Met de keuze voor een sedumdak profiteer je van verschillende voordelen. Zo bespaar je op de energierekening, doordat je energieverbruik lager ligt. Niet alleen in de winter, door de isolerende werking van het sedumdak, maar ook in de zomer. Je hoeft de airconditioning minder vaak aan te zetten. Het sedumdak houdt namelijk vocht vast, wat vervolgens op warme dagen verdampt. Op deze manier helpt het sedum je woning koel te houden. Wist je dat het sedumdak ook voordelen biedt bij een combinatie met zonnepanelen? Het rendement van de zonnecollectoren zal als gevolg van dit type dakbedekking hoger liggen. In dit artikel lees je hoe dat kan en welke andere redenen zonnepanelen op een sedumdak zo interessant maken.
Hoger rendement bij zonnepanelen op een sedumdak
Zoals in de inleiding van dit artikel genoemd, leveren zonnepanelen op een sedumdak een hoger rendement dan een zonne-energiesysteem op bijvoorbeeld een dak met bitumen dakbedekking. Gemiddeld genomen presteren zonnepanelen op een dak met een groene dakbedekking zo’n twintig tot zelfs dertig procent beter in de zomermaanden. Dat is het gevolg van het verschil in temperatuur op het dak. Bij een bitumen dakbedekking kan de temperatuur op warme dagen tot wel 70 graden Celsius stijgen. Kies je voor een sedumdak, dan komt de temperatuur nauwelijks boven de 35 graden Celsius uit. Zoals eerder genoemd werd houden de planten op het dak vocht vast. Wanneer de temperatuur stijgt zal het vocht verdampen, als gevolg waarvan de omgevingstemperatuur nauwelijks stijgt.
Dat laatste heeft een grote invloed op het presteren van zonnepanelen. Deze presteren het best bij een temperatuur tussen de 20 en 25 graden Celsius. Loopt de temperatuur verder op? In dat geval verliezen de zonnepanelen gemiddeld zo’n 0,5 tot 0,75% rendement per graad. Een temperatuur van 30 graden Celsius resulteert zodoende in een rendementsverlies van al snel 2,5 tot 3,75%.
Beperk de slijtage aan zonnecollectoren met een sedumdak
Naast het feit dat het rendement van zonnepanelen op een sedumdak zeker in de zomermaanden hoger ligt, profiteer je van meer voordelen. Zo hebben de planten op het dak een zuiverende werking. Kleine vuildeeltjes en bijvoorbeeld stof worden door het groen opgenomen. Op deze manier voorkom je verstoringen in de werking van zonnepanelen. Evenals dat dit een positief effect heeft op de levensduur ervan.
Tip: zie je dat het rendement van de zonnepanelen op het sedumdak terugloopt? In dat geval is het verstandig om de zonnepanelen schoon te (laten) maken. Er zijn verschillende partijen die deze klus op professionele wijze voor je uit kunnen voeren.
Ook het dak gaat langer mee met sedum
Niet alleen de zonnepanelen slijten minder snel, wanneer je deze op een sedumdak laat monteren. Ook het dak zelf gaat langer mee. Wist je dat een sedumdak gemiddeld twee keer langer meegaat dan een klassiek dak met een bitumen dakbedekking? Daar komt nog bij dat het sedumdak maar weinig onderhoud nodig heeft.
Aandachtspunten bij een zonne-energiesysteem op een sedumdak
Een sedumdak wordt vrijwel standaard aangebracht op platte daken. Deze daken bieden het voordeel dat zonnepanelen in de meest optimale hoek ten opzichte van de zon geplaatst kunnen worden. Het komt de opbrengst van het zonne-energiesysteem ten goede. Bij een schuin dak ben je afhankelijk van de hellingshoek van het dak. Evenals dat de ligging van het dak ten opzichte van de zon bepalend is voor het uiteindelijke rendement.
Laat een specialist berekenen hoeveel zonnepanelen je op jouw dak kunt laten monteren. Kijk hierbij ook naar het draagvermogen van het sedumdak. Bij sedumdaken op losstaande schuurtjes zal het draagvermogen minder groot zijn dan bij het platte sedumdak van een woning.
Sedum goed bestand tegen schaduwvorming
Ten onrechte wordt soms gedacht dat zonnepanelen op een sedumdak de vegetatie onder de zonnepanelen schaden. Immers, de zonnepanelen zullen zorgen voor het ontstaan van schaduwvorming. Sedum kan echter goed tegen schaduw, evenals verschillende mossen en grassen. Het kan zelfs heel goed zijn om schaduwvorming te creëren; het stimuleert de biodiversiteit op het dak. In algemene zin geldt dat zonnepanelen het beste tot hun recht komen op een extensief sedumdak; een dak waarop de vegetatie weinig onderhoud nodig heeft.
Advies over gebruik zonnepanelen op een sedumdak
Overweeg je zonnepanelen op je sedumdak te laten leggen? Een adviseur van Recharged voorziet je graag van persoonlijk advies. Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je huidige stroomverbruik te kunnen compenseren? Is het interessant om het zonne-energiesysteem (op termijn) uit te breiden met een thuisbatterij om een overschot aan groene stroom op te kunnen slaan? Waarmee dien je rekening te houden bij de keuze voor zonnepanelen op jouw sedumdak? Onze specialisten vertellen het je graag.