5 tips bij het kopen van airconditioning

Inhoudsopgave

Geniet tijdens de warme zomermaanden van een comfortabel binnenklimaat met de investering in airconditioning. Wist je dat moderne airco’s niet alleen zorgen voor het koelen van ruimtes in huis, maar deze ook kunnen verwarmen? Airconditioning gebruiken voor het verwarmen van kamers is vaak goedkoper dan het gebruik van de cv-ketel. Uitzondering hierop zijn situaties waarin het buiten erg koud is. Op dat moment biedt een traditionele cv-ketel een hoger rendement. Airco’s worden in verschillende soorten en in tal van modellen aangeboden. Denk aan het verschil tussen een mobiele airco, split-unit airconditioning, multi split-unit airconditioning, enzovoorts. Wat maakt de ene airco een betere keuze, dan de andere? Waarop moet je letten bij het kopen van airconditioning? Dit artikel biedt je 5 tips bij deze investering!

Tip 1: kies voor een single- of multi split-unit airco in huis

Tips airconditioning kopen
Handige tips bij airconditioning kopen

Een van de belangrijkste tips bij het kopen van airconditioning: kies voor een single- of multi split-unit airco. Deze vorm van airconditioning is veel energiezuiniger dan de mobiele airco, die in de aanschaf veelal goedkoper is. Niet alleen is vaste airconditioning in huis de meest energiezuinige keuze. Ook het koelvermogen hiervan ligt hoger, dan dat van een mobiele airco. Andersom biedt een mobiele airco het voordeel dat je deze makkelijk van de ene naar de andere kamer in huis verplaatst.

Het verschil in rendement zit onder meer in het feit dat een mobiele airco een slang naar buiten heeft hangen. Zo komt er altijd warme lucht naar binnen.

Tip 2: let op het energielabel bij het kopen van airconditioning

In algemene zin geldt dat de airconditioning in huis relatief veel stroom verbruikt. Dat hoeft geen groot nadeel te zijn, wanneer dit bijvoorbeeld betekent dat je gasverbruik sterk daalt in de herfst en winter. Om het energieverbruik van de airconditioning zo goed mogelijk te beperken, is het belangrijk om te letten op het energielabel. Kies bij het kopen van airconditioning voor een model met energielabel A+++ of groener.

Nog interessanter is het om de vaste airconditioning in huis te combineren met een zonne-energiesysteem. Op het moment dat je de airco ruimtes in huis laat koelen, wordt deze voorzien van zelf opgewekte groene stroom vanuit het zonne-energiesysteem. Immers, de piek in het energieverbruik van de airconditioning valt samen met de piek in de opbrengst van zonnepanelen.

Tip 3: kijk naar de SEER- en SCOP-waarde van een airco

Niet alleen de letter op het energielabel van een airco zou mee moeten spelen in de keuze die je maakt. Let ook op de SEER- en SCOP-waarde van de airconditioning. De SEER-waarde, welke bij voorkeur boven de 8,5 ligt, vertelt je meer over het rendement van de airconditioning. Zie het als een indicator van de zuinigheid waarmee het apparaat je huis koelt. Andersom vertelt de SCOP-waarde je wat over de zuinigheid van de airco bij het verwarmen van kamers. Deze SCOP-waarde ligt bij voorkeur boven de 5,0. Je vindt deze waarden op het energielabel van de airconditioning.

Tip 4: zoek naar de quick wins bij het verbeteren van je isolatie

Het kopen van airconditioning levert je het meeste op, wanneer je woning goed geïsoleerd is. In het bijzonder de ruimtes waar je een binnenunit laat monteren. Vaak heb je verschillende mogelijkheden om de isolatiewaarde van je woning te verbeteren. Dat zonder er duizenden euro’s aan uit te moeten geven. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van anti-tochtstrips rond de kozijnen van ramen. Ook een isolerende tochtstrip onder de deur helpt je de warme lucht buiten kamers te houden. Het komt het rendement van je airconditioning ten goede. Je schaft deze eenvoudig te bevestigen hulpmiddelen aan bij een bouwmarkt in de buurt.

Tip 5: laat je adviseren door een specialist op het gebied van airco’s

Zelfs met de tips uit dit artikel kan het kopen van airconditioning best ingewikkeld zijn. Wat is het meest geschikte model airconditioning voor jouw woning? Welk vermogen moet de airco leveren, om je kamers voldoende te kunnen koelen? In welke mate dien je rekening te houden met de isolatiewaarde van je woning? Enzovoorts. Om een antwoord te krijgen op dergelijke vragen, is het raadzaam een specialist in te schakelen. Een adviseur van Recharged denkt met je mee!

De adviseur bepaalt op basis van je wensen welk model airconditioning het meest geschikt is voor jouw woning. Ook kan deze je direct meer vertellen over de benodigde investering. Evenals dat deze ingaat op het rendement van een airco bij het verwarmen van kamers in de wintermaanden. Wat levert het gebruik van airconditioning jou op, ten opzichte van de cv-ketel in huis?

Aircosysteem nodig? Vraag een offerte aan

Eigen airco aanvragen

Heb je interesse in een eigen airconditioner? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Duurzaam koelen

Wij plaatsen diverse merken airco’s op locatie. Verbeter binnenkort jouw binnenklimaat en ervaar het comfort van een eigen airconditioner.

Airco laten plaatsen
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van aircosystemen. Onze aircospecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste airconditioner die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen airco bij jou op locatie. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vandaag nog jouw airco installatie aan.