Zonnepanelen op een chalet

Inhoudsopgave

Hoewel het aantal verkochte vakantiewoningen en chalets de afgelopen jaren iets daalde, zijn ze onverminderd populair onder Nederlanders. Geniet in het weekend of de vakantieperiode van de rust en ruimte die een chalet je biedt. Even ontsnappen aan de dagelijkse sleur, een moment voor jou en je gezin! Haal nog meer uit een bezoek aan je chalet, door deze van een zonne-energiesysteem te voorzien. Het monteren van zonnepanelen op een chalet maakt dat je nauwelijks stroomt hoeft af te nemen van het stroomnet.

Niet alleen financieel aantrekkelijk, maar ook ecologisch gezien een hele verantwoorde en duurzame keuze. Het verbruik in chalets en recreatiewoningen ligt vaak relatief laag. Je compenseert het hierdoor al snel met enkele zonnecollectoren op het dak van je chalet. Dit artikel vertelt je meer over de factoren om rekening mee te houden bij de keuze voor zonnepanelen op een chalet.

Plaats zonnepanelen op een chalet in overleg met de parkeigenaar

Zonnepanelen op chalet
Voordelen zonnepanelen op chalet

Een chalet is vaak onderdeel van een groter vakantiepark of bijvoorbeeld camping. Hoewel het chalet tot jouw eigendommen behoort, gaat de parkeigenaar over de regels op het park zelf. Dit betekent dat deze in theorie kan verbieden dat chaleteigenaren zonnepanelen op hun chalet monteren. Om discussies en conflicten te voorkomen, is het verstandig om het parkreglement door te nemen.

Mogelijk staat hierin iets opgenomen over aanpassingen aan de buitenzijde van een chalet of stacaravan. Wanneer dat niet het geval is kun je in overleg treden met de parkeigenaar. Leg je wensen voor en bekijk hoe je deze het beste, in lijn met de regels van het park of de camping, kunt realiseren.

Overigens is het voor camping- en vakantieparkeigenaren niet zonder meer mogelijk om je verzoek af te wijzen. Het besluit om het chaleteigenaren te verbieden zonnepanelen op hun chalet te monteren moet goed onderbouwd worden.

Je kunt de argumentatie van een parkeigenaar voorleggen aan een jurist, mocht deze het monteren van een zonne-energiesysteem verbieden.

Daken van chalets vaak geschikt voor zonnecollectoren

Veel chalets zijn geschikt voor het monteren van zonnepanelen. Er zijn hierbij een aantal aspecten om rekening mee te houden. Naast het voorgaande punt, is het bijvoorbeeld belangrijk om naar het draagvermogen van het dak te kijken.

Dit is bepalend voor het aantal zonnepanelen dat straks op het chalet gemonteerd kan worden. Kijk daarnaast naar de aansluiting in de meterkast van het chalet. Mogelijk wordt momenteel gebruik gemaakt van een 1-fase aansluiting en is een 3-fasen aansluiting noodzakelijk.

Dat laatste is afhankelijk van het vermogen dat de zonnepanelen opwekken. Een specialist op het gebied van zonnepanelen vertelt je hier in het voortraject meer over.

Bereken het benodigde aantal zonnepanelen

Wanneer je het draagvermogen en de aansluiting van het chalet bepaald hebt, kun je berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Kijk naar het energieverbruik op jaarbasis. Een gemiddeld zonnepaneel heeft tegenwoordig een vermogen van zo’n 450 wattpiek (Wp).

Houd er rekening mee dat dit vermogen uitsluitend in optimale omstandigheden gehaald wordt. In de praktijk rekent men met zo’n 85 à 90 procent van dit maximum. Factoren als schaduwvorming en de wisselende buitentemperatuur hebben invloed op het uiteindelijke rendement van zonnepanelen op een chalet.

Kies voor een micro-omvormer in een bosrijke omgeving

Vakantieparken en campings worden regelmatig in bosrijke omgevingen aangelegd, of bij de realisatie voorzien van een groot aantal bomen. Het biedt beschutting, geeft het park een natuurlijke uitstraling, enzovoorts. De bomen kunnen bepalend zijn voor het rendement van je zonne-energiesysteem. Ze zullen al snel zorgen voor schaduwvorming. Voorkom dat schaduwvorming op een van de zonnepanelen op een chalet invloed heeft op het rendement van de andere panelen.

Dat doe je door te kiezen voor een micro-omvormer op ieder zonnepaneel. Het alternatief is een goedkopere string omvormer. Nadeel daarvan is dat het rendement van het slechtst presterende zonnepaneel het rendement van het gehele zonne-energiesysteem bepaalt. Daarbij stelt men dat een micro-omvormer over het algemeen langer meegaat. Op termijn ben je zodoende mogelijk alsnog goedkoper uit met micro-omvormers.

Ligging van de zonnepanelen op een chalet

Kijk tot slot naar de optimale ligging van zonnepanelen op een chalet. Het kan interessant zijn om ze over beide zijden van het dak te verdelen. Heeft het chalet een plat dak? In dat geval is een oost-west gerichte opstelling interessant. Belangrijk voordeel van een plat dak op een vakantiehuis is de mogelijkheid om de optimale hellingshoek te kiezen voor de zonnecollectoren.

Benieuwd wat zonnepanelen op jouw chalet zullen opbrengen? Laat je hierover adviseren door een specialist van Recharged. Deze vertelt je meer over het benodigde aantal zonnepanelen bij jouw verbruik op jaarbasis, over de investering die het met zich meebrengt en de verwachte terugverdientijd van het zonne-energiesysteem.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.