Thuisbatterij steeds interessanter voor huishoudens met zonnepanelen

Inhoudsopgave

In de afgelopen maanden kozen verschillende Nederlandse energieleveranciers voor het invoeren van een terugleverheffing. Huishoudens die groene stroom salderen betalen daar een vaste maandelijkse vergoeding voor bij deze partijen. Het is niet de enige manier waarop huishoudens met een zonne-energiesysteem benadeeld worden.

Uit recent onderzoek van Overstappen.nl blijkt dat circa negentig procent van de energieleveranciers op enigerwijze extra kosten in rekening brengt bij deze huishoudens. Het maakt dat het voor consumenten met zonnepanelen steeds interessanter is om te investeren in een thuisbatterij.

Een overschot aan zelf opgewekte groene stroom kan met deze thuisbatterij in huis worden opgeslagen. Ook een aanpassing in ons gedrag helpt. Zet elektrische apparaten als een vaatwasser of wasmachine bijvoorbeeld wat vaker overdag aan, in plaats van in de avond.

Onderzoek naar extra kosten huishoudens met zonnepanelen

Thuisbatterij interessanter met zonnepanelen
Thuisbatterij interessanter voor huizen met zonnepanelen

Niet alleen Overstappen.nl deed onderzoek naar de extra kosten die energieleveranciers in rekening brengen bij huishoudens met zonnepanelen. Ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) is momenteel met een dergelijk onderzoek bezig.

Aanleiding hiervoor is de eerder aangehaalde terugleverheffing van verschillende energieleveranciers. De verwachting is dat de onderzoeksresultaten eind maart of in de loop van april gepresenteerd worden door de ACM.

De terugleverheffing wordt nu onder meer bij huishoudens in rekening gebracht door Vandebron, Vrijopnaam, Energie VanOns, Samen Om, Gewoon Energie, MEGA, Innova en Budget Energie.

Geen mogelijkheid tot afsluiten van een meerjarig contract

Andere energieleveranciers kiezen voor een alternatief. Zij ontnemen huishoudens met zonnepanelen bijvoorbeeld de mogelijkheid om een meerjarig contract af te sluiten. Onder meer Essent, Oxxio, Vattenfall, Pure Energie en DELTA kiezen voor deze optie.

Het maakt dat huishoudens met een zonne-energiesysteem geconfronteerd worden met een hogere mate van onzekerheid. Zij weten momenteel nog niet wat ze komend jaar voor hun energie zullen betalen.

Klanten met zonnepanelen krijgen geen korting aangeboden

Een derde smaak wordt geboden door energieleveranciers als Greenchoice, Frank Energie en opnieuw Vattenfall. Bij deze energiemaatschappijen wordt geen korting aangeboden aan consumenten met een zonne-energiesysteem in huis.

Het maakt dat zij voor iedere kWh aan stroom of kubieke meter gas meer betalen dan huishoudens zonder zonnepanelen. Op deze manier proberen energieleveranciers het financiële voordeel dat huishoudens met zonnepanelen hebben ten opzichte van huishoudens zonder te beperken.

Verschillende energieleveranciers zonder maatregelen

Hoewel de meest bekende energieleveranciers inmiddels kosten in rekening brengen bij huishoudens met zonnepanelen, doen niet alle energieleveranciers dat. Het geldt bijvoorbeeld voor All in power, Next Energy, Tibber en Zonneplan Energie. Een deel van deze energieleveranciers biedt specifiek dynamische energiecontracten aan.

Combinatie van een dynamisch energiecontract en thuisbatterij

Los van de extra kosten voor huishoudens met zonnepanelen, is een thuisbatterij ook in algemene zin interessant voor consumenten met een dynamisch energiecontract. Deze combinatie maakt het voor hen mogelijk om te handelen in stroom.

Bij een dynamisch contract wijzigen de tarieven ieder uur. Zo heeft een consument de mogelijkheid om stroom in te kopen tijdens uren dat de inkoopprijs relatief laag ligt. Stijgen de prijzen? Gebruik in dat geval de stroom opgeslagen op de thuisbatterij of lever dit terug aan het stroomnet tegen een hogere prijs. Het heeft een positieve impact op de terugverdientijd van een thuisaccu.

Tip: laat je bij de investering in een thuisbatterij adviseren over de mogelijkheid om een deel van de btw terug te vragen. Dat is mogelijk via de KOR-regeling van de Belastingdienst.

Maatregelen volgen op afwijzing aanpassing salderingsregeling

De maatregelen die energieleveranciers nemen komen voort uit het besluit van de Eerste Kamer eerder dit jaar, om de aanpassing aan de salderingsregeling voorlopig uit te stellen. In zekere zin een opvallend besluit, daar de Tweede Kamer eind 2023 juist voor het voorstel tot een aanpassing aan de salderingsregeling stemde.

Het zou ertoe hebben geleid dat de salderingsregeling tot 2030 stapsgewijs zou worden afgebouwd. Stroom salderen zou hiermee per 2030 helemaal niet meer mogelijk zijn voor huishoudens.

Lange tijd werd de terugleverheffing van energiemaatschappijen gezien als een voorloper op die aanpassing. Nu de aanpassing er niet komt zoeken energieleveranciers naar andere mogelijkheden om een verdere ontwrichting van de markt te voorkomen.

Huishoudens met zonnepanelen profiteren met deze salderingsregeling van een groot financieel voordeel. Een voordeel dat huishoudens zonder zonnepanelen niet hebben.

Daling in de terugleververgoeding van energieleveranciers

Niet alleen brengt men kosten in rekening voor het salderen van stroom, ook de terugleververgoeding van energieleveranciers loopt terug. Zo blijkt uit de onderzoeksresultaten van Overstappen.nl.

Ten opzichte van een jaar geleden is deze vergoeding met maar liefst zestig procent gedaald. Een extra reden om overschotten aan groene stroom heel bewust in huis op te slaan met een thuisbatterij.

Thuisaccu nodig? Vraag een offerte aan

Eigen thuisbatterij aanvragen

Heb je interesse in een eigen thuisbatterij? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Zelf energie opslaan

Wij plaatsen diverse merken thuisbatterijen op locatie. Profiteer binnenkort van het zelf opslaan van energie en inzetten op de gunstigste momenten.

Thuisaccu installatie
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van thuisbatterijen. Onze thuisaccu specialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste thuisbatterij die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen thuisaccu bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige batterij installatie.

Vraag vandaag nog jouw thuisbatterij installatie aan.