Het aantal kleinverbruikers met zonnepanelen in het Westland stijgt flink. Dit past bij het landelijke beeld, waarin opvalt dat het aantal huishoudens met een zonne-energiesysteem de afgelopen jaren fors gegroeid is. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is de energiecrisis van 2022. De hoge energietarieven maakten dat een groot aantal huishoudens in zowel het Westland als elders in Nederland voor een investering in zonnecollectoren koos.
Nu de Eerste Kamer recent besloot de aanpassing aan de salderingsregeling te verwerpen, is een investering in een zonne-energiesysteem opnieuw bijzonder interessant geworden. Met het aanhouden van de bestaande salderingsregeling zijn zonnecollectoren relatief snel terug te verdienen, gemiddeld in zo’n zeven à acht jaar.
Overigens neemt niet alleen het aantal kleinverbruikers met zonnepanelen in het Westland toe. Huishoudens investeren ook steeds vaker in andere verduurzamende maatregelen. Denk aan de montage van een (hybride) warmtepomp of bijvoorbeeld thuisbatterij.
Kleine 27 megawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd in 2023
In 2023 hebben kleinverbruikers in het Westland circa 27 megawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd. Dit blijkt uit data van CERES, wat staat voor Centrale Registratie van Systeemelementen. Sinds enige tijd is het voor huishoudens verplicht om onder meer nieuwe zonnepanelen bij deze organisatie aan te melden na de montage hiervan.
Ondanks de forse stijging in het toegevoegde vermogen, ligt de groei in 2023 lager dan in het piekjaar ervoor. Er is sprake van een daling van zo’n 32 procent. Er zijn verschillende mogelijke verklaringen aan te wijzen voor deze daling.
Zo stelt men onder meer dat het aantal mkb-bedrijven dat in 2023 voor een zonne-energiesysteem koos iets daalde. Deze bedrijven kiezen voor een systeem met een vermogen van gemiddeld vier à vijf kilowattpiek. Het heeft zodoende een relatief grote impact de totale groei in het vermogen van de geplaatste zonnecollectoren.
Een andere reden is dat veel huishoudens hun investering in 2022 deden, als gevolg van de sterk opgelopen energieprijzen. Dat laatste wordt ondersteund door het gegeven dat de gemiddelde prijs van een zonnepaneel de afgelopen maanden daalde. Het maakt een investering in zonnecollectoren interessant voor kleinverbruikers in het Westland die dit eerder nog niet deden.
Totaal iets minder dan 150 megawattpiek aan vermogen
Met de toevoeging van circa 27 megawattpiek in 2023 komt het totale vermogen van de zonnepanelen bij kleinverbruikers in het Westland op iets minder dan 150 megawattpiek uit. Waar dat vermogen in 2013 nog op 5,16 megawattpiek lag, kwam het in 2023 uit op 148,42 megawattpiek.
Een exponentiële stijging door de jaren heen! Ter illustratie: in 2020 kende de kleinverbruikers in het Westland een totale vermogen van 50,40 megawattpiek. Circa een derde van wat nu het geval is.
Ook sterke groei in het aantal installaties bij kleinverbruikers Westland
Niet alleen het totale vermogen van de zonne-energiesystemen in het Westland steeg flink in 2023. Datzelfde geldt voor het aantal installaties van zonnepanelen in de regio, zo blijkt uit informatie op de website van netbeheerder Westland Infra. Het aantal nieuwe installaties bij kleinverbruikers lag in 2023 op maar liefst 5.846.
Een jaar eerder was dat nog 4.388 en in 2021 2.587. Let wel, het gaat om het aantal nieuwe aansluitingen en zodoende niet om het totaal. Sinds 2014 was er slechts één jaar waarin de groei in het aantal nieuwe aansluitingen bij kleinverbruikers in het Westland iets daalde: in 2020. In alle andere jaren steeg het aantal aansluitingen harder dan het jaar ervoor.
Het totale aantal aansluitingen bij kleinverbruikers in het Westland lag in 2023 op 24.411. Dit betekent dat een kleine zeventig procent van de woningen die geschikt zijn voor zonnepanelen ook daadwerkelijk over een zonne-energiesysteem beschikken. Een hele positieve trend, daar de kleinverbruikers in het Westland op dit vlak in 2022 nog iets achterliepen bij die in de omliggende regio’s.
Meest vermogen in ’s-Gravenzande toegevoegd
In de regio Westland waren het de kleinverbruikers in ’s-Gravenzande, waar in het afgelopen jaar de meeste nieuwe installaties werden aangesloten. In 2023 waren dat er 977, waarmee het totaal op 4.014 uitkomt. Dat is het hoogste aantal installaties in Westland. Na ’s-Gravenzande volgt Naaldwijk, met 3.782 aansluitingen. Ver daarachter vinden we De Lier en Wateringen, allebei met aanzienlijk minder dan 3.000 aansluitingen.
Kijkend naar het totale vermogen dat deze zonne-energiesystemen opwekken, wint De Lier. Hier wordt 21,50 megawattpiek aan vermogen geleverd. Overigens lag het totaal toegevoegde vermogen in 2023 het hoogst in ’s-Gravenzande: 4,77 ten opzichte van 3,05 megawattpiek in De Lier. Ook Naaldwijk versloeg De Lier met een toegevoegd vermogen van 3,23 megawattpiek in 2023.
Zelf ook investeren in groene stroom
Benieuwd of het ook voor jouw huishouden interessant is om te investeren in een zonne-energiesysteem? Neem contact op met een adviseur van Recharged voor persoonlijk advies op maat.