Zonnepanelen op dakpanplaten

Inhoudsopgave

Bij de ontwikkeling van nieuwbouwprojecten, de bouw van een carport of bijvoorbeeld garage en renovaties van woningen kiest men regelmatig voor dakpanplaten. Het gebruik van dakpanplaten biedt verschillende voordelen. Zo zijn ze licht van gewicht en eenvoudig te monteren. Je kunt ze bijvoorbeeld vastschroeven op een aantal panlatten. Heb je de combinatie van zonnepanelen op dakpanplaten al eens overwogen? Het stelt je in staat om zelf groene stroom op te wekken. Dit artikel vertelt je meer over het gebruik van zonnepanelen op dakpanplaten en hetgeen waarmee je hierbij rekening dient te houden.

Voordelen van zonnepanelen op dakpanplaten

Zonnepanelen op dakpanplaten
Gebruik zonnepanelen op dakpanplaten

Een van de voordelen van zonnepanelen op dakpanplaten is de eenvoud van het monteren hiervan. Op de dakpanplaten installeert men stevige rails, waaraan de zonnepanelen bevestigd worden. Standaard levert men de zonnepanelen inclusief montagemateriaal. Zelf zonnepanelen aansluiten is onverstandig; laat dit altijd aan de specialist over.

Ondanks dat het bevestigen van zonnepanelen op dakpanplaten relatief eenvoudig is, heb je voor het aansluiten uitgebreide technische kennis nodig. Een verkeerde montage van zonnepanelen kan grote risico’s met zich meebrengen. Denk aan het risico op brand en bijvoorbeeld een lekkage onder de dakpanplaten. Mogelijk wordt een dergelijke schade niet door de verzekeraar vergoed, wanneer de zonnepanelen zelf geplaatst zijn.

Aantal zonnepanelen op een dak met dakpanplaten

Overweeg je zelf zonnepanelen op een dak met dakpanplaten te laten monteren? Een van de eerste vragen: wat is het aantal benodigde zonnepanelen? Om dat aantal te kunnen berekenen is het zaak om uit te zoeken wat je jaarlijks aan energie verbruikt.

Houd hierbij alvast rekening met mogelijke investeringen in een (hybride) warmtepomp, een laadpaal voor je elektrische auto en bijvoorbeeld een kookplaat op inductie in de toekomst. Het maakt dat het stroomverbruik op jaarbasis zal stijgen. Logischerwijs neemt het verbruik van gas hiermee af.

Een ander belangrijk aspect is de verwachte opbrengst van zonnepanelen op dakpanplaten. De verwachte opbrengst hangt af van de ligging van het dak. Ideaal is een oost-west opstelling van het dak. Zo wek je een groot deel van de dag zonnestroom op. Naast de ligging van het dak speelt ook eventuele schaduwvorming mee.

Gemiddelde opbrengst van zonnepanelen

Tegenwoordig leveren veel zonnepanelen een maximaal vermogen van 400 tot 450 Wattpiek (Wp). In de praktijk ligt dat maximum vrijwel altijd lager. Om een berekening te kunnen maken van het benodigde aantal zonnepanelen, gaat men uit van 85% van het maximale vermogen. Dit betekent dat gerekend wordt met een vermogen tussen de 340 en 380 kWh.

Verbruikt je huishouden momenteel zo’n 3.500 kWh aan stroom op jaarbasis? In dat geval heb je tussen de negen en elf zonnepanelen nodig. Reken hierbij liever iets te ruim dan erg krap. Het rendement van zonnepanelen neemt door de tijd heen af. Door iets meer zonnepanelen op het dak te leggen dan nodig is, voorkom je dat de opbrengst straks al snel te laag is om je verbruik te compenseren.

Omvormer voor zonnepanelen op dakpanplaten

Eerder werd al genoemd dat schaduwvorming op het dak de opbrengst van zonnepanelen op dakpanplaten negatief beïnvloedt. Afhankelijk van de mate van schaduwvorming kun je een geschikte omvormer bij je zonne-energiesysteem zoeken.

Heb je zeer regelmatig last van schaduwvorming? Kies in dat geval voor een micro-omvormer. Deze omvormer wordt per zonnepaneel gemonteerd. Het voordeel hiervan is dat schaduwvorming op een enkel zonnepaneel geen invloed heeft op de opbrengst van andere zonnecollectoren op het dak.

Het alternatief voor een micro-omvormer is een string-omvormer. Deze omvormer is goedkoper in de aanschaf; je installeert er één voor het complete zonne-energiesysteem. Valt een deel van de zonnepanelen in de schaduw van omliggende gebouwen of bijvoorbeeld bomen? In dat geval neemt ook de opbrengst van andere zonnepanelen af. Zelfs wanneer die zonnepanelen in de volle zon liggen.

Advies over montage zonnecollectoren op dakpanplaten

Ben je enthousiast geraakt over het idee om jouw dakpanplaten van zonnecollectoren te voorzien? Laat een adviseur van Recharged voor je berekenen hoeveel zonnepanelen jij op het dak kunt laten leggen. Is het voldoende om je huidige en toekomstige stroomverbruik te kunnen compenseren? Onze adviseur berekent niet alleen hoeveel zonnepanelen je op de dakpanplaten kunt laten leggen. Ook maakt deze een inschatting van de terugverdientijd van de zonnepanelen.

Momenteel is de terugverdientijd van zonnepanelen zeer gunstig. Je verdient ze gemiddeld in zo’n zeven à acht jaar terug. Mede doordat de salderingsregeling voorlopig niet wordt aangepast. Daarnaast liggen de inkoopprijzen van zonnecollectoren relatief laag.

Tip: op deze website vind je een handige keuzehulp voor zonnepanelen. Maak er eens gebruik van! Het geeft je alvast een beeld van de kosten van zonnepanelen op dakpanplaten.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.