Waar mag je een airco plaatsen?

Inhoudsopgave

Een groeiend aantal huishoudens in Nederland overweegt de investering in een airco. Niet alleen om ruimtes in huis koel te kunnen houden op warme zomerdagen, maar ook om deze te verwarmen. Moderne airco’s kunnen het allebei en bieden een hoog rendement. Voordeel van een airco bij het verwarmen van woningen is de mogelijkheid om deze te laten werken op basis van de groene stroom, die je met een zonne-energiesysteem zelf opwekt.

Alleen wanneer het buiten erg koud is, bijvoorbeeld in hartje winter, is een cv-ketel op gas zuiniger in zijn verbruik. Airco’s zijn er in tal van verschillende soorten en modellen. Denk aan het verschil tussen een mobiele airco en een single split-unit airco. Een vraag die al snel opspeelt bij de investering in airco’s met een buitenunit: waar mag je een airco plaatsen? Dit artikel biedt je het antwoord op die vraag.

Regels voor montage buitenunit airco verschillen per gemeente

Waar mag je een airco plaatsen
Uitleg waar airco plaatsen rond woning

Waar mag je een airco plaatsen, wanneer deze een buitenunit heeft? Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden, daar de regels per gemeente kunnen verschillen. Wel zijn er een aantal overeenkomsten, vastgelegd in landelijk geldende wet- en regelgeving.

Zo geldt bijvoorbeeld dat voor de montage van een buitenunit veelal een omgevingsvergunning nodig is. Dat is het gevolg van het feit dat de buitenunit als onderdeel wordt gezien van het bouwwerk, de woning. Bij een uitbreiding van het bouwwerk, in dit geval de montage van een buitenunit, heb je vrijwel altijd een vergunning nodig.

Tip: gemeenten zijn aangesloten bij de online vergunningcheck van het Omgevingsloket. Deze tool vertelt je of je voor de installatie van een montage een omgevingsvergunning aan moet vragen.

Regionale afwijkingen op deze wet- en regelgeving

Ondanks het voorgaande is het in lang niet alle Nederlandse gemeenten noodzakelijk om een vergunning aan te vragen. Er zijn gemeenten die werken met een meldplicht. Je hoeft hier geen omgevingsvergunning te hebben voor de montage van een buitenunit, maar moet dit wel melden. Daarbij geldt dat bij de installatie van de airco aan een aantal voorwaarden moet worden voldaan.

Er zijn ook gemeenten waar zowel het aanvragen van een vergunning als het melden van de installatie van een airco niet noodzakelijk zijn. Je mag de airco hier direct op het dak of aan de achtergevel van je woning monteren. Belangrijk hierbij is wel, dat het niet om een beschermd pand of monument gaat. In dat geval is het aanvragen van een omgevingsvergunning wel vereist. Ook geldt dat het oppervlak van de buitenunit van de airco niet groter mag zijn dan een halve vierkante meter.

Omgevingsvergunning bij plaatsen buitenunit aan voorgevel

Je las al dat het plaatsen van de buitenunit van een airco aan de achtergevel in sommige gemeenten toegestaan is zonder vergunning. Bij de installatie van een airco aan de voorgevel is vaak wel een vergunning nodig. In dit geval heb je een zogenaamde welstandsbeoordeling nodig. Met deze beoordeling wordt gekeken of de installatie van de buitenunit past binnen het bestemmingsplan. Het uiterlijk van een bouwwerk wordt met de installatie van een buitenunit aan de voorgevel aangetast.

Geluidsnormen om rekening mee te houden

De vraag waar de airco te plaatsen hangt niet alleen samen met de mogelijke verplichting van het aanvragen van een vergunning. Je dient hierbij ook rekening te houden met de geldende geluidsnormen voor deze buitenunits. Deze geluidsnormen zijn op landelijk niveau vastgelegd. Voor een buitenunit geldt dat het geluidsniveau niet hoger mag zijn dan 40 dB, gemeten op de erfgrens. Ter illustratie, een stofzuiger produceert een geluidsniveau van gemiddeld 60 tot 80 dB. Je kunt 40 dB vergelijken met het brommende geluid van een ouder model koelkast.

Produceert de airco die jij momenteel overweegt relatief veel geluid? Door deze verder van het terrein van de buren te plaatsen, mag de airco mogelijk alsnog geplaatst worden. In algemene zin geldt dat airco’s de laatste jaren steeds stiller zijn. Ook omdat een hoog geluidsniveau je eigen woongenot aantast.

Advies bij plaatsing van een airco

Ben je benieuwd naar waar een airco te plaatsen rond jouw woning? Laat een adviseur van Recharged naar de situatie kijken. Deze vertelt je niet alleen wat qua wet- en regelgeving de meest geschikte plek is voor een airco. Ook zal de adviseur advies geven over de meest logische plaats rond je woning, rekening houdend met de afvoerleidingen die moeten worden aangelegd.

Je wilt de afstand tussen de units in huis en de buitenunits het liefst zo klein mogelijk houden. Het minimaliseert onder meer het hak- en breekwerk dat moet worden uitgevoerd bij de montage van de airco in kamers.

Aircosysteem nodig? Vraag een offerte aan

Eigen airco aanvragen

Heb je interesse in een eigen airconditioner? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Duurzaam koelen

Wij plaatsen diverse merken airco’s op locatie. Verbeter binnenkort jouw binnenklimaat en ervaar het comfort van een eigen airconditioner.

Airco laten plaatsen
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van aircosystemen. Onze aircospecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste airconditioner die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen airco bij jou op locatie. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vandaag nog jouw airco installatie aan.