Niet alleen het dak van je woning leent zich vaak voor de montage van een zonne-energiesysteem. Kijk ook eens naar de mogelijkheid om zonnepanelen op een schuur in de achtertuin te monteren. Het is onder meer interessant wanneer je op het dak van je woning te maken hebt met schaduwvorming van omliggende bomen of gebouwen. Met zonnepanelen op een schuur in de achtertuin profiteer je in zo’n situatie van een hoger rendement. Ervan uitgaande dat je hier minder last hebt van schaduwvorming. Je kunt het daarnaast zien als een uitbreiding op je bestaande zonne-energiesysteem op het dak van je woning.
Bij de installatie van zonnepanelen op het dak van een schuur heb je verschillende mogelijkheden. Kies bijvoorbeeld tussen een stekkerklaar zonnepaneel en een op maat samengesteld zonne-energiesysteem. In dit artikel lees je meer over de verschillende voor- en nadelen van beide oplossingen.
Voordelen van zonnepanelen op schuur achtertuin
Er zijn verschillende redenen die zonnepanelen op een schuur in de achtertuin interessant maken. Denk bijvoorbeeld aan het gegeven dat deze schuurtjes of blokhutten vaak van een plat dak voorzien zijn. Dit stelt je in staat om de zonnepanelen in de meest optimale hoek ten opzichte van de zon te monteren. Zonnecollectoren kunnen zowel op een bitumen dakbedekking als bijvoorbeeld op een groen dak gemonteerd worden.
In algemene zin geldt dat je met zonnepanelen op het dak van een schuur optimaal gebruik maakt van de vrije ruimte. Daar waar de zonnepanelen esthetisch gezien slechts een beperkte impact hebben. Bij zonnepanelen op een schuurtje is deze esthetische impact veel kleiner dan die bij zonnepanelen op het dak van een woning.
Gebruik stekkerklare zonnepanelen op een schuur
Zoals in de inleiding van dit artikel al geïntroduceerd, is het gebruik van stekkerklare zonnepanelen op een schuur in de achtertuin een van je mogelijkheden. Deze oplossing bestaat uit een set van zonnepanelen, een bijpassende omvormer, de benodigde bekabeling en montagemateriaal. Het systeem wordt kant-en-klaar geleverd; de micro-omvormer zit al op het zonnepaneel bevestigd. Dit maakt dat je slechts nog de stekker in het stopcontact hoeft te steken na de montage van zo’n stekkerklaar zonnepaneel.
Het gebruik van deze oplossing is uitsluitend interessant, wanneer je voor één, twee of hooguit drie zonnepanelen op het dak van je schuur kiest. Is het dak groot genoeg om er vier of meer zonnecollectoren op te monteren? In dat geval is het al snel interessanter om voor een volwaardig zonne-energiesysteem te kiezen.
Stekkerklare zonnepanelen kennen enkele nadelen
Dat stekkerklare zonnepanelen minder geschikt zijn voor grotere daken heeft verschillende redenen. Zo mag er maar één set van maximaal twee zonnepanelen op een bestaande groep worden aangesloten in de meterkast. Zou je meerdere van deze sets monteren, dan is er al snel een forse aanpassing aan de meterkast vereist.
Een ander belangrijk nadeel van deze stekkerklare zonnepanelen zit in het feit dat de opbrengst ervan beperkt is in vergelijking met een volwaardig zonne-energiesysteem. Dat is het gevolg van het vaak beperkte vermogen van deze zonnepanelen met stekker. Bij een zonne-energiesysteem hebben zonnepanelen tegenwoordig al snel een vermogen van 450 Wp. In het geval van een zonnepaneel met stekker gaat het veelal om maximaal 400 Wp.
Zonne-energiesysteem samenstellen voor je schuur
Een belangrijk eerste aspect bij de keuze voor zonnepanelen op een schuur in de achtertuin is het draagvermogen van de constructie. Zeker bij een klein houten schuurtje kan het draagvermogen beperkt zijn. Het heeft impact op het aantal zonnepanelen dat op het dak gemonteerd kan worden. Een gemiddeld zonnepaneel weegt al snel 20 tot 25 kilogram. In veel gevallen wordt daar extra ballast aan toegevoegd om te voorkomen dat het zonnepaneel los kan komen bij een harde wind.
Naast het draagvermogen speelt logischerwijs ook de oppervlakte van de dakconstructie een rol. Zonnepanelen worden doorgaans op ten minste een halve meter van de randen van het dak gemonteerd.
Berekening aantal zonnepanelen op het dak
Wanneer het draagvermogen van het dak groot genoeg is, berekent een adviseur hoeveel zonnepanelen nodig zijn om je verbruik te compenseren. Zoals eerder genoemd heeft een gemiddeld zonnepaneel tegenwoordig een vermogen van zo’n 450 Wp.
Houd er rekening mee dat dit vermogen zelden gehaald zal worden. Dat valt te verklaren door het gegeven dat de omstandigheden zelden optimaal zijn. In veel gevallen rekent men met 85 tot 90 procent van het maximale vermogen van een zonnepaneel.
Vaststellen montagemateriaal en hellingshoek
Bij zonnepanelen op een schuur in de achtertuin is met name de oost-westopstelling interessant. Zo profiteer je een groot deel van de dag van zelf opgewekte groene stroom. Een adviseur bepaalt wat in jouw situatie de meest geschikte hellingshoek is.