de productie binnen onze kolencentrales. Deze centrales mogen vanaf 2030 geen kolen meer gebruiken voor het opwekken van stroom. Dit betekent dat we voor het stabiliseren van het stroomnet afhankelijk zijn van groene stroom en de opslag daarvan. Het is niet voor niets dat er op verschillende plekken in Nederland wordt gewerkt aan de ontwikkeling van megabatterijen.
Niet uit te sluiten valt dat we vanaf 2030 vaker te maken krijgen met een instabiel stroomnet. De afgelopen periode al, werden zeker de grote steden geconfronteerd met forse stroomstoringen. Huishoudens met een thuisbatterij kunnen deze bij een stroomstoring gebruiken als noodstroomvoorziening. Let wel, dat is alleen mogelijk wanneer de thuisbatterij dit ondersteunt. Dat is niet standaard het geval.
Voor dergelijke situaties kan het slim zijn om altijd stroom op de thuisbatterij te hebben geladen. Hoelang kun je zonne-energie opslaan op een thuisbatterij is zeker bij dit specifieke doel van de investering in een thuisbatterij een hele relevante vraag.
Zo lang kun je zonne-energie opslaan op een thuisbatterij
In de basis kun je zonne-energie op een thuisbatterij opslaan, totdat deze defect raakt. De zonne-energie vergaat niet. De vraag hoelang je zonne-energie op een thuisbatterij kunt opslaan is voornamelijk afhankelijk van de wijze waarop je deze gebruikt. Investeer je in een thuisbatterij om hierop het overschot aan groene stroom op te kunnen slaan? In dat geval blijft de zonne-energie er gemiddeld één tot drie dagen op staan. Dit is afhankelijk van het aantal zonuren en de capaciteit van de thuisaccu.
Schaf je een thuisbatterij aan om te kunnen handelen in stroom? In dat geval is de tijd dat de energie op de thuisaccu staat korter. In dit geval koop je de stroom op het moment dat de inkoopprijs laag ligt. Je verkoopt de stroom vervolgens dezelfde of volgende dag weer, als de prijs gestegen is. Het handelen in stroom met een thuisbatterij is alleen interessant voor huishoudens met een dynamisch energiecontract. Bij een dynamisch energiecontract wisselt de prijs van een kWh stroom ieder uur.
Levensduur van een gemiddelde thuisaccu
Thuisbatterijen die momenteel worden aangeboden, zoals de modellen van Enphase en Growatt, gaan gemiddeld tien tot vijftien jaar mee, is de verwachting. Hierbij moet worden opgemerkt dat de gemiddelde capaciteit van deze accu’s door de tijd heen afneemt. Vergelijk het met de accu van je mobiele telefoon of bijvoorbeeld elektrische auto.
Ook bij het op- en ontladen van een thuisbatterij gaat energie verloren. Dit betekent dat je voor het vullen van een thuisaccu met een capaciteit van 10 kWh meer dan deze 10 kWh aan groene stroom op zal moeten wekken.
Advies bij investering in een thuisbatterij
Behoor jij tot de 20% huishoudens die de investering in een thuisbatterij momenteel serieus overweegt? Een adviseur van Recharged kan je meer vertellen over hoelang je zonne-energie op een thuisbatterij kunt opslaan. Het helpt je te bepalen of een thuisaccu voor jou een interessante investering is.